BAGAGE

Het blijft een genot te bladeren in de door Gallimard bedachte en door Standaard in het Nederlands uitgebrachte reisgidsen. De nieuwste delen zijn Athene en Bretagne (per stuk ¿ 59,90)....

JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT

REISGIDSEN

WEER EEN LUST VOOR HET OOG

Athene is vanzelfsprekend voor deze serie een kans voor open doel; Bretagne krijgt de gedetailleerde aandacht die van een Franse uitgever mag worden verwacht. Maar hoe praktisch zijn ze ter plekke? Vergeleken met de Capitool Reisgidsen - vergelijkbare formule en uitvoering - missen de stedengidsen bijvoorbeeld nadrukkelijk een goede plattegrond en een straatnamenregister. Er is niet aan de indruk te ontkomen dat het uiterlijk af en toe het innerlijk wat moet versluieren. Desondanks blijft het een genot enzovoorts.

* Lonely Planet telt weer een aantal nieuwe reisgidsen in zijn onderhand indrukwekkende bibliotheek: het vuistdikke Britain (import Nilsson & Lamm, ¿ 47,10), Western Australia (¿ 29,80) en Backpacking in Alaska (¿ 29,80). In de stedenserie is voor het eerst plaats ingeruimd voor Vienna ofwel Wenen (¿ 19,80).

* Middelburg ligt niet alleen in Zeeland, maar ook in België waar het 'maar een bescheiden dorpsgemeenschap' is. 'Slechts met moeite vind je er een winkel en de enige hoofdstraat maakt verdwalen onmogelijk.' Aldus Ward van Loock in Fietsen over jaagpaden en oude spoorwegen (Lannoo, ¿ 26,50).

Hij zette vijftien 'lusvormige' fietsroutes uit 'langs de veiligste wegen van Vlaanderen'. Over jaag- of trekpaden dus en langs oude spoorwegen. De gids eindigt in de Maasvallei waar Maastricht ligt, 'bij de Vlamingen bekend als dè winkel- en marktstad bij uitstek'.

De auteur eindigt in Boorsem bij een gezinsfietstocht van de plaatselijke voetbalclub. Er is niks beters dan bier om 'de moteur' te smeren, vinden de gelegenheidsfietsers. Van Loock ontkomt niet aan de Limburgse gastvrijheid. Met moeite legt hij de laatste tien kilometer af. . .

* Nieuwe paden openen zich voor de wandelliefhebbers dank zij Zillertal en Eifel (Rother, import Nilsson & Lamm, ¿ 29,50 per stuk). Het Zillertal ligt in Oostenrijk, met als belangrijkste plaats Mayrhofen, de Eifel ligt in het Duitse Rijnland. Beide gidsen beschrijven vijftig wandelingen.

Wandelaars komen eveneens aan hun trekken in twee nieuwe Wegwijzers van Sunflower Books: West-Provence en Oost-Provence (import Nilsson & Lamm, per deel ¿ 29,50). Ze moeten de ruimte echter delen met de automobilist, voor wie twee keer tien tochten zijn uitgezet.

* Discover Tuscany roept Berlitz ons toe (import Nilsson & Lamm, ¿ 37,65). Er zijn reizigers die zweren bij de Discover Guides van Berlitz, al is het alleen al vanwege de vaak prachtige kleurenfoto's (150 in totaal). Dat in deze gids over Toscane veel pagina's zijn uitgetrokken voor de kunst en cultuur van deze Italiaanse streek, ligt voor de hand. Deze maand verschijnen ook nog Egypt en Portugal.

* De Griekse Cycladen-eilanden Paros en Naxos hebben van Allert de Lange een eigen reisgidsje gekregen in de serie Reisinformatie van A tot Z (¿ 14,95).

* 'Vilten hoed met de gouden rand'. Zo noemde de schrijver E.J. Potgieter in de negentiende eeuw de Zuid-Veluwe met haar glooiende zomen vol rijke landgoederen. Het is tevens de ondertitel van de vijfde NIVON-streekwijzer, Zuid-Veluwe (NIVON/Buijten en Schipperheijn, ¿ 19,50). In deze reeks verschenen eerder het Gooi, Twente, de Hondsrug en midden-Noord-Holland.

Het zijn uitvoerige en keurig verzorgde cultuur- en natuurgidsen, waarin het NIVON bezoekers en bewoners van de streek een blik wil gunnen 'achter de coulissen van het landschap'. Zes losse kaartjes bevatten wandel- en fietsroutes door onder meer het nationaal park De Hoge Veluwe en langs Arnhemse landgoederen.

KAARTEN & MAPPEN

LF-ROUTES IN HERZIENE VERSIE

De eerste oplage bedroeg meer dan honderdduizend exemplaren. Waarna de samenstellers zesduizend kilometer Landelijke Fietsroute controleerden en waar nodig actualiseerden. Het resultaat: twee volledig herziene delen Landelijke Fietsroutes, opgesplitst in Noord- en Midden-Nederland (deel 1) en Midden- en Zuid-Nederland en Noord-Vlaanderen (deel 2, Stichting Landelijk Fietsplatform, in plastic tasjes, per stuk ¿ 31,50, met spiraalband ¿ 37,50). Verbeterd zijn vooral de kaarten.

De routes voeren voornamelijk over fietspaden en rustige binnenwegen. Overal kan onderweg worden overnacht, in hotels, pensions en campings, maar ook in trekkershutten en op privé-adressen. De gidsen dekken heel Nederland en geven de mogelijkheid naast de LF-routes ook andere, aansluitende routes samen te stellen.

TIPS & TRIPS

SORGDRAGER OPENT SORGDRAGERMUSEUM

In Hollum op Ameland wordt vandaag het verbouwde en vernieuwde Sorgdragermuseum geopend. De openingshandeling verricht minister van Justitie Winnie Sorgdrager, een nazaat van de Amelander Pieter Cornelis Sorgdrager.

Deze bouwde in 1751 de commandeurswoning waarin het latere museum werd gevestigd. Zijn zoon Cornelis Pieter, prediker bij de doopsgezinde gemeente, was eveneens een bekende Amelander. Hij hield in de periode 1779-1826 twee dagboeken bij over het dagelijks leven op het eiland en de gang van zaken in zijn kerkgemeente. De boeken zijn pas deze eeuw, begin jaren tachtig, in druk verschenen.

Het Sorgdragermuseum geeft een beeld van de geschiedenis van het eiland: de eerste bewoning, de staatkundige en rechtsgeschiedenis, de walvisvaart, de koopvaardij en de volkskunst. Een tijdelijke expositie, tot het einde van het toeristenseizoen, gaat over de verbindingen tussen Ameland en de vaste wal. Informatie: 05191-54477.

* De zestig reisbureaus van OAD krijgen de komende tijd allemaal dezelfde naam: Globe Reisburo. Nu werken ze nog onder negen verschillende namen, waaronder Horizon, Mosa en en Uniek. De operatie kost één tot anderhalf miljoen gulden, maar moet zichzelf terugverdienen door besparingen op reclame en drukwerk: dat kan voortaan onder één naam gebeuren.

* Bij de VVV's in Zeeuws-Vlaanderen is vanaf dit weekeinde een reeks plattegronden te koop met fiets- en autoroutes 'in het land van Reynaert en Uilenspiegel'. De overzichtskaart (¿ 2,50) bevat naast drie verbindingsroutes voor de auto vrij uitgebreide informatie over het gebied; de 22 fietskaarten (met onder meer een Zwin- en een fortentocht) kosten per stuk ¿ 4,50.

* 'Met tekst op weg' is een een literaire fiets- en wandelroute die vanaf vandaag is uitgezet door Berlicum en Middelrode. Het startpunt is de Openbare Bibliotheek in Berlicum. Onderweg gaat de aandacht uit naar auteurs die in Berlicum zijn geboren of hebben gewoond zoals Herman de Man, Willem Mertens, Willem Hoffmann en Marieke Scholten. Teksten van hun hand zijn op de route terug te vinden op speciale borden.

* De Nederlandse Spoorwegen hebben samen met de plaatselijke VVV's een brochure uitgegeven met de titel Veluwelijn 1995. In deze (gratis) brochure worden per stationsgebied de toeristische attracties en allerlei dienstverlenende instanties op het NS-traject Amersfoort-Zwolle vermeld en is informatie te vinden over fietsverhuur, treintaxi en VVV's.

* In Denemarken worden de komende jaren meer fietspaden dan autosnelwegen aangelegd. Dit jaar bijvoorbeeld krijgen de fietsers er 57 kilometer bij terwijl de automobilisten op nul blijven staan. In 1996 kunnen de fietsers op vijftig kilometer nieuw pad rekenen, vooral op het Oostzee-eiland Bornholm. Er komt ook een nieuw pad tussen Viborg en Herning over een oude spoordijk.

EVENEMENTEN

OISTERWIJK: Morgen organiseert de Vereniging Natuurmonumenten om 11 uur een heemkundewandeling langs de resten van vroegere bewoning en menselijk gebruik in de omgeving van Oisterwijk. Vertrek vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk. Aanmelden 04242-19.209.

VORDEN: De tuinen van De Wiersse, een van de acht kastelen van Vorden, zijn dit voorjaar ge-

opend op Hemelvaartsdag en op beide Pinksterdagen. De rhododendrons en voorjaarsplanten staan in bloei. Open 10-18 uur. Informatie: 05735-1409.

DEN HELDER: In het kader van de tentoonstelling 'tussen Kolen en Ketels' is vandaag en morgen in het Marinemuseum in Den Helder een stoomweekend, met demonstraties van diverse stoommachines. Open 12-17 uur.

AMSTERDAM: Boekhandel Evenaar houdt 18 mei om 19.15 uur in de Hogeschool voor Economische Studies, Raamplein 1 Amsterdam, een lezing over Indonesië. Reserveren 020-624.62.89.

HAREN: De tentoonstelling 'Mini Natuur', van 20 tot en met 28 mei in de Hortus Haren, toont de wereld van aquaria, terraria en paludaria. Open dagelijks 9-17 uur.

VOLKEL: Voor de achtste keer wordt op 21 mei 'Volkel in de wolken' georganiseerd, een vliegshow met o.a. formatievliegen, zweef- en modelvliegen. Open vanaf 10 uur.

TERSCHELLING: Tot 1 september loopt in het Terschelling Museum 't Behouden Huys nog de tentoonstelling 'Terschelling in de tweede wereldoorlog'. Open ma-vrij 10-17 uur; van 15 juni tot 30 sep ook op zat 13-17 uur, van 1 juli tot 31 aug ook op zon 13-17 uur.

ZEELAND (NB): De Dutch Balloon Competition Club organiseert van 24 tot en met 28 mei het Nederlands kampioenschap ballonvaren in het Brabantse Zeeland. Informatie 04120-33.604.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden