BAGAGE

Hoofdredacteur Martin van Amerongen van het weekblad De Groene Amsterdammer zei het deze week al: 'Verdwalen in een parkeergarage behoort in de psycho-analyse tot het standaardpakket aan boze dromen.' Daarom is het in zijn ogen niet zo mal dat politiek tekenaar Opland (van de Volkskrant, De Groene) de 'ogenschijnlijk commerciële,...

TIPS & TRIPS

SCHIPHOL LAAT OPLAND WEG WIJZEN

De nieuwe parkeergarage P1 op Schiphol kent een bewegwijzering in herkenbare grafische plaatjes. Die moet een einde maken aan verwarring over cijfers (vertrekken bijvoorbeeld op pier A3 en je auto achterlaten in sectie A5). Makkelijker te onthouden zijn: een pierement, een vuurtoren, een tulp, een koe, een meeuw, eem molen, een vrouwtje in klederdracht of klompen. Elk symbool komt overeen met een bepaalde sectie in een parkeergarage.

Behalve topics onder de noemer Holland bedacht de tekenaar sportsymbolen (voor parkeergarage P2) en aanduidingen voor steden (P3). Ter gelegenheid van de nieuwe bewegwijzering is in het bezoekerscentrum Schipholscoop deze zomer een overzichtstentoonstelling ingericht van Oplands politieke tekeningen. Er hangen ook illustraties uit de destijds fameuze Roos-pagina van Jeanne Roos in het Amsterdamse avondblad Het Parool.

De vraag wat een politiek tekenaar op een luchthaven te zoeken heeft, ligt voor de hand. Bij de opening van de Opland-expositie verwees Van Amerongen naar de sociale functie van deze 'omnipotente kunstenaar'. Tien jaar geleden hing heel Nederland vol met Oplands grafisch protest tegen de neutronenbom en 'die werd dan ook even later geluidloos van de politieke agenda afgevoerd', aldus Van Amerongen.

Drie maanden geleden hing heel Amsterdam vol met Oplands appèl via een referendum de opheffing van Amsterdam te voorkomen. 'Andermaal bleek Opland een machtige tegenstander', aldus Van Amerongen 'en de onzalige plannen van het college van B. en W. zijn dan ook door de bevolking weggevaagd.'

Opland mag met zijn parkeeropdracht ondergronds zijn gegaan, de opdrachtgevers van de luchthaven Schiphol moeten volgens de hoofdredacteur van De Groene beseffen dat Opland een onafhankelijk kunstenaar is: 'Op het moment dat zijn machtige tekenpen zich richt in de richting van een vijfde baan, een zesde baan of desnoods een zevende baan, dan gaat dat zaakje mooi niet door.'

* Een initiatief van de NS en Staatsbosbeheer om via ongebruikte spoorlijnen natuurgebieden in te trekken, heeft in Boxtel navolging gekregen. Daar wordt het 'Duits lijntje' tijdelijk heropend, de honderd jaar oude spoorlijn Boxtel-Gennep, die doorliep richting Duitsland.

Op drie zondagen, 30 juli, 27 augustus en 24 september, rijdt een dieseltrein drie maal daags op en neer tussen Boxtel en Veghel. Op de terugweg is er twee uur tijd voor een begeleide excursie in natuurgebied De Geelders. Retourkaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de VVV Boxtel, 04116-854.43.

* ANWB-leden die toegang hebben tot Internet, kunnen voortaan 24 uur per dag hun reisverzekering regelen. De ANWB-pagina's op het World Wide Web bevatten naast informatie over de diverse basispakketten ook een premieberekening.

Ter beveiliging van de gegevens hoeft iemand die een verzekering afsluit, geen naam en adres op te geven, maar alleen het lidmaatschapsnummer. ANWB Reisverzekeringen is op Internet te bereiken via http://www.worldaccess.nl/anwb/anwb.htm.

* Vorig jaar lanceerde de provincie Gelderland in het kader van het project Cultuurland de folder Achterhoek in cultuur. Vanwege het succes is dit jaar naast de Achterhoek op dezelfde manier het Gelderse rivierenland cultureel in kaart gebracht. De gidjes beslaan een breed scala van culturele activiteiten, van theater en muziek tot activiteiten in en rond musea. Beide boekjes zijn gratis te krijgen bij alle VVV-kantoren, gemeentehuizen en bibliotheken in beide regio's alsmede bij grotere VVV-kantoren in de rest van het land.

* In de Schermer, Graft-De Rijp en de Beemster zijn zeven weekeinden monumenten uit de Gouden Eeuw open die iets te maken hebben met de Rijper uitvinder en ingenieur Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650).

'Uit in het land van Leeghwater' begint dit weekeinde met een tocht langs raadhuizen. De daarop volgende weekeinden staan musea, polderkerken, boerderijen, kunst, orgels en molens centraal.

De naburige VVV's en die in Alkmaar, Purmerend en Zaandam verkopen voor ¿ 2,50 een Leeghwaterwijzer met fietskaart, die per weekeinde toegang geeft tot alle locaties. Informatie: 023-31.94.13.

KAARTEN & ATLASSEN

ZUID-LIMBURG IN DE NOORDZEE

Landelijk Nederland in kaart (Buijten & Schipperheijn, ¿ 27,50, met ANWB-pas ¿ 24,90) is een nieuwe gids met tien kaarten 1:200.000, 'speciaal voor de actieve toerist'. Die moet heel goede ogen hebben of een vergrootglas. Vooral in stedelijke gebieden gaat de overigens lovenswaardige hoeveelheid informatie ten koste van de leesbaarheid.

De uitgave promoot het landelijk toerisme: 'rustige, gespreide vormen van recreatie' in eigen land, 'waarbij natuur en cultuur trefwoorden zijn'. De gids bevat onder meer adressen van musea, bezoekerscentra, fiets- en kanoverhuurders en kampeerboeren en een overzicht van landelijke fiets- en lange-afstandwandelroutes. Op de kaarten voeren priegelletters, symbolen, routes en kleuren een bij voorbaat verloren strijd om de aandacht. Zo is Geleen al flink vol met twee giromaten - en dat terwijl de gemeente er drie heeft. Om heel Nederland op tien kaarten te krijgen, is Zuid-Limburg in de Noordzee geplaatst. Dat ziet er toch maar raar uit.

* De Belgische uitgever Lannoo combineert in zijn serie Kaartgids een stadsplattegrond met vijftig paginaatjes beknopte achtergrond en praktische informatie. Handig voor in de binnenzak. De reeks telt nu tien titels, van Amsterdam tot Wenen (¿ 9,95).

REISGIDSEN

FRANKRIJK ALS 'HET KLAPSTUK'

De uitgever spreekt van 'het klapstuk van de Capitool reisgidsenreeks': Frankrijk (Van Reemst/Standaard, ¿ 59,90), 672 pagina's met vooral veel wat het oog streelt (kleurenfoto's, -plattegronden en kaartjes). Voor wie een eigen Tour de France wil rijden, is het handig om heel Frankrijk in één band te hebben. Wie zich tot een bepaalde regio beperkt, heeft meer aan een regionale gids.

Nòg een lust voor het oog: in de prestigieuze serie Standaardgidsen verschenen San Francisco en New York (Van Reemst, per deel ¿ 59,90). Vooral geschikt om thuis in slow-motion door het verleden en heden van beide Amerikaanse steden te reizen.

* Nieuw in de veelgeprezen Trotter-reeks van Lannoo: Noord-Spanje en Midden-Spanje, Frankrijk, Languedoc-Roussilon en Westkust USA (per stuk ¿ 29,50). Vertalingen en bewerkingen van de Franse serie Guide du Routard. Hoofdbestanddeel van de gidsen zijn adressenlijsten van hotels en restaurants. Frankrijk bevat de 1200 beste Chambres d'hotes, Tables d'hotes en Gîtes d'étape op het Franse platteland.

* Twee aanwinsten voor de Artemis Reis- en Cultuurgidsen: Londen en Portugal (Kok Lyra, ¿ 49,90 per deel). Vertaald uit het Duits, met veel wandelingen en een sterren-waarderingssysteem.

Nieuw bij Elmar in de Reishandboeken: Noord-Griekenland, samengesteld door Henk Buma (¿ 34,50). Aan bod komen de provincies Epirus, Thessalië, Macedonië en Thracië. Geheel herzien: Thailand van Peter Steinmetz (¿ 34,50). Ook bij Elmar en voor het eerst in de serie Wandelgidsen: Bretagne in ruim 40 dagtochten door Pim Beaart (¿ 24,50), alsmede in de reeks ABC: Catalonië van Bernard van den Berg (¿ 22,50).

EVENEMENTEN

DRONTEN: Tot en met 8 oktober loopt de tentoonstelling 'Onder water boven water' in het Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie. Het onderwerp is de opgraving van een koopvaardijschip, dat in 1593 voor de kust van Texel verging. Open ma-vrij 9-17 uur, zat-zon 10-17 uur.

GOES: In het museum voor Zuid- en Noord-Beveland is tot en met 28 oktober de expositie 'Verdronken land, Valkenisse en Keizershoofd', een archeologisch en historisch onderzoek van een verdronken stuk Zuid-Beveland. Open di-vrij 10-17 uur, zat 13-16 uur.

EPE: 'Van nut naar sier' heet de expositie in het Veluws streekmuseum Hagendoorns Plaatse over boerenerven. Tot en met 29 september. Open ma-vrij 13.30-16.30 uur. In juli en augustus ook open op zat en zon (13.30-16.30 uur).

NIJMEGEN: Op 25 en 26 juli kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar 'banjeren' onder leiding van medewerkers van het Natuurmuseum rondom de Overasseltse en Hatertse vennen. Vertrek om 10 en 13.30 uur vanaf restaurant Sint Walrick. Aanmelden: 080-230.749.

ZOETERMEER: 'Leeuwen en clowns' is een zomerexpositie in het Zoetermeerse museum 't Oude Huis over twee eeuwen circus in Nederland. Tot en met 24 september; wo, zat en zon 13-16 uur.

AMSTERDAM: Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen vanaf 6 jaar in het Technologiemuseum NINT in Amsterdam zelf vliegers maken. Ma-vrij 11-15 uur, zat-zon 12.30-16 uur.

AMSTERDAM: In het insektarium in Artis loopt een tentoonstelling over de krekel-cultus die vijftienhonderd jaar geleden in China ontstond. In gouden kooitjes zongen de krekels de hofdames in slaap. Later kwamen de krekelgevechten, waarvoor speciale vechtkrekels werden gefokt. Open dagelijks 9-17 uur.

LEIDEN: Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden showt morgen om 15 uur traditionele Japanse kleding. Verder is o.a. een tentoonstelling over Japan anno 1850 te zien. Museum open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

AMSTERDAM: 'Amsterdamse Bos. . . Natuurlijk Bos' heet de tentoonstelling in het Bosmuseum, die de verandering van cultuurbos naar natuurbos in beeld brengt. Tot 24 september. Open dagelijks 10-17 uur.

DRIMMELEN: In juli en augustus worden natuurzwerftochten per open rietaak door de Biesbosch georganiseerd. Vertrek iedere donderdag en zondag om 10.30 uur. Reserveren 01620-54459.

HAARLEM: Tot en met 6 augustus is elk weekeinde in het Teylers Museum in Haarlem een operationeel radio-zendstation in de lucht. Verder een expositie over 'Honderd jaar radio'. Open zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

AMSTERDAM: Conservatoren van het Allard Pierson Museum in Amsterdam geven in juli en augustus elke woensdag tijdens lunchtijd (12.30-13 uur) een uiteenzetting over een deel van de collectie. Thema's zijn o.a. Egyptische sarcofagen, Romeinse portretkunst en speelgoed in de oudheid. Inlichtingen 020-525.25.56.

ROZENDAAL: De stichting Het Geldersch Landschap houdt tot eind augustus elke woensdagmiddag een wandeling onder leiding van de boswachter op landgoed Rosendael. In juli is het thema wilde planten, in augustus bomen. Vertrek 14 uur vanaf Rosendael.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden