BAGAGE

Het succes van met name Wat doe ik? Ga ik naar de huisarts? is aanleiding voor een nieuwe publikatie: Wat doe ik?...

TIPS & TRIPS

VEERTIG KWAALTJES

VOOR ONDERWEG

* Nationaal park de Biesbosch heeft een nieuwe vaarkaart samengesteld, een geactualiseerde herdruk van de bestaande kaart. Voor een rijksdaalder te koop in het Biesboschcentrum alsmede in de jachthavens en verhuurbedrijven ter plekke.

* In het Planetron van Dwingeloo draait momenteel de 'rondomfilm' Sharks waarin een duikteam op zoek gaat naar 's werelds grootste haaien. Geïnspireerd door die film kan het publiek nu op gezette tijden zelf met perslucht-apparatuur duiken in een watertank. Tevens geven instructeurs van duikschool Veronica tot eind augustus demonstraties. Inlichtingen Planetron 0521-59.35.35.

* Sinds gisteren spuiten de Bedriegertjes in het Gelderse park Rosendael weer als vanouds. Vooral door vorstschade was de achterwand van exotische schelpen, koralen en mineralen vervallen. Met steun van het bedrijfsleven en vele particulieren hebben de stichtingen Het Geldersch Landschap en Vrienden der Geldersche Kasteelen het herstel aangepakt. Dit herstel maakt weer onderdeel uit van het restauratieproject 'Bedriegertjes' waaronder ook de omringende beplanting, het schelpengrotje en waterbekken behoren. In de loop van dit jaar wordt dit project voltooid.

* De Apenheul in Apeldoorn neemt op 3 juli een nieuw bos voor doodshoofdaapjes in gebruik. In het najaar wordt een tropische kinderboerderij geopend, 'daar kunnen kinderen de opgespaarde aaitjes kwijt', aldus directeur en oprichter Wim Mager.

De apentuin, die 25 jaar bestaat, verandert in de nabije toekomst van uiterlijk. Omdat het park 'een beetje truttig' is geworden, aldus Mager, wordt het in samenwerking met de stichting Park Berg en Bos omgevormd tot een themapark, Het Wereldbos. Bezoekers kunnen er kennismaken met alle aspecten van natuurbeheer in het bos en uiteindelijk, in Apenheul, met de bewoners van het tropisch regenwoud. De uitvoering van de plannen duurt zes jaar en kost 24 miljoen gulden.

* De veerdienst IJmuiden-Kristiansand (Noorwegen), die Scandinavian Seaways de afgelopen twee zomers onderhield, wordt dit jaar niet uitgevoerd. Het schip Winston Churchill heeft op een Deense werf brandschade in de machinekamer opgelopen en het lukte de maatschappij niet om zo kort voor het zomerseizoen nog een ander schip te charteren. De ferry zou van eind mei tot eind augustus om de andere dag varen. In Nederland hadden al vijftienduizend passagiers gereserveerd (de helft van het verwachte aantal), in Noorwegen tienduizend.

Nederlandse passagiers hebben van Scandinavian Seaways het aanbod gehad hun reis om te boeken via enkele Scandinavië-touroperators. 'Uiteindelijk gaat 30 procent van de passagiers toch naar Noorwegen', aldus directeur Roel Huisman. Een aantal anderen koos voor het alternatief: een reis IJmuiden-Newcastle, de andere zomerroute van de maatschappij. De strop kost Scandinavian Seaways acht tot tien miljoen gulden. Huisman: 'En er zijn natuurlijk ook hotels in Noorwegen gedupeerd.'

REISBOEKEN

YOUP STUURT INGENIEUR

OP WERELDREIS

Een oudejaarsavondconference van Youp van 't Hek inspireerde werktuigbouwkundig ingenieur Maarten van Bree (1967) in 1994 tot een 29 duizend kilometer lange motorreis, die hem via Turkije en Iran in India en Nepal bracht. Sprinkhaan heette zijn off-the-road motor en vandaar Op de Sprinkhaan. Kleine verhalen uit een grote reis (Meta Media, ¿ 21,50, ook te bestellen voor ¿ 26,50 op postgiro 115884 t.n.v. Meta Media). Het is een verzameling op zichzelf staande verhalen over ontmoetingen en gebeurtenissen onderweg, waarbij het motorrijden de rode draad vormt.

* Gebundelde verhalen doen het altijd goed in de zomer, en vooral bundels die over reizen gaan. Aan Vrouwen op reis (BZZToH, 25 gulden) draagt slechts één Nederlandse bij, Mariëtte Visser met een verhaal over Brunei. Verder namen als die van Atwood, Proulx en Boylan. In Van huis (Atlas, ¿ 19,90) zijn Barnard, Bourgonje, Brokken, Hemmerechts, Nooteboom, Theroux en Russel Wallace verzameld.

REISGIDSEN

MISLEID IDEALIST

TERUG NAAR ALBANIE

Toen hij ooit door Albanië reisde, voelde Rudie Kagie, journalist van Vrij Nederland, zich 'misleid idealist'. Hij keerde er na de omwenteling terug. De Landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen hield er Albanië aan over (¿ 17,50). Een terugblik op het communistische verleden van het land en een uitgebreide schets van de moeizame wederopbouw.

* Nieuw in de Dominicusreeks: Jamaica, geschreven door Marcel Bayer (Gottmer, ¿ 32,90) en Loire, samengesteld door Karin Evers (¿ 34,90). Toe aan de dertiende druk wat veel zegt over de populariteit van het land: Oostenrijk door Linda O'Bryan en Hans Zaglitsch (¿ 32,90).

TIJDSCHRIFTEN

NOORDHOLLANDSE

UITJES IN MAGAZINE

Toer-in Wijzer heet voortaan Noord-Holland Magazine, maar blijft een uitgave van de Stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland en de Provinciale VVV en is voor ¿ 4,50 te koop bij VVV's, ANWB-kantoren, musea, bibliotheken e.d. Twee keer per jaar - op 1 mei en 1 augustus - beschrijft het magazine wat er op het gebied van kunst, cultuur en toerisme in de provincie gaande is. In het eerste nummer beslaat dat de periode van begin mei tot en met 4 augustus, met onder meer activiteiten rond het industrieel erfgoed, het reizend zomerfestival Karavaan, het themajaar Natuur plus ruim tweeduizend dagevenementen, van kermissen tot markten. Ook staan alle 173 musea vermeld.

EVENEMENTEN

ENSCHEDE: De Koninklijke Luchtmacht houdt 6 juli op Twenthe haar open dag, die in het teken staat van vijftig jaar vliegbasis. Tussen 8 en 17 uur zijn historische toestellen te zien. Aan de moderne vliegshow doen het Zwitserse 'Patrouille Suisse', de Slowaakse 'Witte Albatrossen', het F-16 solo display team en het PC-7 (Pilatus) team mee.

HEERDE: De VVV Heerde houdt vandaag een fietstocht van 35 kilometer langs boerderijen over de Noord-Veluwe. Start tussen 10 en 13 uur bij café-restaurant 'De Keet', Eperweg 55 in Heerde. Inlichtingen 038-447.82.96.

LAREN: Morgen kunnen bezoekers van het Geologisch Museum in Laren tussen 13 en 16.30 uur stenen meenemen om ze te laten determineren. Het museum heeft een tijdelijke tentoonstelling over zand, mineralen en fossielen.

COEVORDEN: In Coevorden wordt van 1 tot en met 7 juli de maritieme week gehouden. In die periode zijn er onder meer sloepenwedstrijden en op 6 juli een historische havendag. Deze bestaat uit rondvaarten, bezichtiging van schepen en een radiografisch bestuurde scheepsmodellen.

SCHAGEN: De komende negen donderdagen worden in Schagen folkloristische evenementen georganiseerd. Thema's zijn onder meer oude ambachten, dans en muziek en kinderspelen. Informatie: VVV Schagen 0224-298.311.

AMSTERDAM: 'Bestaat er leven op Mars of is er ooit leven geweest?' staat centraal in de avondvoorstelling die 2 juli verzorgd wordt door René Demets in het Artis Planetarium in Amsterdam. Informatie 020-523.34.52.

OTTERLO: In het Tegelmuseum van Otterlo hangen tot en met 4 augustus tegels die zijn geschilderd door bewoners van de Hartenberg, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Ook zijn er tegelplaten uit de vroegere paviljoens van de Hartenberg te zien. Open di-vrij 10-12.30 en 13-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HAAG: De tentoonstelling Planet Earth in het Museon in Den Haag vertelt de geschiedenis van de aarde vanaf het ontstaan tot nu. Tot en met 15 september; open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

NOORDGOUWE: Het Zeeuwse dorp Noordgouwe viert vandaagvanaf 10 uur de Boerenlanddag, met moderne en klassieke muziek in de kerk, een wagenspel, ringrijden en volksdansen.

VLIELAND: Deze zomer is in Museum Tromp's Huys in Vlieland de tentoonstelling Vlieland aangekaart. Met behulp van land- en zeekaarten wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van Vlieland. Open ma-vrij 10-12 uur en 14-17 uur, zat 14-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden