BAGAGE

Het blijft een bewonderenswaardige krachttoer om een immens land als Indonesië (meer dan dertienduizend eilanden) in één reisgids onder te brengen....

REISGIDSEN

INDONESIE NA TWEE JAAR ONDERZOEK

* Voor het eerst in de fleurige Nelles Guide-reeks: Sri Lanka (Het Spectrum; ¿ 32,50), vertaald uit het Duits en samengesteld door Elke Frey, Gerhard Lemmer en Jayanthi Namasivayam.

* Nieuw in de Dominicus-reeks: Zuid-India (Gottmer; ¿ 29,90), van de hand van Leon Peterse en Joke Petri. De deelstaten Tamil Nadu, Karnataka en Goa staan centraal in wat de bakermat van de Dravidische beschaving is en tevens een bastion van de hindoecultuur.

* In Het Omringdijkpad (Cadans; ¿ 29,90) voert auteur Frank van Loo de liefhebber over de Westfriese Omringdijk langs wielen, terpdorpen, stolpboerderijen, rietbossen, water en wei. Van Loo zet vijf routes van gemiddeld 25 kilometer uit. Eindpunt is telkens een van de historische steden aan deze even historische dijk: Schagen, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Alkmaar.

TIPS & TRIPS

OP VAKANTIE MET 'HET ROER IN HANDEN'

Op initiatief van schipperszoon en zeiler Cees Smook is de stichting Het Roer In Handen opgericht met als doel vaarvakanties te organiseren voor mensen met een psychiatrisch heden of verleden. Gevaren wordt op het IJsselmeer, het Markermeer en de randmeren met een schip uit de zogenoemde bruine vloot, waarop plaats is voor maximaal twaalf mensen uit de doelgroep. Daarnaast bestaat de bemanning uit een schipper, twee assistenten en eventueel een psychiatrisch verpleegkundige. De tochten variëren van twee tot vijf dagen, de kosten van tachtig tot honderdentwintig gulden per persoon per dag. Voor dit jaar staan nog tochten in augustus en september op het programma. Informatie 013-542.20.09.

* De ruim duizendjarige geschiedenis van de stad Luxemburg staat centraal in het net geopende Musée d'Histoire de la ville de Luxembourg (Rue du St. Esprit 14, Luxemburg, 0035-2-479.627.66, open di-zon 10-18 uur, don tot 20 uur). Maquettes geven de ontwikkeling van de stad weer. Ze zijn voorzien van interactieve panelen die een vergelijking met het huidige Luxemburg mogelijk maken. Het museum is gevestigd in vier herenhuizen uit vorige eeuwen, met als extra attractie een lift in een glazen schacht.

* Zeven lange-afstandsfietsroutes in Zwitserland, in lengte variërend van 120 tot 270 kilometer, staan beschreven in een fietsbrochure van Zwitserland Toerisme (Koningsplein 11, 1017 BB Amsterdam, 020-622.20.33). Ook aan mountainbikers is gedacht. De folder bevat verder een lijst van zevenhonderd fietshotels (met speciale service), tips over fietshuur op stations en informatie over de Swiss Bike Pass, waarmee de fiets mag worden meegenomen in het openbaar vervoer.

* Het aantal stadsfietsen in de binnenstad van Kopenhagen is met zevenhonderd uitgebreid tot zeventienhonderd. Ook het aantal stallingen is gegroeid. Inwoners en toeristen kunnen - dankzij sponsoring en reclame - gratis gebruik maken van de fietsen. Wel is er een statiegeld van twintig Deense kronen.

Het model is inmiddels verbeterd en verstevigd, omdat de eerste exemplaren werden beschadigd of gestolen. De politie gaat nu ook strenger toezien op misbruik van de stadsfietsen. De rijwielen worden onderhouden en gerepareerd door Deense gedetineerden.

* Het Wijn Informatie Centrum in Den Haag heeft tien routes (voor auto of fiets) door de wijnstreek Cotes du Rhone in Frankrijk gebundeld. Ter plekke zijn de tochten met bordjes gemarkeerd, in het boekje is ter verduidelijking een routekaart opgenomen. Ook staan er de adressen van te bezoeken wijnboeren in met hun openingstijden en de mogelijkheden van eten en overnachten tussen de wijngaarden. Tegen verzendkosten te bestellen bij Wijn Informatie Centrum Den Haag, 070-370.83.26, fax 070-370.84.08.

EVENEMENTEN

HATTEM: In de ban van de krakeling, een eeuwenoud bakkerijmysterie is een tentoonstelling die tot en met 30 december loopt in het Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land in Hattem. Open ma-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

HEERLEN: In het Thermenmuseum in Heerlen tot en met 24 november: Een keizer is ook maar een mens, een expositie over tien Romeinse keizers. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur.

LAREN: Zand op de korrel is een tentoonstelling in het Geologisch Museum Hofland in Laren over de vele variaties zand die in Nederland voorkomen. Tot en met 15 december. Daarnaast is ook de reguliere collectie te zien van stenen, mineralen en fossielen. Open di-zon 13-16.30 uur.

DENEKAMP: Museum Natura Docet in Denekamp toont tot en met november veertig skeletten, schedels en fossielen van walvissen. Middelpunt is het skelet van de potvis die januari vorig jaar strandde bij Scheveningen. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon-ma 11-17 uur.

OOSTKAPELLE: Het Zeeuws Biologisch Centrum organiseert op 7 augustus van 10.30 tot 12 uur een rondleiding door het gebied de Manteling tussen Domburg en Oostkapelle.

Op 9 augustus is er tussen 14 en 15.30 uur onder leiding van de beheerder een wandeling door de heemtuin achter het Biologisch Museum. Aanmelden voor beide excursies 0118-58.26.20.

ARNHEM: Kinderen van drie tot vijf jaar kunnen tot en met 31 augustus dagelijks in het Openluchtmuseum in Arnhem in een labyrint van hooi op zoek naar konijnen. Informatie 026-357.61.00.

ROZENDAAL: Op 7, 14, 21 en 28 augustus organiseert de Stichting Het Geldersch Landschap onder leiding van de boswachter een wandelexcursie op landgoed Rosendael. Thema's zijn respectievelijk wilde planten, het bos, cultuurhistorie en water en sprengen. Start om 14 uur vanaf de ingang van kasteel Rosendael.

DEN HAAG: Waterland, van deltawerk tot vistrap heet de nieuwe langlopende expositie vanaf 6 augustus in het Museon in Den Haag. Ze behandelt het technische en natuurlijke waterbeheer. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

VELUWE: Onder het motto 'Laat de auto eens voor tenminste één dag staan', organiseren de Veluwse VVV's op 6 augustus Fietsdag 1996. De uitgezette routes variëren van dertig tot veertig kilometer. Start is mogelijk vanuit 28 plaatsen op de Veluwe tussen 9 en 13 uur, finish uiterlijk 17 uur. Inlichtingen 0318-61.44.44.

ALEMERE: Op 10 en 11 augustus is in de havenkom van Almere-Haven en op het Gooimeer het Botterfestival 1996. Op het Gooimeer zijn wedstrijden voor vaak stokoude botters, die voor en na deze wedstrijd in Almere-Haven afgemeerd liggen. Informatie 036-538.62.14.

NIJKERK: Bij het stoomgemaal Hertog Reijnhout aan de Zeedijk in de polder Arkemheen (Nijkerk) is vandaag van 10 tot 15 uur de Mini-Stoomdag, met stoomwalsen, een stoomcarrousel en stoomlocomotieven op schaal.

AMSTERDAM: In de avondvoorstelling op 6 augustus van het Artis Planetarium in Amsterdam draait In het voetspoor van de sterren. Na afloop wordt de sterrenhemel van augustus vertoond op de planetariumkoepel. Aanvang 20 uur, toegang dertien gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden