BAGAGE

Het was in de jaren zestig heel gebruikelijk dat Britse kranten zeilwedstrijden sponsorden of zelfs organiseerden. De exclusieve verslagen van zeezeilers als Sir Francis Chichester deden de oplage flink stijgen van onder meer de Sunday Times, waar redacteur Harold Evans een verwoed voorstander was van zeilverhalen....

REISBOEKEN

LAATSTE TOCHT VAN CROWHURST

Chichester meerde nog af in Australië en de laatste zeil-uitdaging lag voor de hand: wie zou het eerst non-stop, solo, een jacht rond de aarde sturen? De Sunday Times gaf twijfelende zoutwaterratten een laatste zetje in de rug: de krant loofde vijfduizend pond uit voor degene die het kunststukje het eerst zou klaren.

Een aantal excentrieke zeilers waagde het erop in 1968. De race zou uiteindelijk door Robin Knox-Johnston worden gewonnen. Tijdens de race ontpopte een andere zeiler, Donald Crowhurst, zich met zijn trimaran Teignmouth Electron als een van de kanshebbers. De Brit verdween echter na een paar weken, was maanden spoorloos, maar toen hij weer radiocontact kreeg, bleek hij op weg terug naar Engeland. Op 18 juli 1969 werd zijn verlaten jacht echter gevonden ten noorden van de Azoren, met de scheepsjournalen op de kaartentafel. Was er een ongeluk gebeurd?

Donald Crowhurst, zijn laatste tocht (Hollandia, ¿ 39,50) beschrijft wat er in werkelijkheid is gebeurd - of gebeurd zou kunnen zijn, want er zijn nog steeds raadsels. In ieder geval werd na lezing van Crowhursts journalen duidelijk dat de zeiler de boel belazerd had. Hij was nooit rond gevaren, maar had zich 'verstopt' in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. In een gefingeerd journaal hield hij zijn 'rond-de-wereld'-zeiltocht bij. In een ander journaal beschreef hij de werkelijke route.

Uit het fascinerende boek, geschreven door Nicolas Tomalin en Ron Hall, wordt aan de hand van allerlei dagboek-fragmenten, aantekeningen en valse berekeningen van Crowhurst duidelijk, dat de zeiler langzamerhand gek werd. De psychische spanningen werden hem klaarblijkelijk te groot; hij kon niet langer met zijn leugen en de eventuele gevolgen daarvan leven - in het nog onwetende Engeland bereidde men de 'held' een grote ontvangst voor.

'Ik heb geen behoefte het spel voort te zetten', noteerde hij op de laatste bladzijde van zijn journaal, en midden op de oceaan stapte Donald Crowhurst overboord.

TIJDSCHRIFTEN

'EEN HOOG KUIFJE-GEHALTE'

Op Lemen Voeten, tijdschrift voor voettochten, is in een nieuwe, modernere jas gestoken. Het ontwerp oogt strakker en kleuriger. Commercieel voordeeltje is dat op de achterkant van het blad nu ook kleuren-advertenties kunnen worden opgenomen.

De inhoud van het tijdschrift bleef hetzelfde. Ditmaal wordt in een uithoek van de wereld gestapt, op het schiereiland Kamtsjatka, een reis waaraan toevallig (?) ook een medewerker van het nieuwe reisblad Voyager deelneemt. De auteur kende dit gebied alleen uit het Risk-spel; eenmaal ter plekke kan hij zich opmaken voor een bijzonder avontuur. Er worden vulkanen beklommen op deze 'reis met een hoog Kuifje-gehalte'. Het regent veel: een oud Kamtsjatkaans spreekwoord luidt dat het er een op de twee dagen regent. 'Wij hadden geluk, het was één op de drie dagen.'

In het blad ook aandacht voor de zogenoemde Earth(s)miles, een initiatief van de Gelderse Milieufederatie. Op ludieke wijze drijft zij de spot met het Air Miles-systeem. 'Met Earth(s)miles spaart u niet alleen fantastische wandelreizen en uitstapjes, maar u investeert ook in de toekomst.' De miles kunnen verdiend worden met wandelen. 'Bij alle lopend afgelegde afstanden krijgt u Earth(s)miles. Als u lopend boodschappen doet en ook nog milieu-vriendelijke produkten koopt, tellen de punten dubbel.' En: 'In ieder geval spaart u al reizend onze aarde.'

REISGIDSEN

NEDERLAND IS 13 MUSEA RIJKER

In de loop van 1994 is Nederland dertien musea rijker geworden. Nederland Museumland 1995 (Stichting Museumjaarkaart, ¿ 14,95) leert dat de afgelopen maanden tegenover acht vertrekkers 21 nieuwkomers stonden. Het totaal bedraagt nu 972, inclusief dierentuinen, landgoederen, botanische tuinen e.d. Wat dat betreft hanteren de samenstellers het begrip 'museum' heel ruimhartig.

De meeste musea zijn in Noord-Holland te vinden: 163 tegenover 153 in 1994. De jonge provincie Flevoland sluit de rij onveranderd met zeven stuks. Meer dan honderd musea treffen we ook aan in Zuid-Holland (158, plus één), Gelderland (152, plus zes) en Noord-Brabant dat drie musea inleverde en nu op exact honderd staat. Van de steden blijft Amsterdam koploper met vijftig musea, Den Haag heeft er 25, Rotterdam 23 en Utrecht veertien.

Museum Nederland 1995 verschijnt voor de achtste keer met een schat aan gegevens voor de museumganger: adres, openingstijden, toegangsprijs, openbaar vervoer, korte omschrijving. Het formaat past bovendien in een binnenzak.

* Uitsluitend voor leden brengt de ANWB twee specials in omloop voor de vriendelijke prijs van ¿ 4,95: Leuke musea in Nederland en Toeristische routes in Frankrijk (alleen dit jaar te koop bij ANWB/VVV-vestigingen). Voor 1996 kondigt de ANWB nu al twee nieuwe Ledenspecials aan.

Leuke musea is ingedeeld in acht hoofdstukken met evenzovele thema's: scheepvaart, landbouwhistorie, auto's/motoren/fietsen, stadsarchitectuur, munten/bankbiljetten, vreemde volken, joods Nederland en archeologie. Ieder hoofdstuk bestaat uit een aantal historische wetenswaardigheden plus een overzicht van de musea die in dit thema zijn gespecialiseerd. In totaal komen ruim 120 musea aan bod.

Toeristische routes beschrijft 25 autotochten door Frankrijk, variërend van 75 tot 1200 kilometer. De kortste is de Kuuroordenroute door de Vogezen, de langste La Voie de la liberté, de geallieerde opmars. Andere mogelijkheden: in het spoor van Willem de Veroveraar, bierbrouwerijen in Lotharingen, dode vulkanen in de Auvergne of een Romeinse weg boven de Rivièra.

TIPS EN TRIPS

TROUWEN IN OPENLUCHTMUSEUM

Er kwam een raadsbesluit aan te pas, maar voortaan kan burgerlijk getrouwd worden in het Openluchtmuseum van Arnhem. Al eerder was het mogelijk een kerkelijk huwelijk af te sluiten in het museumkerkje uit 's-Heerenhoek. Met ingang van 3 februari is ook de pronkkamer van de Kasteelboerderij wettelijke trouwlocatie. De gemeente Arnhem rekent het zogenaamde zaterdagtarief. Informatie 085-57.61.11.

* Het Amerikaans verkeersbureau in Amsterdam gaat per 1 februari dicht wegens bezuinigingen. Eind vorig jaar zijn een deel van het personeel en de service al overgeplaatst naar de Parijse vestiging van Ustta, de United States Travel and Trade Administration. De hoofdkantoren van USTTA in Parijs en Londen worden de twee 'Europese' vestigingen.

Na de opheffing van het Amerikaans verkeersbureau zijn er nog enkele instanties in Nederland die informatie geven over reizen naar de VS: het American Trade and Tourism Information Center in Rotterdam, 010-405.34.24, en de stichting Visit USA & Canada, 023-247.614. Een alternatief is Ustta in Parijs, 0033-14.26.00.066.

EVENEMENTEN

ALKMAAR: 'Er was eens een sprookje' heet de expositie in het Alkmaars stedelijk museum, bestaande uit sprookjesachtige objecten, originele prenten uit kinderboeken en bijzonder vormgegeven sprookjes. Tussen 4 februari en 9 april. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

LELYSTAD: De 'paspoort-parade' doet van 23 januari tot 16 februari het stadhuis van Lelystad aan. De tentoonstelling geeft de ontwikkeling weer van reisdocumenten vanaf de Romeinse oudheid en eindigt met het nieuwe Europese paspoort. Open 9-17 uur. Deze reizende expositie is hierna nog door het hele land te zien. Inlichtingen 023-26.57.32.

NOORDWIJKERHOUT: In het Leeuwenhorst Congrescentrum in Noordwijkerhout presenteren boeren en boerinnen die aangesloten zijn bij de 'Stichting Vrije Recreatie', vandaag hun campings. Ook boerderijen uit het buitenland zijn vertegenwoordigd. Open 10-16 uur.

GRONINGEN: De meest recente ontwikkelingen op fiets- en bromfietsgebied worden 3, 4 en 5 februari gepresenteerd op de tweewielerbeurs 'Bike '95' in de Martinihal in Groningen. Ruime aandacht krijgen ligfietsen, ATB's, racefietsen en fietsvakanties. Open vrij 14-22 uur, zat-zon 10-18 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden