BAGAGE

De Dominicus-reeks eist de primeur op van de eerste Nederlandstalige reisgids over Syrië/Jordanië (Gottmer, ¿ 34,90). Auteur is kunsthistorica en archeologe Ineke de Haan - Van de Wiel, die regelmatig culturele groepsreizen naar beide landen begeleidt....

REISGIDSEN

SYRIE/JORDANIE: EEN PRIMEUR

Syrië en Jordanie zijn, vanuit toeristisch oogpunt, landen in opkomst, vooral vanwege hun duizenden jaren oude cultuurgoed. Volgens De Haan is het een volstrekte misvatting beide landen als vijandig of zelfs gevaarlijk te beschouwen. 'De politieke realiteit van moeizame vredesbesprekingen en koele betrekkingen tussen de twee landen lijkt ver weg en onwerkelijk, als u door Syrië en Jordanië reist. Technisch mankeert er niets, veiliger dan hier kunt u zich niet voelen.'

Het geven van veel informatie staat bij de Dominicus-gidsen voorop. Dat streven naar degelijkheid gaat nogal eens gepaard met saaie beschrijvingen en opsommingen. Maar aangezien er met reisgidsen geen Nobelprijzen hoeven te worden gewonnen, zal de gemiddelde gebruiker goede informatie prefereren boven een literair essay over zijn reisbestemming. Op dat punt stelt 'Dominicus' zelden teleur.

Geheel herzien in dezelfde reeks: Canarische eilanden (¿ 27,90), China (¿ 39,90), Tunesië (¿ 29,90), Zwitserland (¿ 34,90), Noorwegen, Noordoost-Italië, Schotland en Zuidoost-Engeland (per stuk ¿ 32,90).

* Voor het tweede jaar brengt het maandblad Natuur & Techniek de Wetenschappelijke Museumgids uit (gratis bij het maartnummer, los vijftien gulden). In de gids staan ruim driehonderd gedetailleerde vakantietips voor Nederland, België en Luxemburg. Het gaat om botanische en dierentuinen, sterrenwachten en musea op het gebied van de bèta-wetenschap. Ook maakt de gids een korte omzwerving door Duitsland.

* Het Engelse Studio Editions presenteert een nieuwe reeks: Art in Focus, reisgidsen die zich uitsluitend met de kunst in veelbezochte steden bezighouden. Het vraagt weinig fantasie om de titels van de eerste vier deeltjes te bedenken: Londen, Parijs, Florence en New York (import Nilsson & Lamm, per stuk ¿ 21,50).

De kunstgidsen zijn bedoeld voor wie minimaal een halve dag en maximaal een week in deze steden aan kunst wil besteden. De Top-20 mag uiteraard niet overgeslagen worden; uit de overige ruim honderd tips (per stad) kan ieder zijn eigen keuze maken. Jammer dat de vele afbeeldingen van schilderijen niet in kleur zijn. In allevier gidsen figureert Pieter Paul Rubens.

* In de Fietsgids voor Nederland (Kosmos Z & K, ¿ 26,90) zijn 24 routes uitgestippeld met een maximumlengte van 150 kilometer. Sommige tochten dragen intrigerende namen, zoals De zendmasttoer en Zeemonsters en luchtreuzen. Het zijn cirkeltochten, zodat fietsers op elke willekeurige plek aan de routes kunnen beginnen. Bij elke route staat een overzichtskaartje en het nummer van de bijbehorende ANWB-toeristenkaart (die apart moet worden aangeschaft). De gids is bedoeld voor recreatieve en toerfietsers; de langere tochten kunnen goed over een paar dagen worden uitgesmeerd. Auteur Dick Bakker schreef eerder Toerfietsen in Nederland en Grenzeloos toerfietsen.

* Bertus Legebeke liet Fietsen op zijn Grieks 4, Kreta (eigen beheer, ¿ 15, ISBN 90 74404 05 7) een volledige revisie ondergaan. Vooral vorig jaar fietste hij weer heel wat af op het eiland. Dat leidde op papier tot een fikse uitbreiding: een verdubbeling van het aantal routes waarbij nu ook het westen en het oosten van Kreta zijn vertegenwoordigd, en een groter aanbod van dagtochten en meerdaagse trips. Met kleurenfoto's, kaarten en handige hoogteprofiels.

* Bij Moon Publications verscheen de vierde editie van het Cancun Handbook - Mexico's Caribbean Coast (import Nilsson & Lamm, ¿ 32,50).

TIPS & TRIPS

ANDERE OPZET WINTERBEURS

De tweede Wintervakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht, van 14 tot en met 17 september, wordt anders van opzet. Het aantal bezoekers vorig jaar, twaalfduizend, viel tegen en de opbrengst dus ook. Dit jaar is de toegangsprijs verlaagd van ¿ 15 naar ¿ 12,50. Er mogen ook ski's, skikleding en dergelijke worden verkocht. De organisatie hoopt dat exposanten met extraatjes als kortingen en acties meer publiek trekken.

* De gezamenlijke toeristische attracties van Middelburg brengen vanaf 15 maart voor een rijksdaalder een 'Touristpass' op de markt, die een groot aantal kortingcoupons bevat. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente, zelf beheerder van twee attracties (het stadhuis en de abdijtoren).

* De VVV-kantoren in Utrecht geven een gratis brochure uit over twaalf campings op de Utrechtse Heuvelrug, tussen het Gooi en Rhenen. Het gidsje meldt per camping de voorzieningen en een korte beschrijving van de omgeving. De brochure is ook aan te vragen bij de provinciale VVV, 030-96.77.77.

* De Provinciale VVV en de Streek-VVV's in Brabant hebben hun brochure Uit met de kinderen en kinderfeestjes (¿ 3,50) geactualiseerd. De 36 pagina's met 64 tips zijn bestemd voor wie kinderen in Brabant een verrassend dagje uit wil bezorgen, of wie een verjaardagsfeestje een niet-alledaags karakter wil geven.

EVENEMENTEN

NIJMEGEN: De Vakantie-Anders-Beurs, morgen in het Kolpinghuis in Nijmegen, besteedt vooral aandacht aan aktieve vakanties en bijzondere vakantievormen als walvissafari's, schildervakanties en cultuurreizen. Open 10-17 uur.

NIEUWEGE Dit weekeinde is in het Merwesteincomplex in Nieuwegein een van de grootste gespecialiseerde kanobeurzen van Europa, met binnen- en buitenlandse inbreng. Vandaag is de beurs open tussen 10 en 18 uur, morgen tussen 10 en 17 uur.

OOSTVOORNE: Het Rail-Toy Museum in Oostvoorne wijdt tot en met 17 april een tentoonstelling aan poppen, voornamelijk uit de periode 1870-1930. Daarnaast zijn de moderne poppen van Yvonne Middelkoop te zien, zelf iedere zaterdag aanwezig voor demonstraties. Open di-zat 10.30-16.30 uur, zon 13-16.30 uur.

AMERSFOORT: Iedere zondag in maart kan men vanaf 10 uur een kijkje achter de schermen nemen in Dierenpark Amersfoort. De rondleiding toont o.a. hoe het voedsel klaargemaakt wordt; deelnemers krijgen ook een olifantendemonstratie te zien. Inlichtingen: 033-61.66.58.

NIJMEGEN: 'Wat je ver haalt is lekker' heet de tentoonstelling in het Provinciaal Museum G.M. Kam in Nijmegen, gewijd aan de keuken van het Romeinse militaire kamp op het Kops Plateau. Open tot en met 16 juli, di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

HOUTEN: Morgen is op het complex Euretco in Houten de 36e verzamelbeurs van oude camera's, filmapparaten, oude foto's en optisch speelgoed, georganiseerd door de Vereniging Fotografica. Open 11-17 uur.

ENKHUIZEN: 'Gemerkt goed - Linnengoed van de Enkhuizer elite' heet de tentoonstelling die tot en met 2 juli in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum loopt. Open dagelijks 10-17 uur.

GRONINGEN: Het Groninger Museum toont tot en met 9 april 'Handzaam hout uit Groninger grond', een tentoonstelling over houten voorwerpen uit de elfde tot de negentiende eeuw, die bij opgravingen in de stad Groningen zijn gevonden. Open di-zon 10-17 uur.

AMSTERDAM: In het Artis Planetarium in Amsterdam is op 7 maart een speciale avondvoorstelling over reizen naar de sterren. Na een lezing wordt de sterrenhemel van maart getoond. Aanvang 20 uur. Op 10 en 11 maart bestaat in het kader van de landelijke sterrenkijkdagen vanaf 19.30 uur de mogelijkheid zelf naar de sterren te kijken.

DWINGELOO: Het Planetron in Dwingeloo is nog tot 12 maart dagelijks van 10-17.30 uur geopend voor publiek. Er zijn rondleidingen en filmvoorstellingen. Op 7, 9 en 10 maart kan men 's avonds vanaf 20 uur zelf naar de sterren kijken.

TILBURG: Kinderen die willen weten hoe het er in een echt kantoor aan toe gaat, kunnen elke woensdagmiddag terecht in Museum Scryption in Tilburg. In het KinderKantoor uit de jaren vijftig kunnen ze een uur lang aan het werk als adjunct-directeur of secretaresse. Aanvang 14 en 15.30 uur.

OLDENZAAL: In museum Het Palthe-Huis in Oldenzaal loopt van 10 maart tot en met 11 april de tentoonstelling 'Kinderen in Oorlogstijd'. Open di-vrij 10-12 en 14-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

ARNHEM: 'Alles voor in en rond de tuin' is het thema van de Tuinbeurs voor Gelderland, op 10, 11 en 12 maart in de Rijnhal in Arnhem. De milieu-aspecten bij het verzorgen van de tuin worden aan de orde gesteld. Open vrij 12-22 uur, zat-zon 10-18 uur.

NIJMEGEN: Tandem en de Nijmeegse Vrijwilligerscentrale organiseren op 11 maart in het gemeentelijk informatiecentrum weer de Vakantie Aktief Beurs (vrijwilligerswerk in het buitenland, cursussen, vakantiekampen). Open 11-16 uur.

AMSTERDAM: Op 11 en 12 maart houdt het Iers Nationaal Bureau voor Toerisme in het Amsterdamse World Trade Center de Ierland Vakantiemarkt, met vis- en golfdemonstraties, informatiestands, een videoshow en muziek. Beide dagen open 11-17 uur.

HAARZUILENS: In de Romeinse tuin van kasteel De Haar in Haarzuilens is op 18 maart een demonstratie van een valkerij te paard onder leiding van Nederlands enige beroepsvalkenier Frans Fontijn. Aanvang 15 uur.

RIDDERKERK: In de Openbare Bibliotheek van Ridderkerk is tot en met 31 maart een expositie over de vijftig jaar geleden overleden natuurkenner Jac. P. Thijsse. Te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden