BAGAGE

Wandelorganisaties moeten de mogelijkheid krijgen voetpaden in Nederland aan te kopen en te beheren. De paden kunnen zo bewaard blijven voor recreanten....

WANDELAARS WILLEN

VOETPADEN KOPEN

Dat blijkt uit het rapport Voet bij stuk, dat de vereniging van vrije wandelaars Nemo heeft laten opstellen door de Landbouwuniversiteit Wageningen. Het rapport is deze week aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, en aan het Wandelplatform, waarin wandelorganisaties samenwerken.

Volgens Nemo zijn veel onverharde wandelpaden de afgelopen decennia verdwenen of afgesloten, vooral in agrarische provincies. De vereniging vindt het kwalijk dat gemeenten dat zonder toestemming kunnen doen. Nemo gaat een actiehandboek opstellen voor wandelaars die paden willen behouden. Het ministerie wil daaraan meewerken. Verder komt er vast overleg tussen het ministerie en de wandelorganisaties.

'Wandelen en openbaar vervoer' is het thema van de zevende Wandelmarkt van het tijdschrift Op Lemen Voeten, 2 april in Amsterdam. Voor de gelegenheid is de markt samen met reizigersvereniging Rover georganiseerd.

'Wandelen en autovervoer is niet zo'n prettige combinatie', aldus Lilian Oostrom van Op Lemen Voeten. 'Je moet altijd weer naar je auto teruglopen. De meeste wandelaars verplaatsen zich liever met het openbaar vervoer. Bovendien betekenen meer auto's meer asfalt, meer versnippering van het landschap en dus minder mogelijkheden om te wandelen.'

Op de wandelmarkt zijn inlichtingen te krijgen bij het informatienummer 06-9292 en de Rover buitenlandservice. Streekvervoerders informeren naar de wensen van bezoekers. Andere deelnemers zijn Vrienden van de Voetveren en het verkeersbureau van Zwitserland, waar het openbaar vervoer een schoolvoorbeeld wordt genoemd. De 'gewone' wandelmarkt biedt informatie over korte en lange wandelvakanties voor beginners en gevorderden.

Wandelmarkt, 2 april, 11-17 uur, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam. Nummer 2 van Op Lemen Voeten bevat een extra katern over het thema.

Donderdag is in Overloon de eerste steen gelegd voor de nieuwe expositiehal van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. De hal zal in de vroege zomer klaar zijn en plaats bieden aan kwetsbare militaire objecten zoals de B25 bommenwerper, de V1, de Spitfire, tanks, kanonnen en bijzondere voertuigen.

De Franse regering heeft deze week een plan gelanceerd dat voorziet in de bouw van een brug op een deel van de weg naar de beroemde kloosterberg Mont-St-Michel. Ook komt er een soort metrolijn voor het vervoer van de talrijke toeristen. Parijs wil 180 miljoen gulden investeren in het project. De uitvoering van het werk gaat meer dan zes jaar duren.

De fietsersbond enfb heeft zijn brochure Fietskarren herzien en uitgebreid. De brochure bevat produktinformatie over 31 verschillende soorten bagagekarren en kinderaanhangers. Bijzondere karren zijn de Bambino Handicap, voor een aangepaste kinderrolstoel, en de fietsvouwcaravan (inclusief keukenblokje, koelbox en bedden). Ook is er uitgebreide informatie over zaken als wettelijke voorschriften, koppelingen en verzekeringen. De brochure is voor 7,50 gulden te bestellen bij de enfb, Woerden, giro 30255.

Le Shuttle, de maatschappij die autotreindiensten door de Kanaaltunnel exploiteert, biedt elke koper van een retourticket tijdelijk een tweede ticket gratis aan. Het ticket (voor een dagretour, vijfdaags retour of standaardretour) moet zijn gekocht tussen 18 maart en 30 april; het gratis ticket is geldig tot 30 juni. Beide tickets mogen echter niet worden gebruikt tussen 15 en 20 uur van Calais naar Folkestone en niet tussen 7 en 11 uur van Folkestone naar Calais.

Uit een onderzoek van het reisvakblad Dit blijkt dat het merendeel van de driehonderd ondervraagden het rijden in de Kanaaltunnel eng vindt. 56 procent neemt toch liever de veerboot naar Engeland; 31 procent wil Le Shuttle wel eens proberen.

REISGIDSEN

DE RITH HEEFT

EIGEN HISTORIE

Aan de rand van Breda, tussen het Mastbos en het Liesbos, ligt Effen-De Rith. Het is niet alleen een natuurgebied, maar ook een deel van Breda met een eigen historie, nog terug te vinden in het landschap en de boerderijen. Peter de Jaeger (auteur) en Johan van Gurp (fotograaf) legden dit gebied vast in Zwerven door de Rith (De Geus, ¿ 19,90). Een met liefde geschreven boekje over een stukje grond dat vooral aan de echte liefhebbers bekend is. Had dat misschien niet beter zo kunnen blijven?

De ANWB heeft weer een heel stel reisgidsen herzien. In de reeks 'Kleine reisgidsen' zijn vernieuwde edities uitgebracht van Rome, Brussel en Rodos, Kos (voor leden ¿ 16,95 en niet-leden ¿ 17,95). Ook de 'grote' reisgidsen Zweden, West- en Midden-Zwitserland, Zwarte Woud, Bodensee, en Franse Atlantische kust zijn geactualiseerd (¿ 29,50/¿ 33,50). De herziene routegids Autotours Frankrijk (¿ 30,95/¿ 34,95) bevat 25 autoroutes langs bekende en onbekende plaatsen. In deze serie verschijnen in mei drie nieuwe titels: Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland.

Ten slotte is de toeristenkaart Overijssel verschenen, een ANBW/VVV-uitgave. Van elke provincie is nu een toeristenkaart verkrijgbaar. Overijssel is opgedeeld over twee kaarten, die samen ¿ 14,90 kosten. De kaarten (schaal 1:100.000) bevatten ook fiets- en bromfietspaden.

Libelle-columniste Tineke Beishuizen bezit al jaren iets waarvan veel Nederlanders dromen: een boerderijtje in Frankrijk. In De Hollandse op de heuvel (Het Spectrum, ¿ 17,50) verhaalt ze 'Over het goede leven op het Franse platteland' (een wel heel erg voor de hand liggende ondertitel). Hoofdstukjes van hoogstens anderhalve pagina gaan over de geur van lavendel, de boer van hiernaast, de storm, de pruime-oogst, wespen en vleermuizen. Voor de liefhebber: één stukje voor het slapen gaan.

EVENEMENTEN

DEN BOSCH: De Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (Veron) houdt vandaag in de Brabanthallen in Den Bosch de jaarlijkse radio-vlooienmarkt. Open 9-15.30 uur.

EINDHOVEN: 'Moto Classique' heet de beurs van 350 oude motoren, scooters en bromfietsen, dit weekeinde in het Eindhovense Beursgebouw. Beide dagen open 10-18 uur.

OOSTERHOUT: Tot en met 16 april zijn in het Cultureel Centrum De Bussel in Oosterhout foto's van Han Hehuat over Indonesië te zien. Open ma-zat 10-16 uur.

EDE: De Nederlands-Zuidafrikaanse werkgemeenschap belegt op 1 april in Congrescentrum de Reehorst in Ede een consumentenbeurs over Zuid-Afrika. Open 10-19 uur.

NOORD-HOLLAND: Op 1 april zetten 37 tuinbouwbedrijven in vier Noordhollandse regio's hun deuren open voor het publiek. Groenten-, fruit-, bloemen- en

plantenbedrijven tonen tussen 10

en 17 uur het produktieproces. Informatie bij VVV-kantoren in Noord-Holland.

BERGSCHENHOEK: Jongens en meisjes tussen 10 en 14 jaar met ski-ambities kunnen op 2 april terecht op de kunstskibaan in Bergschenhoek. Daar houdt de Nederlandse Ski Vereniging vanaf 10 uur een talentenjacht. Inschrijven tot 30 maart: 070-352.58.27.

DRIMMELEN: Op 26 maart, 9 en 23 april staan in de Biesbosch lentetochten van het Natuur- en Recreatieschap Nationaal Park op het programma. Vertrek per boot vanaf 14 uur bij het Informatiecentrum Drimmelen. Tevoren melden op 01626-82233.

UTRECHT: Utrecht is op 1 en 2 april het centrum van verzamelend Nederland. Tussen 9.30 en 17 uur is in de Grote Veemarkthal de halfjaarlijkse Verzamelbeurs met zeshonderd standhouders.

TILBURG: Het Scryption in Tilburg houdt 2 april een Sneltypedag, zonder titels maar met prijzen. De deelnemers worden in categorieën ingedeeld. Informatie en opgave 013-35.37.77.

DEN HAAG: Dit weekeinde is in het Haagse Congresgebouw een tweedaagse mineralenbeurs met expositie. Open 10-17 uur.

HOORN: De expositie van poppenhuisinterieurs in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw loopt niet tot 2 april, zoals vermeld, maar tot en met 11 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden