BAGAGE

Ze nam afscheid van haar geliefde in Engeland, voorjaar 1991, en stapte op het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Ze was 24 en begon te lopen in Kaapstad met de bedoeling pas op te houden in Marokko....

REISBOEKEN

OVER LOPEN EN DOORLOPEN

Ze ging niet onvoorbereid en niet alleen: een goed uitgeruste Landrover met een ondersteuningsteam begeleidde haar. Ze liep, door steppes, savannes en woestijnen. Ze kwam onderweg het hele Afrikaanse pandemonium tegen, van lokale volkeren die zelden een blanke hadden gezien tot missionarissen die door iedereen vergeten leken. Ze werd ziek en raakte gewond. Ze liep soms tot het punt dat ze bijna gek werd. Ze liep door totdat ze weer in zichzelf ging geloven.

Ze had te kampen met geldgebrek, met bureaucraten, met wilde dieren en bandieten. Ze liep verder, dwars door de Sahara, totdat ze de oever van de Middellandse Zee bereikte in het najaar van 1993. Toen schreef Ffyona Campbell een boek over haar onderneming, een eerlijk boek over Afrika en over zichzelf, en over doorgaan waar iedereen zou hebben opgegeven. Ze noemde het eenvoudig On foot through Africa (importeur Van Ditmar, 27 gulden).

* Zonder obsessies heeft het leven voor Fransen geen zin, terwijl iedere Amerikaan altijd denkt dat zijn sexleven beter kan. Typisch voor beide nationaliteiten? Jazeker, meent een nieuwe serie (Gids voor xenofoben) over de hebbelijkheden en onhebbelijkheden van favoriete vakantielanden van de Nederlander. Dat zijn nou typisch heten de boekjes (Krikke c.s., ¿ 8,95), die oorspronkelijk in het Engels verschenen. De eerste zes gaan over Amerikanen, Fransen, Engelsen, Zweden, Grieken en Spanjaarden. In het najaar belooft de uitgever zes nieuwe boekjes, o.a. over Nederlanders.

REISGIDSEN

VIETNAMEES TELEFOONBOEK

Nieuw in de reeks Elmar reishandboeken: Vietnam (¿ 34,50), geschreven door Arnaud van der Veer (volgens de omslag Arnaut). De auteur draagt het boek op aan de herwonnen vrijheid van Vietnam. In het hoofdstuk praktische informatie is een kopie afgedrukt uit een Vietnamees telefoonboek, met alle internationale toegangsnummers. Daar heet voormalig Joegoslavië nog gewoon Yugoslavia en is Tsjechoslowakije nog één geheel.

* De nieuwe ANWB Campingdiskette telt 3900 adressen in de Benelux en Frankrijk. Voor leden ¿ 29,95; in computerspeciaalzaken en de boekhandel ¿ 34,95.

Eveneens geheel vernieuwd: de Horekette '95, met 2194 hotels en 1672 restaurants in Nederland. Leden betalen ¿ 29,95, niet-leden ¿ 34,95.

TIJDSCHRIFTEN

VERTROUW NIET OP DE PIN-PAS

Veel vakantievoorpret in het juninummer van de Consumentenreisgids (leden ¿ 9,95, niet-leden ¿ 14,85). Maar niet heus: reizen per vliegtuig verloopt niet altijd vlekkeloos, pinnen in het buitenland blijft een gok, diarree, verstopping en reisziekte liggen op de loer. Drie onderwerpen waaraan uitgebreid aandacht wordt besteed. De conclusie van het pin-verhaal: vertrouw niet alleen op de pin-pas, neem naar Europese landen ook girobetaalkaarten of Eurocheques mee en daarbuiten credit cards en traveler cheques. Verder aardige tips voor wie de Autoroute du Soleil in één ruk pleegt te rijden: stop eens in Nancy, Dijon, Beaune of Lyon.

* Eilanden vormen het thema van het juninummer van Op Pad (¿ 8,50). Er wordt gefietst op Corfu, Kefalonia en Lefkas, gepeddeld door de Åland-archipel in de Oostzee, gehopt tussen de Waddeneilanden, gelopen over Elba en gewandeld op Texel. Wie de zenuwen krijgt van water rondom, wordt getroost met een bergwandeling door het Silvrettagebied in Oostenrijk en Zwitserland.

KAARTEN & MAPPEN

NET NIET ALLE WANDELPADEN

De Nivon-Recreatiekaart van Nederland is een overzicht van alle fiets- en wandeltochten die de natuurorganisatie in de aanbieding heeft, inclusief natuurvriendelijke overnachtingsmogelijkheden van eigen en andere organisaties. De kaart kost vijf gulden (Nivon, 020-626.9661).

Op de kaart staan alle lange-afstand-wandelpaden en streekpaden van het Nivon en de stichting LAW. Daarbij is ook het in mei geopende Texelpad; over dit Nivon-streekpad 4, tachtig kilometer lang, is gelijktijdig een wandelgidsje uitgebracht (¿ 18,90, te koop bij Nivon en VVV Texel).

Op de kaart ontbreekt nog het nieuwste lange-afstand-wandelpad van de stichting LAW: het Peellandpad (LAW 701). Dit 160 kilometer lange pad van Den Bosch naar Roermond wordt zaterdag 17 juni geopend. De gelijknamige gids kost ¿ 18,90 in de boekhandel.

TIPS & TRIPS

De VVV Apeldoorn verstrekt gratis een informatiemap Gouden tips voor een dagje uit op de Veluwe, geschikt voor een personeelsdag, een familiereünie of een verenigingsuitje. De tips bestaan uit vijftien volledige dagprogramma's, variërend van sportief tot cultureel, van creatief tot passief vermaak.

De map is af te halen in het nieuwe onderkomen van de VVV aan de Apeldoornse Stationsstraat.

* Renkum en omgeving zijn via vijf wandelroutes volledig in kaart gebracht door de VVV Arnhem, de Zuid-Veluwe & De Liemers. Tevens heeft de VVV Tips voor Vaartrips opnieuw uitgebracht, een vaar- en stedenwijzer in twee talen over het Nederlands-Duits riviergebied met twaalf kadesteden.

* Eind mei heeft Denemarken onder de naam Danbus vier snelbuslijnen in gebruik genomen. De bussen zijn geschikt voor lange ritten, met vliegtuigstoelen en een toilet. De vier routes kruisen elkaar in Odense, de hoofdstad van Funen, en verbinden de volgende steden met elkaar: Ringkbing met Gedser en Helsingr, Tnder met Helsingr en Gedser.

* Staatsbosbeheer heeft plannen om samen met de NS meer treinen te laten rijden naar natuurgebieden waar gewoonlijk geen openbaar vervoer komt. Morgen rijdt de eerste Natuurexpres op proef van Utrecht CS naar het natuurgebied De Geelders in Brabant, over een spoor dat normaal alleen door goederentreinen wordt gebruikt. De Natuurexpres stopt midden in het gebied; van daaruit geven boswachters excursies. De inschrijving voor de rit (¿ 49 voor volwassenen, ¿ 22,50 voor kinderen) is al gesloten, maar wie belangstelling heeft voor een volgende kan zich opgeven bij Staatsbosbeheer Rivierenland, 04125-8102. Er zijn plannen voor een rit Veghel-Boxtel, die ook in De Geelders stopt, en voor ritten naar Groesbeek en boswachterij Dorst bij Breda.

EVENEMENTEN

UTRECHT: Vandaag, 10 juni, is het de 'Dag van de munt'. De Nederlandse Munt in Utrecht is vandaag voor publiek toegankelijk. Bezoekers kunnen meegebrachte munten laten determineren en taxeren. Verder is de tentoonstelling 'De munt in WO II' te zien. Open 10-17 uur.

AMERSFOORT: Morgen, 11 juni, houdt landgoed Schothorst in Amersfoort van 10 tot 16 uur zijn jaarlijkse open dag. Natuur- en milieuverenigingen zijn aanwezig op de milieumarkt. In het hoofdgebouw is de expositie 'Natuur in de stad' te zien, waarin getoond wordt hoe de natuur zich heeft aangepast aan gebieden waar mensen wonen.

Nog t/m 30 juni, ma-vrij 13.30 -17 uur, zon 13-17 uur.

DEN HAAG: Vandaag en morgen worden op het Lange Voorhout de 'Haagsche Paardendagen' gehouden. Dit jaar verzorgt het Gardehusar-regiment, de koninklijke garde van de Deense koningin, een aantal speciale optredens. Shows van het regiment beide dagen 13-17 uur en van 19-22 uur. Overig programmma 10-22 uur.

ROSMALEN: In het Autotron Rosmalen wordt vandaag en morgen het Merkenclubweekeinde Klassiek '95 gehouden. Tientallen clubs en verenigingen geven presentaties van klassieke voertuigen. Open 10-17 uur.

OISTERWIJK: Morgen, 11 juni, houdt de Vereniging Natuurmonumenten een plantenwandeling. Gidsen vertellen over de flora van het natuurgebied Oisterwijkse plassen en vennen. Vertrek 11 uur vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk. Reserveren 04242-19209.

HILVARENBEEK: Morgen opent in het Likeurmuseum in Hilvarenbeek de tentoonstelling 'Glaskunst en likeur'. Het museum bevat verder een compleet ingerichte likeurstokerij uit 1833. Open zat 13-17 uur, in juli en augustus open op di-zat 13-17 uur.

's-GRAVELAND: Op de zaterdagen 17 juni en 29 juli houdt Vereniging Natuurmonumenten fiets

excursies langs de rivier de Vecht. Vertrek vanaf bezoekerscentrum 's-Graveland om 10 uur. Aanmelden 035-563080.

BRABANT: De Dienst Landinrichting en Beheer Landbouwgronden houdt 17 juni open dag met als thema 'Zestig jaar veranderend platteland'. In de provincie Brabant zijn drie fietsroutes uitgezet. Op diverse plaatsen wordt door medewerkers van de dienst toelichting gegeven over de veranderingen op het platteland. Inlichtingen bij de VVV Brabant, 073-14.20.20.

OISTERWIJK: Op 15 juni vertrekt om 19.30 uur een avondwandeling onder leiding van gidsen van de Vereniging Natuurmonumenten naar de zuidkant van het Oisterwijkse bos langs de kolkvennen en het beekje de Rosep. Aanmelden 04242-19209. Het vertrekpunt is het bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten in Oisterwijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden