BAGAGE

Dit weekeinde begint de landelijke Wetenschap & Techniek Week. In het hele land zetten ruim tweehonderd universiteiten, sterrenwachten, hogescholen, bedrijven, musea en bibliotheken de deur open....

BRAM VAN KERSBERGEN; JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT

TIPS & TRIPS

RONDNEUZEN BIJ

AFVALVERWERKER

De week, die als thema 'beweging' heeft, begint vandaag met de landelijke Open Dag Chemie bij ziekenhuizen, laboratoriums, waterleidingbedrijven, afvalverwerkers. Morgen is het Landelijke Wetenschapsdag; alle daaraan deelnemende instellingen zijn open van 12 tot 17 uur, en gratis toegankelijk op vertoon van een bon die vandaag in de Volkskrant staat. Het complete programma staat op Internet (http://www.pwt.nl/

swtw) en in een gratis krantje dat onder andere in bibliotheken, VVV's en boekhandels verkrijgbaar is.

De week wordt op 12 oktober afgesloten met het Nationaal Wetenschapsfestival, van 10 tot 16.30 uur in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Toegangskaarten voor dit 'wetenschapscircus met internationale artiesten' zijn voor vijftien gulden te bestellen via 030-234.20.99.

* Het geweld van de afgelopen week heeft de Israëlische toeristenindustrie zware schade toegebracht. Volgens schattingen van het Israëlische ministerie voor Toerisme belopen de verliezen ruim 350 miljoen gulden. Dit meldt het dagblad Maariv. Bij een crisisvergadering van leidende figuren uit de Israëlische toeristenbranche is besloten dat reclamecampagnes zinloos zijn zolang de politieke spanningen voortduren.

* Sinds 25 september kunnen gebruikers van het Peellandpad (Den Bosch-Roermond, 160 kilometer) en het Pelgrimspad (Den Bosch-Visé, 266 kilometer) dertien pleisterplaatsen aandoen. Het zijn wandelvriendelijke horecabedrijven, herkenbaar aan een raamsticker en uitgezocht door de Stichting Lange-Afstand-Wandelpaden, in samenwerking met ANWB en OLAT.

* De nieuwe directeur van het Kopenhaagse Tivoli, Lars Liebst, wil het amusementscentrum vanaf het volgende seizoen voortaan op vrijdag, zaterdag en zondag tot 's nachts twee uur open houden. Nu sluit Tivoli om middernacht. Volgens Liebst zullen deze latere openingstijden een impuls voor jongere bezoekers betekenen.

* De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa neemt sinds kort aan boord van een aantal vluchten een proef met bio-menu's. De maaltijden zijn bereid met biologisch-dynamische (op milieuvriendelijke manier geproduceerde) ingrediënten. Lufthansa heeft advies gezocht bij een Duitse milieu-organisatie. Helaas voor gewone reizigers worden de bio-menu's voorlopig alleen geserveerd in de business- en eerste klas. Als ze daar aanslaan en er blijken voldoende ingrediënten voorradig, dan volgt over enkele maanden ook de economy class.

* Virgin Atlantic Airways houdt zijn passagiers aan boord het aangenaamste bezig, zo heeft een twaalfkoppige jury van de World Airline Entertainment Association eind september beslist. De KLM werd nummer twee, Qantas nummer drie. De jury beoordeelde de kwaliteit van de muziek- en videoprogramma's aan boord en de tijdschriften van de luchtvaartmaatschappijen. De WAEA is een internationale organisatie van zo'n driehonderd vliegmaatschappijen en toeleveranciers. Ze houdt zich bezig met allerlei vormen van amusement en moderne communicatiemiddelen aan boord en met, aldus een persbericht, 'de voortdurende verbetering van de omgeving van vliegtuigpassagiers'.

* Het Verzetsmuseum Zuid-Holland (Turfmarkt 30, Gouda, 0182-52.03.85) is dezer dagen gesloten in verband met de laatste loodjes van een renovatie. Donderdag 10 oktober wordt het vernieuwde gebouw feestelijk geopend door minister Borst van Volksgezondheid. Het museum is ingrijpend verbouwd. Nieuw is een aangebouwde serre-ontvangstruimte voor presentatie aan gezelschappen. Het Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft een vaste expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in deze provincie. Ook hedendaags verzet tegen onrecht en schending van mensenrechten komt aan de orde. Van 10 tot 28 oktober loopt bovendien de wisselexpositie Het kan vriezen, het kan dooien, Nederland tijdens de Koude Oorlog. Open: di-vrij 13-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

REISGIDSEN

VERNIEUWDE GIDS

VAN AMSTERDAM

Barcelona en Brussel hebben een plaats gekregen in de Engelstalige Time Out-serie van Penguin. Het zijn stadsgidsen met een overvloed aan informatie over hotels, restaurants, bars, musea, schouwburgen, winkels e.d. Amsterdam verscheen in een vierde, geheel herziene druk (import Penguin Nederland; per stuk ¿ 33,55).

* Alaska en Canadees Yukon (Tirion; ¿ 64,50) in de serie van Lannoo voert de gebruiker in twintig etappes door de 49ste staat van de Verenigde Staten en het aangrenzende Yukon Territory van Canada.

TIJDSCHRIFTEN

GEEN FLEECE TRUIEN

ROND HET KAMPVUUR

Fleece is een ideale stof voor buitensportkleding: het voelt zacht, soepel en warm aan, het droogt sneller dan wol, laat goed lucht door en is licht. Vooral fietsers, wandelaars en skiërs dragen kleren van fleece, dat meestal wordt gemaakt van polyester.

Er is één maar: de stof is nogal brandbaar, zo blijkt uit een test in de Consumentengids van oktober. Alle geteste truien en jacks vlogen bij proeven in brand en verloren stukjes stof die ook in brand stonden.

De Consumentenbond noemt dat een groot bezwaar, vooral voor buitensporters en gaskampeerders, omdat zij met gasbranders koken, kampvuren maken of barbecuen. Slechts één van de twaalf betrokken importeurs en fabrikanten wijst zijn kopers op het brandgevaar, maar wel in het Engels.

Verder heeft de bond voor fleece niets dan goeds over. Verstandige kopers schaffen fleece-kleding aan van capilene, husky terry, paksi star, polartec series 300 recycled en propile 4 mm; de soortnaam staat meestal op het label. Handige tips: fietsers hebben het meest aan een trui die van achteren wat langer is; met een grote lus eraan kun je een rits ook met handschoenen goed vastpakken. En passant wordt een bewering ontzenuwd. Dat fleece van pet-flessen wordt gemaakt, is niet te controleren. 'De flessen worden samengesmolten en samengevoegd met nieuw polyester; daardoor is niet meer aan de vezels te zien of ze oud of nieuw zijn.'

EVENEMENTEN

UTRECHT: Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht houdt vandaag en morgen een stoomfeest met een speciaal programma voor kinderen tot twaalf jaar. Open zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

BARNEVELD: Tot en met 16 november loopt in het Veluws Museum Nairac in Barneveld de tentoonstelling En zo gaat vroeger voorbij. . . De Veluwe in de voetsporen van Jac. Gazenbeek. Aan de hand van foto's van de Veluwse geschiedschrijver Jac. Gazenbeek wordt een beeld geschetst van het leven op de Veluwe van 1925 tot midden jaren zeventig. Open di-zat 10-17 uur.

ZEEWOLDE: Wie een tweedehands caravan of vouwwagen wil kopen, kan dit weekeinde terecht op de ANWB-beurs voor gebruikte caravans op het kampeerterrein van Recreatie Centra Nederland, Dasselaarweg in Zeewolde. ANWB-keurmeesters stellen een keuringsrapport op en geven een prijsadvies. Open beide dagen 10-17 uur.

ALKMAAR: Het Alkmaarse Kachelmuseum houdt morgen om 13 en 15 uur een rondleiding. Reserveren morgen tussen 12 en 13 uur op nummer 072-515.94.18. Tijdens de wintermaanden is het museum alleen nog open op zondagen van 12 tot 16 uur.

ROZENDAAL: Op 2, 9, 16, 22 t/m 25 en 30 oktober houdt de Stichting Gelders Landschap verhalenrondleidingen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het Park Rosendael. Start is om 14.30 uur vanaf de ingang van het kasteel. Reserveren 026-355.25.55.

ZWOLLE: Het Rijksarchief in Overijssel (Zwolle) houdt vandaag van 10 tot 17 uur open dag. Er is een historische informatiemarkt, een filmprogramma, een tentoonstelling van stukken uit de collectie en demonstraties van o.a. papierrestauraties. Tel: 038-454.07.22.

GRONINGEN: Meer dan honderd deelnemers demonstreren morgen in de Martinihal van Groningen wat er met hout gedaan en gemaakt kan worden tijdens de Open Dag Hout. Producten variëren van houten sieraden tot gereedschap. Daarnaast zijn er demonstraties en films over hout en houtbewerking. Open 10-17 uur.

DWINGELOO/AMSTERDAM: Op 12 oktober begint om even na 15 uur een gedeeltelijke zonsverduistering. De maximale verduistering bedraagt om 16.20 uur 63 procent. In het Planetron in Dwingeloo en in het Artis Planetarium in Amsterdam is deze dag een speciaal programma over de verduistering. Informatie Artis 020-523.34.52, Dwingeloo 0521-59.35.35.

ARNHEM: Het bezoekerscentrum de Watermolen in Park Sonsbeek in Arnhem organiseert morgen van 11 tot 17 uur een Wilde Dierendag, een informatiemarkt over leefwijze en bescherming van wilde dieren in Arnhem. Om 14, 15 en 16 uur worden dierenverhalen voorgelezen voor kinderen.

UTRECHT: Onder het motto 'Utrecht centrum van verzamelend Nederland' is op 12 en 13 oktober de Internationale Verzamelmarkt in de Grote Veemarkthal van Utrecht. Zeshonderd standhouders bieden verspreid over 2,5 kilometer tafel de meest uiteenlopende verzamelvoorwerpen aan. Beide dagen open 9.30-17 uur.

ROTTERDAM: Pakt aan! - de Rotterdamse havenarbeider 1890-1960 is de titel van de nieuwe najaarstentoonstelling die tot en met 9 maart te zien is in het Maritiem Museum in Rotterdam. Op de expositie vertelt een fictieve arbeider o.a. over het leven aan boord van een schip, het verkrijgen van werk, zijn relatie met de bazen en over zijn leven thuis. Voor kinderen van acht tot twaalf is er een speciale opdrachtentocht. Open di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

ARNHEM: Blinden en slechtzienden kunnen dit weekeinde in het Openluchtmuseum in Arnhem een route volgen waarbij voelen en ruiken aan de collectie is toegestaan. Tijdens de tocht zijn er demonstraties van vlasspinnen en stoelenmatten. Open 10-17 uur. Informatie 026-357.61.11.

UDEN: Kunstwerken die religie, magie en volksdevotie uit verschillende culturen als thema hebben, vormen het uitgangspunt voor de educatieve tentoonstelling De Machtige Hand in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

VELSEN-ZUID: Elke zondag zijn in de tuinen van Landgoed

Beeckestein in Velsen-Zuid rondleidingen met een gids door de Hollandse tuinen, het Engelse landschapspark, de kruiden- en de rozentuin. Aanvang 14 uur. Reserveren 0255-52.10.91.

DEN HAAG: Het Museon in Den Haag toont tot en met 5 januari Nordic Explorers, een interactieve tentoonstelling over de ontdekkingsreizers uit noordelijke landen die een belangrijke rol speelden bij het in kaart brengen van nog onbekende gebieden. Er zijn oorspronkelijke filmopnames, reconstructies en simulaties. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

VENLO: Morgen is in het Limburgs Museum in Venlo om 14 en 16 uur een middeleeuwse modeshow, verzorgd door leden van het genootschap Die landen van Herwaerts. Ze tonen wapenuitrustingen uit de zesde tot de vijftiende eeuw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden