BAGAGE

Het toeristisch-culturele reismagazine Meridian International verschijnt voortaan zes keer per jaar in plaats van vier om beter aan te sluiten 'bij het gegeven dat mensen tegenwoordig het hele jaar door reizen plannen en maken'....

BRAM VAN KERSBERGEN; JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT

TIJDSCHRIFTEN

MERIDIAN ZES KEER PER JAAR

REISBOEKEN

AYA ZIKKEN REIST TERUG IN VERLEDEN

Tussen haar elfde en negentiende jaar hield Aya Zikken op Java en Sumatra dagboeken bij. Zij gebruikt die nu als basis voor 'een licht geromantiseerde autobiografie', zoals ze zelf Landing op Kalabahi (Atlas; ¿ 36,90) noemt. De schrijfster reist in gedachten terug naar de plaatsen en mensen van haar jeugd. Haar tocht begint op het eiland Alor .

TIPS & TRIPS

MARITIEM MUSEUM STAAT OP ZIJN KOP

Het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam halveert van 11 tot en met 27 maart zijn toegangsprijzen. Volwassenen betalen in die periode drie gulden, kinderen tussen vier en zestien jaar anderhalve gulden. Bovendien krijgt elke bezoeker een gratis entreekaartje dat geldig is tot het eind van het jaar. Het museum staat in maart op zijn kop vanwege de verhuizing van een tentoonstelling en de inrichting van twee nieuwe exposities. Omdat er dan veel minder te zien is, krijgen bezoekers een compensatie.

Op 28 maart begint de voorjaars- en zomertentoonstelling Wie wat bewaart, die heeft wat - maritieme privé-verzamelingen. De andere nieuwe expositie, een permanente, is vanaf 19 april te zien en draagt de titel Ik doop u. . . - scheepsbouw in Nederland. Beide exposities zijn bestemd voor volwassenen en kinderen. Meer informatie: 010-413.26.80.

Tijdens de voorjaarsvakantie, tot en met 9 maart, organiseert het museum dagelijks speciale activiteiten voor kinderen rond het thema Vikingen. Er zijn films, sagenvertellingen en knutselmiddagen. Open di-zat 10-17 uur (ma 3 maart ook 10-17 uur), zon 11-17 uur.

* In Gulpen is vorige week het Rocca Klim & Adventure Centrum geopend. Het is een indooraccommodatie die als eerste in Nederland over zogenoemde driedimensionale klimwanden beschikt, waardoor het idee van echte rots wordt benaderd. Naast indoorklimmen geeft het centrum mogelijkheden voor activiteiten als abseilen, mountainbike, trektochten en bungyswing. Inlichtingen 043-450.47.47.

* De Stichting Buro Vrije Tijd organiseert in maart haar jaarlijkse beurzen voor Randstadbewoners die gezelschap zoeken voor vakantie of vrijetijdsbesteding. Bezoekers kunnen een oproep (laten) doen voor reisgezelschap, danspartners, mensen om mee te fietsen, wandelen, zeilen, bridgen, eten etc. Er staan prikborden waarop oproepen kunnen worden gehangen. Verder is er veel informatiemateriaal aanwezig over vakantie- en contactmogelijkheden voor alleengaanden.

De eerste beurs is op 8 maart (14-17 uur) in Centrum Vreeburg, Kerkplein 16, Bloemendaal (bij NS-station); de tweede op 22 maart (14-17 uur) in restaurant De Sniep, Broekwegschouw 211, Wijk 26, Zoetermeer (bij NS-station Centrum West en bij halte bus 170). De toegang inclusief consumptie is gratis voor leden; niet-leden betalen ¿ 7,50. Meer informatie: 0251-23.22.12 en 0251-22.78.39.

EVENEMENTEN

DELFT: De twee tentoonstellingen Een stoel om te stelen en In Kuipen & Vaten, die in het Delftse Techniek Museum lopen, worden verlengd tot resp. 14 en 21 april. Open di-za 10-17 uur, zon 12-17 uur.

BAARN: In Kasteel Groeneveld wordt morgen om 11 uur een lezing gehouden over bomen in Nederland. Speciale gast is Frans Vera, die binnenkort promoveert op het onderwerp 'De geschiedenis van het Nederlandse bos'.

LOOSDRECHT: 'Zoek je eigen kampeerboer en -boerin uit' is het motto van een vakantiebeurs van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) vandaag in de Pandahallen in Loosdrecht. Een groot aantal kampeerboerderijen uit binnen- en buitenland (o.a. uit Frankrijk, Portugal, Tsjechië en Polen) presenteert zich op deze beurs. Open 10-16 uur.

LEIDEN: Ir. Niels Klazenga van het Rijksherbarium vertelt morgen tijdens een wandeling door de kassen van de Hortus Botanicus in Leiden over sporenplanten. Aanvang 11 uur.

DELFT: Het Legermuseum in Delft biedt van 4 tot en met 7 maart om 14 uur speciale rondleidingen voor kinderen door de afdeling middeleeuwen. Reserveren verplicht: 015-215.05.00. Op 5 maart kunnen kinderen tussen 13 en 16.30 uur een bouwplaat van een kasteel in elkaar zetten. Tot en met 9 maart draait in het museum dagelijks om 12 en 14 uur de Disney-tekenfilm van Robin Hood. Museum open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

DEN HAAG: Het PTT-Museum heeft tot 10 maart een speciaal programma voor kinderen. Dat begint met het schrijven van een brief, die ze daarna op zijn route door het museum kunnen volgen. Verder zijn er theatervoorstellingen, demonstraties van een oude postsorteermachine, een handbediende telefooncentrale en telegraafapparatuur. Informatie: 070-330.75.00.

UTRECHT: Dit weekeinde is in de Jaarbeurs Utrecht de Happy Kids Beurs, gericht op kinderen tot twaalf jaar. De beurs biedt informatie en activiteiten op het gebied van opvoeding en ontwikkeling, scholing, financiën, speelgoed, kinderkleding, -boeken en -meubels. De beurs is onderverdeeld in een aantal pleinen met een eigen thema. Open zat-zon 10-17 uur. Toegang vijf gulden voor kinderen, volwassenen 12,50 gulden.

ROTTERDAM: Het Nivon houdt morgen van 12 tot 16 uur in de Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam een informatiemarkt over sportief kamperen met kinderen.

DEN BOSCH: In het kader van de tentoonstelling over Honden en Dierenliefde houdt een dierenarts op 9 maart tussen 14 en 15 uur spreekuur in de filmzaal van het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg. Informatie 013-535.39.35.

DEVENTER: In het Wandel en Fietscafé van het Nivon in Deventer worden 9 maart boeken, reisgidsen en tijdschriften besproken die als thema wandelen en fietsen hebben. Ook komen sagen en legenden aan de orde. Plaats: Bovenzaal van Theatercafé Bouwkunde in Deventer, aanvang 14 uur, toegang zes gulden.

UTRECHT: De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht bij Fort Hoofddijk staan dit weekeinde in het teken van orchideeën. Deskundigen geven informatie, er zijn zaai- en oppot-demonstraties, rondleidingen en diavoorstellingen. Open zat-zon 10-16 uur. Doordeweeks (ma-vrij) zijn de tuinen 8.30-16 uur open.

DRIMMELEN: Morgen wordt in de Biesbosch de laatste vaar-wandeltocht van deze winter gehouden. Start 11.30 uur in het Biesbosch Informatie Centrum in Drimmelen. Reserveren 0162-68.22.33.

AMSTERDAM: Milieudefensie Zeeburg en wandelvereniging Te Voet houden 2 en 9 maart een wandeling over de Diemerzeedijk. De organisaties willen wandelaars attent maken op het natuurgebied waar de gemeente Amsterdam de wijk IJburg wil aanleggen. Vertrek 11.30 uur uit stationshal Amsterdam-Muiderpoort; einde na zestien kilometer in Muiden bij een halte van bus 136 (Amsterdam-Hilversum). Deelname gratis; eten en drinken zelf meenemen (onderweg is er geen horeca). Informatie: 020-668.07.72 en 020-694.41.47.

AMSTERDAM: Niet mooi, maar fel is de titel van de tentoonstelling die tot 3 augustus loopt in het Verzetsmuseum in Amsterdam, over het oorlogstekenwerk van Andries Frederiks. Te zien zijn politieke prenten uit de oorlogsjaren en de tijd daarna, en zijn werk voor de Nederlandse Spoorwegen. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden