BAGAGE

De Ganzenroute is de naam van een nieuwe wandelroute in het Lauwersmeergebied. Het traject voert langs variërende landschappen zoals platen en slikken, rietvelden en bossen....

REISGIDSEN

GANZENROUTE

BIJ LAUWERSMEER

Achterin staat een lijst met alle vogels die in het Lauwersmeer voorkomen, een lijst met dagvlinders (23 soorten) en met dwaalgasten. Dwaalgasten? Inderdaad. Dit zijn vogelsoorten die slechts vijf keer of minder per jaar worden waargenomen. De lijsten zijn voor de vogelaars. De tekst in het boek is echter geschikt voor iedereen die een mooie wandeling wil maken. Want, schrijft Wilma Brinkhof, over haar 'eerste keer': 'Van vogels had ik toen weinig verstand en ik vond het opmerkelijk dat volwassen mannen zo'n passie voor deze beestjes konden hebben.' Het hard cover boekje kost ¿ 24,95 en wordt uitgegeven door Regioproject (050-314.13.57) in Groningen. Vanaf 12 april is het werk van Van Ommen te zien in

het Natuurmuseum in Groningen.

De VVV's in het Gelders rivierengebied hebben een Bloesem- en Fruitboekje samengesteld, met daarin zes routes van elk veertig kilometer die langs bloeiende boomgaarden voeren in de Betuwe, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Voor mensen die de route niet per fiets kunnen doen, is een cassette gemaakt, waarmee de route in de auto beluisterd kan worden. De routes beginnen bij de VVV-kantoren in Bemmel, Buren, Beneden-Leeuwen, Culemborg, Zaltbommel en Tiel. Het boekje is verkrijgbaar voor 3,50 gulden bij de plaatselijke VVV's en de grotere VVV's in de rest van Nederland.

REISBOEKEN

VAN RIJN BEDWINGT

LAATSTE CONTINENT

Wereldfietser Frank van Rijn kan behoorlijk eigenwijs zijn. Hij wilde graag dwars door Australië fietsen, maar koos niet voor de voor de hand liggende directe route tussen Melbourne en Perth. Nee, hij trapte het rijwiel dwars door de woestijnen ten noorden van Alice Springs. Het zijn streken waar het asfalt ophoudt, en waar je niet eens meer kan fietsen, maar Frank trok er onverdroten doorheen. Australiërs wijzen op hun voorhoofd, maar daar trekt Frank zich niks van aan. Automobilisten krijgen waarschuwingen van de politie als ze met slechts honderd liter water deze woestijnen intrekken, Frank vult de bidons tot een totaal van achttien liter en sjouwt door, ook als de 'weg weg is'.

In zijn nieuwste boek, De rode kangoeroe (Elmar, ¿ 29,50), doet Van Rijn verslag van zijn tocht. Van Rijn heeft overal gefietst, maar nog nooit heeft hij zulke grote twijfels gehad als tijdens de tocht richting het gehucht Elkedra, ergens in de outback. 'Langzaam, heel langzaam komen de twijfels bij me op en begint ook het plezier in deze onderneming weg te ebben. Ik moét dit leuk blijven vinden, of ik wil of niet, want anders wordt het échte slavenarbeid. Ben ik met iets bezig dat ik maar beter achterwege had kunnen laten?' Op de foto's staat de bepakte wereldfiets desolaat tussen wat schrale boompjes, een weg is niet te zien.

Heel af en toe komt Van Rijn mensen tegen, die verbaasd toekijken hoe de fietser zich door het lege land begeeft. Ze vertellen allemaal verhalen van mensen die spoorloos verdwenen zijn in de woestijn, en dat waren niet eens fietsers. 'Weet je nog van die man met motorpech? Is die niet van zijn auto weggelopen? Stom natuurlijk. Ze vonden hem. . .'

Frank van Rijn trapt voort, en natuurlijk, hij bereikt de andere kant, waar hij als beloning de Indische Oceaan voor ogen krijgt. 'Het laatste continent bedwongen' Het is een cliché, maar na 11.522 kilometers trappen mag zo'n cliché wel, vindt de dappere wereldfietser zelf.

TIPS & TRIPS

OP VAKANTIE

NAAR BOSNIE

Vakantie in Konjic, de regio tussen Sarajevo en Mostar. Het is even wennen. Maar het zojuist opgerichte Najzad Balkan Toerisme in Hengelo biedt hier vakantieaccommodaties aan, vooral in de dorpen Celebici en Lisisici. De Servische eigenaresse van Najzad, die twaalf jaar geleden naar Nederland kwam, heeft kamers bij particulieren en de camping aan het Jablanica-meer vastgelegd.

De regio heeft zwaar geleden onder de oorlog en het etnisch geweld, maar de bewoners proberen de draad weer op te pakken. De natuur is er wonderschoon en Sarajevo ligt op slechts vijftig kilometer afstand. Vorig jaar kwam het buitenlands toerisme aarzelend op gang met Italiaanse en Franse kampeerders.

Najzad Balkan Toerisme, Marskant 73, 7551 BT Hengelo. Tel. 074-291.73.97.

EVENEMENTEN

HARLINGEN: Zaterdag 12 april wordt van 10 tot 16 uur in en rond de Noorderhaven in Harlingen de Vlootdag gehouden. Er zijn o.a. publieksrondvaarten op zeilschepen en demonstraties van reddingsbrigades.

ZWAAG: Dit weekeinde zal de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik extra ritten verzorgen naar de remise in Zwaag, waar het werken met historisch gereedschap voor spoorwegonderhoud wordt gedemonstreerd. De vertrektijden uit Hoorn richting Zwaag zijn 10, 11.30, 13, 14.30 en 16 uur. Laatste trein terug uit Zwaag om 16.30 uur. Informatie 0229-21.48.62.

ZUTPHEN: Veel monumentale gebouwen in Zutphen, waaronder drie historische kerken en de synagoge, zijn op zondag 13 april tijdens 'de culturele open dag' vanaf 11 uur toegankelijk voor publiek. Verder zijn er rondleidingen, rond

ritten met historische koetsen, exposities en muziek- en dansvoorstellingen. Informatie 0575-51.93.55.

BARNEVELD: Zaterdag 12 april begint in het Veluws Museum Nairac in Barneveld de tentoonstelling Zoet en zuur: puddingvormen van vroeger. Open tot en met 17 mei, di-zat 10-17 uur.

NOORDWIJK: Noordwijk Space Expo organiseert zaterdag 12 en zondag 13 april een space-markt waarbij ruimtevaart en sterrenkunde centraal staan. Op 12 april geven deskundigen vanaf 21.30 uur uitleg over het waarnemen van de komeet Hale Bopp. Centrum open zat-zon 10-17 uur, en zaterdagavond vanaf 21.30 uur. Informatie 071-36.46.446.

UTRECHT: In het Utrechtse Universiteitsmuseum loopt vanaf zaterdag 12 april de tentoonstelling Gedenkbeelden. Het museum toont lijkwaden, beschilderde (graf)kisten, urnen en rouwsieraden. In de tuin (de Oude Hortus) staan twintig gedenkbeelden tentoongesteld. Tot en met 6 juli di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

BARNEVELD: De expositie De geschiedenis van Märklin in het Speelgoedmuseum Barneveld geeft een een overzicht van de productie van modeltreinen uit de periode 1900-1960. Tot en met september, di-zon 10-17 uur.

FLEVOLAND: Het ANWB-kampeertijdschrift, De Kampeer en Caravan Kampioen, organiseert zaterdag 12 en zondag 13 april in het Larserbos (tussen Harderwijk en Lelystad) de jaarlijkse tentenshow. De nieuwste modellen, de laatste nieuwtjes en accessoires, van fleece jacks tot zaklampen, worden getoond. Open zat-zon 10-17 uur, entree gratis.

ROTTERDAM: Het Belastingmuseum in Rotterdam heet vanaf zaterdag 12 april het Belasting & Douane Museum. Ter gelegenheid hiervan houdt het museum dit weekeinde een manifestatie over de werkwijze van de douane vroeger en nu. Er zijn demonstraties met een mobiele scanner, met röntgenapparatuur en met narcoticaspeurhonden. Verder worden historische films over de douane getoond. Open zat-zon 11-17 uur.

ARNHEM: Zondag 13 april begint in het bezoekerscentrum De Watermolen in Arnhem de tentoonstelling Bloei van een Beekstad, over het ontstaan en de vroege geschiedenis van Arnhem. Open di-vrij 9.30-16.30 uur, zat-zon 12.30-16.30 uur.

AMSTERDAM: Vooral kinderen zijn vandaag en morgen welkom in het Koninklijk Paleis op de Dam. Iedereen in de leeftijd van vijf tot twaalf kan zich even koning(in) van Nederland wanen tijdens een speciaal op hen afgestemde rondleiding. Er zijn rondleidingen om 11, 12.30 en 14 uur.

SCHIEDAM: In natuurcentrum de Boshoek is het zondag 13 april griezelen tijdens een uitgebreide vogelspinnententoonstelling. De Boshoek ligt in Schiedam-Noord achter het Bachplein. 11-17 uur. Tel: 010-4702050.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden