Bagage

In Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome beschrijft cartograaf en fietser Paul Benjaminse minutieus een tocht die hij zelf heeft gemaakt....

REISGIDSEN

AMSTERDAM - ROME OP BEKROONDE KAARTEN

Dit tweede traject, Bazel-Florence, beslaat 850 kilometer. De route is volgens de omslag geschikt voor alle fietsers. Ook deel 2 is voorzien van overzichts-, detail- en stadskaarten, die net als de legenda los bijgesloten zijn; handig onderweg. Het boek bevat ook een fors aantal adressen voor overnachtingen.

* Wéér een nieuwe Nederlandse reisgidsenserie: Reiskompas, vertalingen van de Engelse reeks Globetrotter Travel Guide. De eerste twee deeltjes gaan over Kenia en Zuid-Afrika (Van Reemst, ¿ 19,90).

Het zijn kleurrijke gidsjes - veel foto's - die zo bondig mogelijk zo veel mogelijk informatie proberen te verstrekken. De uitgever heeft het over 'eigenzinnige' gidsen, wat aardig klinkt, maar eigenlijk nergens op slaat. De tekst prijst namelijk nagenoeg hetzelfde aan wat andere reisgidsen over Kenya en Zuid-Afrika aanprijzen.

* De ACSI Internationale Campinggids (¿ 32,50) heeft wat te vieren: het dertigjarig bestaan. De oplage in dit jubileumjaar is 75 duizend, het aantal adressen van campings is ruim zevenduizend.

* Na de Wandelgids voor het Rijk van Nijmegen I heeft de Nijmeegse reisboekhandel Stap voor Stap twee nieuwe wandelgidsjes uitgegeven. Wandelgids voor het Rijk van Nijmegen II (¿ 14,90) bevat dertien routebeschrijvingen voor noordoost-Brabant, de Betuwe, het Land van Kleef en noord-Limburg; Het Niersdal (¿ 9,90) beschrijft een wandeltocht van twee of drie dagen van Groesbeek door het Duitse Niersdal naar Venlo. Deze gemarkeerde route geeft aansluiting op het Pieterpad. Bij hoog water is ze overigens niet te lopen. De gidsen bevatten getekende kaartjes; voor sommige wandelingen is een topografische kaart nodig. De gidsen zijn ook te koop in de boekhandel en bij VVV's.

TIPS EN TRIPS

ACTIE VOOR BEHOUD GRAVURES

Ongeveer 1500 Portugese jongeren slaan met Pasen hun tenten op bij het dorpje Foz Coa in Noord-Portugal. Ze willen hiermee pleiten voor het behoud van prehistorische rotstekeningen in het gebied. De gravures worden bedreigd door de voorgenomen aanleg van een stuwdam. Hierdoor komt een gebied van ongeveer elf vierkante meter onder water te staan, waaronder het deel met archeologische waardevolle rotstekeningen, volgens Portugese archeologen. Deskundigen uit vele landen hebben inmiddels gepleit voor behoud van de tekeningen omdat ze een belangrijk cultureel erfgoed van de mensheid zouden zijn. De regering heeft inmiddels een internationale commissie benoemd die de botsende belangen tussen het veiligstellen van het cultuurgoed en de produktie van elektriciteit moet bestuderen.

TIJDSCHRIFTEN

HET GOEDKOOPSTE VLIEGTICKET

Wat kosten bij u de goedkoopste vliegtickets voor Bangkok en New York?, vroeg de Consumentenbond aan 340 reisbureaus. De antwoorden verschilden fors. Ze staan in het aprilnummer van de Consumenten-reisgids.

Voor Bangkok liepen de tarieven uiteen van ¿ 1095 tot ¿ 2055. De goedkoopste vlucht kostte minder dan ¿ 1100. Ruim tweederde van de tarieven lag onder de ¿ 1400; 39 keer werd een ticketprijs boven de ¿ 1600 opgegeven.

Naar New York zou een kind meegaan. Dertig reisbureaus vergaten de kinderkorting te berekenen. Daardoor varieerden de prijzen voor een volwassene en een kind van ¿ 899 tot ¿ 2466.

Wie een goedkoop ticket voor Bangkok wil, kan volgens de bond het best naar Arke, D-reizen, Holland International en V & D; voor dito tickets voor New York naar V & D, Holland International en de ANWB. Het advies is ook meer reisbureaus te bezoeken; zelfs twee reisbureaus van één keten kunnen voor hetzelfde ticket voor dezelfde vliegmaatschappij prijzen berekenen die twee- tot vierhonderd gulden verschillen.

Bij de reisgids verscheen ook de Consumenten-Vakantiegids (gratis voor abonnees, ¿ 12,50 in de losse verkoop) vol suggesties voor 'het goedkope vakantieland' Nederland. Wie zijn geld toch over de grens wil besteden, vindt verhalen over Luxemburg, België en Duitsland en een uitvouwkaart.

* De Kampeer en Caravan Kampioen van april besteedt aandacht aan tenten. Het aangenaamst wordt het testteam verrast door de bungalowtent: 'Vlotjes op te zetten en uitermate praktisch in het gebruik.'

Aan bod komen verder kampeermeubilair, tentdoek ('het ideale is nog niet uitgevonden'), bijzettenten (met als winnaar 'de good old bivaktent') en het kamperen in Hongarije en Polen. Als bijlage een boekje met 25 tips voor weekendtrips in Nederland, van de Betuwse bloesemroute tot het Thijsse-jaar op Texel.

EVENEMENTEN

LEERDAM: Het glasmuseum in Leerdam houdt een presentatie over de produktie van glas in deze eeuw. De aanleiding is de vondst van een bedrijfsfilm uit 1918 over de glasfabriek Leerdam. Tot en met 18 juni, open di-vrij 10-13 en 14-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

OTTERLO: In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo loopt tot en met 18 juni de internationale kinderexpositie 'At my home'. Plateelschilders hebben tekeningen van kinderen uit Europa, Afrika en China op tableau overgezet. Open di-zat 10-12 en 14-17 uur, zon 14-16 uur.

VENLO: 'Speelwereld van kinderen aan Rijn en Maas' heet de expositie (tot en met 5 juni) in het Limburgs Museum in Venlo over spelletjes die al sinds 1850 worden gespeeld. Open di-vrij 10-16.30, zat-zon 14-17 uur. Op 16 april gesloten.

AMSTERDAM: Tot en met augustus is in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam dagelijks het programma 'VOC in vol bedrijf' te zien. Een groep toneelspelers beeldt het leven van alledag op een VOC schip uit. Open di-zat 10-17 uur. Half juni t/m half september ook ma open van 10-17 uur.

HATTEM: Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Anton Pieck is in het gelijknamige museum in Hattem de overzichtsexpositie '100 jaar kunst van Anton Pieck'. Tot en met 4 november; open tot 1 mei di-zat 10-17 uur, na 1 mei tot 1 november ma-zat 10-17 uur. In juli en augustus ook open op zon 13-17 uur.

DOORN: De botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht houden 17 april een paaspuzzeltocht voor kinderen over bomen en planten in het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Open 10-16 uur.

HAARLEM: De tentoonstelling 'Haarlem vóór 1245' in het Archeologisch Museum in Haarlem (tot 3 september) laat de geschiedenis zien van de tijd tot Haarlem stadsrechten kreeg. De oudste vondst is 5600 jaar oud. Open woe-zon 13-17 uur.

ARNHEM: 'De zon is de bron' heet de tentoonstelling die tot en met 4 juni loopt in bezoekerscentrum De Watermolen bij het Arnhemse park Sonsbeek. De expositie laat zien hoe planten en dieren de beschikbare energie optimaal gebruiken. Open di-vrij 9.30-16.30 uur, zat-zon 12.30-16.30 uur.

AMERONGEN: In kasteel Amerongen zijn tot 26 april meer dan tweehonderd beschilderde eieren te zien. Op de eieren zijn o.a. landschappen, dieren en huiselijk taferelen afgebeeld. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

MAKKUM: Twintig watersportbedrijven houden 17 april op het schiereiland Makummer Zuidwaard een open dag. De scheepsbedrijven aldaar zijn te bezichtigen. Open 10-17 uur.

UTRECHT: De VVV-Utrecht organiseert op 16, 23 en 30 april en 7 mei onder leiding van een gids historische stadswandelingen met als thema 'Utrecht en Oranje'. Reserveren bij de VVV-Utrecht of op 06-340.340.85.

LEIDEN: De Hortus Botanicus Leiden houdt tot en met 18 april een orchideeënshow met als thema de kleuren en geuren van Indonesië. Open 10-17 uur.

HAARLEM: In het Historisch Museum Zuid-Kennemerland loopt de nieuwe semi-permanente tentoonstelling 'Het verhaal van Haarlem', over de geschiedenis van de stad vanaf midden vijftiende eeuw. Open di-zat 12-17 uur, zon 13-17 uur; morgen gesloten, maandag open vanaf 13 uur.

AMSTERDAM: Kinderen kunnen 17 april van 10.30 tot 13.30 uur in Artis Amsterdam eieren zoeken. Na afloop bezoek aan het broedmachinehuis waar tal van kippe-, ganze-, en kwarteleieren op uitkomen staan.

HOORN/WOGNUM: Op 16 en 17 april rijdt vanuit Hoorn het gerestaureerde historische tramstel NTM C205 uit 1915 naar Wognum en terug. Vertrektijden vanuit Hoorn 11.30, 13 en 15 uur.

BRABANT: De stichting Het Brabants Landschap organiseert 17 april in veertien Brabantse natuurgebieden wandeltochten onder leiding van IVN-gidsen. Inlichtingen: VVV- kantoren Brabant.

HEERENVEEN: In het Museum Willem van Haren in Heerenveen loopt tot en met 22 mei 'Heerenveen bevrijd'. Er zijn o.a. twee nog nooit eerder vertoonde amateurfilms te zien, gemaakt op de dag van bevrijding. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur. Tweede Paasdag en 30 april 14-17 uur.

OISTERWIJK: Vereniging Natuurmonumenten houdt op 23 april een excursie via de Adervennen naar het Oisterwijkse bos. Start 10 uur; aanmelden: 04242-19209.

JISP: De Zaanse VVV organiseert tussen 29 april en 28 mei elke zaterdag en zondag vogelexcursies per boot door het natuurgebied Zwet en de Merken. Aanvang 11 uur vanaf dorpshuis De Lepelaar in Jisp; reserveren bij de Zaanse VVV: 075-16.22.21.

WESTZAAN: Op 22, 23, 29 en 30 april houdt de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek onder leiding van een gids van de vogelwacht rondvaarten per 'boerenplat' (niet-overdekte boot) door natuurgebied De Reef bij Westzaan. Inlichtingen 075-16.22.21.

UTRECHT: Tot 5 mei gaat in het buitenmuseum van het Spoorwegmuseum Utrecht de Greenpeace-tentoonstelling 'Klimaatcrisis - Power to Change' over schone en duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur. Morgen gesloten.

DRIMMELEN: Vanaf vandaag zijn elke zaterdag om 12.30 uur in de Biesbosch eendenkooitochten te maken onder leiding van een eendenkooiker. Op 16 april en 6 mei zijn er Vroege Vogeltochten per kano door de Biesbosch. Deze tocht begint om 05.00 uur vanaf het Biesbosch Informatie Centrum in Drimmelen. Reserveren voor beide tochten: 01620-54459/01626-82233.

ROTTERDAM: In het Maritiem Museum in Rotterdam is op 15, 16 en 17 april om 14 uur een speciaal programma met drie films over de Holland Amerika Lijn. Op 22 april draait om 14 uur een video-film over de solo-zeiltocht rondom de wereld van Henk de Velde.

ROTTERDAM: Op 22 en 23 april zijn in het Schielandshuis in Rotterdam speciale kinderactiviteiten met als thema 'Loop eens op een andere voet'. Er worden verhalen voorgelezen, rondleidingen gehouden en kinderen kunnen hun eigen pantoffels maken. Open zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ZUTPHEN: 'Enkele reis' is een herdenkingstentoonstelling tot en met 14 mei in de synagoge in Zutphen over joodse oorlogsslachtoffers in Gelderland en Overijssel. Open ma-vrij 11-17 uur, zon 13.30-17 uur.

AMSTERDAM: De Amsterdamse IJ-haven ligt 22 en 23 april vol met klassieke zeilschepen. Twee keer per dag varen de schepen uit voor een race over het IJ, richting IJsselmeer. Belangstellenden kunnen meevaren. Inschrijving 020-694.94.93.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden