BAGAGE

Brussel is eeuwig voorlopig en Brussel is ook de voorlopige eeuwigheid. Eric de Kuyper legt zijn conclusies uitvoerig uit in Een passie voor Brussel (Babylon-De Geus, ¿ 24,50)....

REISBOEKEN

HELM VERPLICHT IN BRUSSEL

Uiteindelijk constateert De Kuyper dat hij eigenlijk België bedoelt waar hij over Brussel praat. 'Want hoezeer Brussel zich ook onderscheidt, soms lijkt de stad een neerslag van alles wat Belgisch wordt genoemd.' Vooral in het minder aantrekkelijke. Met als fraaie afsluiting: 'Het is geen gemakkelijke stad om mee te leven. Of zoals ik ergens - in beide talen - las: ''Het dragen van een helm is verplicht''.'

REISGIDSEN

PRAAG ZONDER AL DIE TOERISTEN

'De gids die laat zien waar andere alleen over schrijven.' Uitgeverij Van Reemst maakt er geen geheim van trots te zijn op de Capitool Reisgidsen. De nieuwste aanwinsten zijn Praag en Florence & Toscane (¿ 49,90 per stuk).

Het zijn gidsen die een stad of streek misschien wel mooier afbeelden dan ze in werkelijkheid zijn. Met behulp van kleurenfoto's, kaartjes en tekeningen vanuit vogelperspectief komt een Praag tot leven waarin de straten niet overladen zijn met toeristen of de musea uitpuilen van nieuwsgierige buitenlanders. Praag is in deze gids nog gewoon rustig en mooi en aanlokkelijk. Wie thuis op z'n gemak Praag of Florence & Toscane tot zich neemt, krijgt òf het gevoel dat hij er al geweest is òf het verlangen er spoorslags naar toe te reizen.

Van dezelfde uitgever is de serie Expert Reisgids, oorspronkelijk uitgaven van de Engelse Automobile Association. Lijvige boekwerken (in kleur en met een levendige opmaak) die een overdaad aan informatie verschaffen en de kantlijn gebruiken voor anecdotes en wetenswaardigheidjes. Engeland, Schotland en Wales delen samen één band; nieuw zijn ook Londen, Ierland en New York (per stuk ¿ 39,90).

* Handig als je in een ver land - pakweg Australië - plotseling gebeten wordt door een trechterwebspin. Of in Maleisië door een groefkopadder. Handboek giftige dieren voor de wereldreiziger (Elmar, ¿ 19,50) legt uit hoe te handelen in deze gevallen. Auteur Pieter Aalbersberg zet een lange reeks actief en passief giftige dieren op een rij, vaak voorzien van een tekening. Het boekje besluit met een internationale adressenlijst van producenten van tegengif bij allerlei beten.

* Acht wandelingen en een fietstocht door de kop van Noord-Holland zijn opgenomen in de Regio-Voetwijzer 1, een uitgave van de stichting Op Lemen Voeten en onder meer de provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder. De routes zijn ingetekend op een topografische kaart, waarop ook NS-stations, bushaltes, horeca-gelegenheden en bezienswaardigheden zijn aangegeven. De gids is voor ¿ 5,25 te koop bij VVV's en in de boekhandel.

* Café-Couette 1995, de gids voor Bed & Breakfast in Frankrijk, heeft vergeleken met vorig jaar tachtig adressen extra (nu 480) plus een Nederlands voorwoord. De aanprijzing van de logeergelegenheden blijft echter onveranderd in het Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans. Te koop voor ¿ 29,95 bij ANWB-winkels en reisboekhandels; voor vijf gulden méér te bestellen bij Hugo Service in Heerhugowaard.

* Geheel geactualiseerd: de ANWB/VVV Almanak 1 en 2 Watertoerisme (¿ 28,50 en ¿ 29,95). In het eerste deel staan alle regels waarmee de pleziervaarder in Nederland en België te maken heeft. Deel 2 beschrijft de bevaarbare wateren in beide landen.

* De ANWB landenbrochures (gratis voor leden) heten voortaan ANWB reiswijzers, hebben een nieuw uiterlijk en zijn in kleur uitgevoerd. Onveranderd is daarentegen de 'praktische reisinformatie voor onderweg en ter plaatse'. Acht stuks verschenen tot op heden, die in totaal zestien landen behandelen, van Ierland tot Turkije.

TIJDSCHRIFTEN

WANDELVERHALEN MET ONLEESBARE KAARTJES

Niet te verwarren met dat andere Te Voet, de eind vorig jaar opgerichte wandelvereniging: te voet, nieuwe 'wandelkrant van Nederland'. Volgens de redactie zijn vereniging (met hoofdletters) en blad (met kleine letters) onafhankelijk van elkaar ontstaan. Daar ging wel naamsonderzoek aan vooraf, maar bij verschillende instanties en voor een verschillend doel. Zo heeft de vereniging laten onderzoeken of er al andere verenigingen met die naam bestonden. Nee dus.

In het eerste (april-)nummer van te voet staan onder meer een verhaal over de tocht Dieren-Velp, gesprekken met twee samenstellers van Lange-Afstand-Wandelroutes en een boswachter, verhalen over Nijmegen, de Luxemburgse Oesling en de Eifel, en een pagina wandelschoen-informatie ('Ga nooit zonder reserveveters op stap'). De verhalen zijn zeer leesbaar, de bijgaande kaartjes zijn dat helaas niet.

te voet is een uitgave van Hobri Pers in Zeist. Losse exemplaren kosten ¿ 3,45 in buitensportwinkels en op wandelbeurzen. Een jaarabonnement, tien nummers, kost dertig gulden. Informatie: 02155-11.533.

TIPS & TRIPS

SLAGERIJ IN ZUIDERZEEMUSEUM

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, weer open sinds 1 april, is een historische slagerij annex worst

makerij rijker. Een houten pand uit Purmerend is daarvoor ingericht met de collectie van het Nationaal Slagerij- en Vleesmuseum. Pronkstuk is een eiken toonbank met snijwerk. Ook hangen er tegeltableaus van rond 1900 met afbeeldingen van vee. Achter de slagerij is de worstmakerij.

* Vanaf november is op Maastricht Aachen Airport een retourticket voor Melbourne of Sydney te koop. Britannia Airways begint in het najaar met de eerste charterserie van het Europese vasteland (Maastricht dus) naar Australië. De vluchten zullen worden uitgevoerd met een Boeing 767-200.

* Het Nederlands Kustverdedigingsmuseum in Hoek van Holland, vanaf dit weekeinde weer toegankelijk, is uitgebreid met een aantal kamers waarin de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding centraal staan. Het pronkstuk is de Marinekamer, die op 5 mei officieel wordt geopend. Nog steeds wordt gewerkt aan een diorama die een blik biedt op de spoorlijn Hoek van Holland-Rotterdam tijdens de oorlogsjaren.

* Maandag 24 april begint de voorverkoop voor de Landelijke Fietsdag, die op zaterdag 13 mei wordt gehouden. De routebeschrijvingen zijn voor vijf gulden te koop bij de deelnemende VVV's en ANWB-winkels (die alleen hun eigen route verkopen, dus niet de 221 routes elders in het land). Op 13 mei zelf zijn de routes ook te koop bij de 365 startpunten tussen 9 en 13 uur.

De uitgezette fietstochten, 30 tot 35 kilometer lang, voeren langs bezienswaardigheden in de regio, waaronder agrarische bedrijven. Er is een telefoonlijn met informatie over startpunten en routes: 070-314.14.60.

EVENEMENTEN

HOORN: In het kader van het zestigjarig bestaan van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen afdeling Noord-Holland houdt het Westfries Museum in Hoorn tot en met 11 juni een tentoonstelling ('Voor de draad') over de positie van de arbeidersvrouw en boerin op het Noordhollandse platteland rond 1900. Open ma-vrij 11-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

ROTTERDAM: 'Lezen van een plankje' is een tentoonstelling in het Rotterdams Nationaal Schoolmuseum (nog tot 3 september) over de geschiedenis van het eerste leesonderwijs. Naast het bekende leesplankje van Hoogeveen (aap, noot, mies) liggen tientallen andere leesplankjes. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

DE RIJP: In het Rijper Museum in de Rijp loopt de tentoonstelling 'Gebroeders Admiraal te Rijp, succesvolle ondernemers rond 1900'. Tot en met 18 juni. Open zat-zon 11-17 uur.

HAARLEM: Tot en met september worden onder leiding van een gids wandelingen gehouden langs de Haarlemse hofjes. Aanvang elke zaterdag om 09.45 uur, in juli en augustus ook op woensdag. Aanmelden 06-340.320.43

STAPHORST: 'Bonte pracht in Staphorst' heet de expositie (tot en met 31 oktober) in de gemeentelijke museumboerderij in Staphorst. Diverse facetten van blauwdruk en stipwerk (versieringstechnieken voor textiel) komen aan de orde. Open ma-zat 10-17 uur.

DEN HELDER: In het Marinemuseum in Den Helder loopt tot en met 27 augustus de tentoonstelling 'Tussen kolen en ketels', over 170 jaar stoomvoortstuwing bij de Koninklijke marine. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de overdracht aan Pakistan van Hr Ms Poolster, het laatste schip dat met stoom werd aangedreven. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon en feestdagen 13-16.30 uur. In juni, juli en augustus ook maandag open van 13-17 uur.

NUNSPEET: Morgen organiseert de Stichting Mens en Samenleving van 11 tot 16 uur de jaarlijkse kindervakantiedag in de vakantievilla De Heuvels in Nunspeet. Thema is 'reis door de tijd'.

LIMMEN: Tussen 29 april en 5 mei zijn in Limmen de 43e Bloemendagen, die dit jaar in het teken van vijftig jaar bevrijding staan. Te zien zijn met name honderd hyacintenmozaïeken.

DEN HAAG: In het expositiegebouw in Madurodam is nog tot en met 3 september de tentoonstelling 'Modeltreinbouw in Madurodam, van Stoomlocomotief tot Hogesnelheidstrein'. Open dagelijks 9-19 uur.

HEKENDORP: Wandelaarsvereniging Te Voet houdt vandaag tussen 11 en 17 uur in café Goejanverwelle in Hekendorp een informatiedag over wandelingen in de omgeving aldaar. Er kan ook een wandeling worden gemaakt onder leiding van een gids.

MAASSLUIS: 'Thuis - als vader op zee is' heet de tentoonstelling (van 29 april tot 1 november) in het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. Wat organiseerden de vrouwen aan wal als hun mannen op reis waren? Tegelijkertijd is 'Slepen voor de vrijheid' te zien, over sleepboten die aan de invasie in Normandië meededen. Open woe 14-17 uur, zat 11-17 uur, zon 13-17 uur. In juli en augustus ook open op di, do en vrij 14-17 uur.

NOORD-HOLLAND: Van 28 april tot 7 mei vindt in Edam, Amsterdam-Noord en Weesp het 'Kinderfestival 3 x3 =10' plaats, voor kinderen vanaf 6 jaar. Inlichtingen VVV Noord-Holland 023-31.94.13.

ARCEN: 'Guirlande '95' is een tuinbeurs in de Kasteeltuinen Arcen met als thema 'tuin en decoratie'. Van 29 april tot en met 7 mei dagelijks open van 10-18 uur.

MIDDENBEEMSTER: Op 29 en 30 april is een aantal stolpboerderijen in de Beemster te bezichtigen. Een speciale fietsroute voert langs de boerderijen. Inlichtingen VVV Middenbeemster 02998-3581.

AMERSFOORT: Vandaag begint in het centrum voor Natuur- en milieu-educatie in Amersfoort de expositie 'Veranderend landschap, verdwenen landschappen' over het gewest Eemland. Tot en met 28 mei, ma-vrij 13.30-17 uur, zon 13-17 uur.

LANDELIJK: Op 27 april is de traditionele Landelijke Strandschoonmaakdag in 28 kustgemeenten en met 3400 leerlingen van 99 basisscholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden