BAGAGE

Brandenburg maakt..

werk van jubilea

1898: Theodor Fontane sterft, Bertold Brecht wordt geboren, noteert de Duitse deelstaat Brandenburg in een nieuwe toeristenbrochure. Mooie aanknopingspunten kortom om toeristisch Brandenburg te promoten. Steeds vaker maken landen of landstreken dankbaar gebruik van geboorte- of sterfdagen om publiek te lokken. Meestal worden allerlei exposities, concerten of andere evenementen georganiseerd in het jubileumjaar. Zo ook in Brandenburg.

De deelstaat doet Fontane en Brecht tegelijk in de aanbieding en voegt er wat jarige stadjes en kloosters aan toe onder het motto: Kulturland Brandenburg 1998. Zo wordt onder meer herdacht dat 1050 jaar geleden het bisdom Brandenburg werd gesticht. Een groot aantal cisterciënzer kloosters of resten daarvan krijgt extra aandacht omdat ze negenhonderd jaar bestaan. Een aparte route is uitgezet 'auf den Wegen Fontanes'. Een boekje met een uitvoerige beschrijving is verkrijgbaar bij de regionale VVV-kantoren in Brandenburg.

Hoewel Berlijn een belangrijke rol speelt in veel feestelijkheden, worden vooral plaatsen in de provincie onder de aandacht van het publiek gebracht. Verdere informatie bij het Duits Verkeersbureau: 020-697.80.66.

Het licht is weer

aan in Armenië

Er is weer stroom in Russisch Armenië. Het licht doet het en de Armeniërs kunnen weer naar hun werk in de fabrieken. Hoog tijd dus om ook het toerisme nieuw leven in te blazen, zegt mevrouw Svetlana die namens het ministerie voor Industrie en Handel de toeristische belangen vertegenwoordigt. Armenië presenteert zich sinds kort weer op internationale toerismebeurzen. Een beetje achteraf nog, in een met eenvoudige middelen ingerichte stand, maar toch.

Armenië heeft immers een schat aan eigen cultuur, kerken en kathedralen, waarvan de oudste uit de zevende eeuw, een museum met duizenden oude manuscripten, en prachtige ongerepte natuurgebieden, vertelt ze. Er zijn kuuroorden, weliswaar nog uit de oude Sovjet-tijd, maar toch, er wordt gekuurd.

Vroeger kwamen er veel toeristen, vervolgt mevrouw Svetlana, vroeger toen ze nog voor Intourist werkte, wel 250 duizend per jaar. Afgelopen jaar kwamen er 50 duizend en daarover mogen ze niet klagen. Na de aardbeving in 1988 was het gedaan met het toerisme, en sinds de problemen in de enclave Nagorno-Karabach, in de naburige republiek Azerbeidzjan, had Armenië zo te lijden van een blokkade dat geen toerist er nog heen wilde.

Is de accommodatie voor toeristen dan weer in orde? 'De hotels hebben altijd doorgedraaid, want ze zaten meestal vol met hulpverleners.' Armenian Airlines vliegt vanaf Schiphol rechtstreeks naar Erevan. De schatten van Armenië, Georgië en Azerbeidzjan - drie 'Zijderoute'-republieken - worden aangeboden door Caucasus Travel in Londen (0044-11-89.50.84.31). Of het land alleen geschikt is voor avontuurlijke toeristen? 'Nee hoor', zegt mevrouw Svetlana, 'want er zijn al dertig touroperators in het land en ik zei u al: er is weer elektriciteit en alles doet het weer.'

Goedkoop Boedapest

dankzij stadspas

In navolging van een reeks Europese steden heeft nu ook Boedapest een stadspas voor toeristen. De Budapest Kártya van ongeveer twintig gulden biedt twee dagen lang gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot 55 musea en bezienswaardige plaatsen, korting op een aantal culturele en folkloristische programma's, reductie in sommige winkels, restaurants en waterkuuroorden. Ook enkele autoverhuurbedrijven en sportaccommodaties zijn goedkoper, en wie met de kaart de minibus van het vliegveld naar de stad neemt, bespaart de helft van de aanschafprijs. De toegangsprijs voor de Europese kampioenschappen atletiek van 18 tot 23 augustus is eveneens gereduceerd.

De kaart is te koop op de belangrijkste metrostations in Boedapest, bij toeristische informatiepunten en in hotels. Een Budapest Kártya voor drie dagen kost ongeveer 25 gulden. Sommige Nederlandse touroperators bieden hem aan, voor een paar gulden meer dan in de stad zelf.

Oostenrijk mikt

op motorrijders

Op de Verenigde Staten na doen maar weinig landen iets speciaals voor motortoeristen. Oostenrijk zit al een paar jaar verlegen om actieve zomertoeristen en mikt dit jaar op motorrijders. Er is een soort rondrit uitgezet die door het hele land voert, ongeveer drieduizend kilometer lang: de Austria Classic Tour. Tot nu toe had Oostenrijk alleen regionale routes. Het rijden van de hele tocht vraagt zo'n twee weken.

De classic is individueel te rijden, maar er zijn ook arrangementen, al dan niet met bagagevervoer en gids. In vijftien kleine historische stadjes hebben in totaal 38 hotels speciale voorzieningen getroffen voor motorgasten en hun vervoermiddel. Er is een uitgebreide brochure van de Austria Classic Tour, met routebeschrijvingen, illustraties en kaarten, uiteraard zo gemaakt dat ze in de tanktas past.

Op 23 mei wordt de route officieel geopend met een motortocht, waaraan een biker weekend wordt gekoppeld (21-24 mei). Informatie bij het Oostenrijks Toeristenbureau: 020-612.96.82.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden