BAGAGE

De ANWB heeft een buitengewoon goed jaar achter de rug. De omzet van ANWB bv steeg met 7,2 procent tot ruim een miljard gulden, de winst klom met 55 procent tot 85 miljoen gulden....

Winstsprong ANWB door verkoop Vrij Uit

De winstexplosie dankt de ANWB voornamelijk aan de verkoop van het dochterbedrijf Vrij Uit in Hoofddorp, een specialist in autovakanties. Eind vorig jaar deed de ANWB Vrij Uit over aan de Duitse reiscombinatie NUR Touristic/Neckermann. Zonder die verkoop zou de winst zijn blijven steken op 50 miljoen gulden.

Het ledental van de ANWB groeide met 81 duizend (ruim 2 procent) tot 3,3 miljoen. De ANWB rekent in 2000 op een ledental van 3,5 miljoen.

De ANWB wil de kwaliteit van de dienstverlening opschroeven. De Wegenwacht is bijvoorbeeld uitgebreid. Auto's van de Wegenwacht zijn bij wijze van proef uitgerust met een systeem, waarbij de meldkamers kunnen zien waar de wegenwachters zich bevinden en wie het dichtst in de buurt is van een auto met pech.

Indonesië lokt toerist met Happy Day-actie

Indonesië biedt toeristen deze maand een dag gratis verblijf aan. Wie in het land op bezoek is, hoeft op Happy Day niet te betalen voor hotel, eten en vervoer. Op welke datum de geluksdag valt, moeten de toeristen afwachten. De regering maakt dat kort tevoren bekend.

Volgens minister van Toerisme Marzuki Usman is de actie onderdeel van een campagne om het toerisme te bevorderen. Het aantal buitenlandse toeristen is dit jaar met ongeveer de helft geslonken door de politieke onrust en de economische crisis in Azië.

Condoommuseum voor toeristen

Honderden toeristen laten zich elk jaar lachend fotograferen bij het plaatsnaambord op de stadsgrens van het plaatsje Condom in het zuidwesten van Frankrijk. De plaatselijke apotheker bedacht hoe het leuk zou zijn als Condom toeristen iets te bieden had en dat heeft weer geleid tot een plan voor een condoommuseum.

Het moet over drie jaar klaar zijn, maar intussen heeft de stad een tentoonstelling over condoomgebruik ingericht in het gebouw waar het museum komt.

De stad mikt met het planniet alleen op toeristen, maar hoopt dat er uiteindelijk ook een condoomfabriek komt die de naam Condom in zijn adres wil hebben en tegelijkertijd voor werkgelegenheid zorgt.

Noorwegen helpt Berlijn aan menhir

Berlijn heeft er een bezienswaardigheid bij. Noorwegen siert zijn nieuwe ambassade met een menhir die 120 ton zwaar is. Bouwvakkers hebben deze week het 14,6 meter hoge en 5,2 meter brede blok graniet op zijn plaats gezet in de diplomatenwijk Tiergarten.

De megaliet is gehakt uit gesteente dat naar schatting 900 miljoen jaar oud is. De steen komt uit het rotsmassief Skriveröya, bij de grens met Zweden. Aan eenkant zijn de sporen te zien die zijn achtergebleven na de IJstijd.

VoiceMail bewaart berichten langer

Met oog op het vakantieseizoen heeft KPN Telecom besloten voicemailberichten langer te bewaren. 'Vakantiegangers hoeven geen telefoontje te missen', zegt KPN. Tot 1 oktober blijven berichten niet drie weken staan, maar zes weken.

De ruim een miljoen telefoonabonnees die gebruik maken van voicemail, kunnen overigens ook vanuit het buitenland binnengekomen boodschappen beluisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden