BAGAGE

Slechts zelden krijgt de in verre landen geïnteresseerde reiziger een gids in handen die toeristische bezoeken ontraadt. Maar Achter de façade, Handboek voor Burma (¿ 24,95) van het Burma Centrum Nederland (020-6716952) bevat een voorwoord van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die de lezer aanmaant zich nog eens te bedenken....

REISGIDSEN

KIJKJE ACHTER

BIRMA'S FAÇADE

Want bij de aanleg van de wegen, spoorwegen, bruggen en vliegvelden waarlangs de toeristen naar pittoreske oorden reizen, worden dwangarbeiders ingezet, geketend en wel. 'Het dagelijks leven is vol gevaren in een land waar de mensenrechten ongestraft worden geschonden', aldus Aung San Suu Kyi. Jan Banning leverde de foto's die dat onrecht zichtbaar maken.

Toch laten de samenstellers van het handboek, Jan Donkers en Minka Nijhuis, de beslissing om wel of niet naar Birma te gaan nadrukkelijk aan de lezer zelf over. Jan Donkers ging wèl en raakte tijdens een boottocht over de Irrawaddy onder de bekoring van het met honderden witte pagoden bespikkelde landschap. Hij zag echter ook de grote rode billboards van de strijdkrachten met teksten als: 'Nimmer aarzelend, immer bereid tot offers van bloed en zweet'.

Donkers weet direct welke van de duizenden eeuwenoude tempels bij Pagan hem het langst zal bijblijven: de Menuha Tempel, in 1059 gebouwd door de gevangengenomen koning van Thaton. '''De koning had veel dingen te zeggen die hij in gevangenschap niet mocht zeggen'', mompelt ons kleine, geïntimideerde gidsje. ''En dus wilde hij in de beeltenis van de Boeddha zijn fysieke onbehagen en zijn emotionele verwarring tot uitdrukking brengen.'' Een dertig meter lange Boeddha, rustend in een benauwde ruimte die hem zo strak omsluit als een doodskist. . .'

Het handboek bevat een heel hoofdstuk vol praktische informatie over geldzaken, accommodatie, reizen en fotograferen. Maar ook al heeft het nog zo'n handzaam formaat, wie besluit om toch naar Birma te gaan, kan dit boekje maar beter niet in de rugzak stoppen.

* Vorig jaar gaf Lannoo samen met Touring Club België het omvangrijke Buitengewoon België uit, honderd bijzondere dagtrips in kleur. Dezelfde samenwerking staat nu aan de basis van Toeren door België (Tirion; ¿ 79,50). In een boek, dat zich qua grootte vooral leent voor de salontafel, legden Inge Roosens en Elvio Rigutto twintig Belgische regio's vast, met in iedere streek twee wandelingen, een fiets- en een autotocht. Folkloristische gebruiken, bekende personages en culturele bezienswaardigheden sieren in kadervorm de routes op, voorzien van kaartjes en van tal van kleurenfoto's, gemaakt door Daniël Leroy.

* Nog meer België: vierenvijftig dorpen deed Julien van Remoortere aan waarover hij kleurrijk en in kleuren vertelt in Ippa's Dorpengids van België (Tirion; ¿ 39,50). Er zijn dorpen bij met prachtige namen als Montignies-Saint-Christophe, Xhoffraix, Rupelmonde en Lovendegem. Er zijn (voor Nederlanders) bekende namen bij als Brasschaat, Hoegaarden, Achel en Zichem. En alle 54 hebben ze iets aantrekkelijks te bieden, van een oude hoeve tot een smakelijk glas bier.

TIPS & TRIPS

AMSTERDAM WIJST

NAAR ATTRACTIES

Van alle grote Europese steden heeft Amsterdam de meeste bezienswaardigheden op loopafstand, maar het kost toeristen vaak moeite de weg te vinden. Sinds deze week moet het voor bezoekers echter gemakkelijker zijn van het Anne-Frankhuis naar de Albert Cuypmarkt te wandelen. Amsterdam heeft een nieuw soort wegwijzers in gebruik genomen.

In opdracht van de gemeente en de VVV heeft de ANWB elf informatiezuilen geplaatst op strategische punten in de binnenstad. Zes wandelroutes, gemarkeerd met 180 kleurige bordjes, voeren de toerist langs de belangrijkste attracties. In totaal zijn zestig bestemmingen opgenomen, variërend van musea en theaters tot politiebureaus en parkeergarages. Het project heeft ongeveer vijfhonderdduizend gulden gekost.

'Toeristen in Amsterdam klagen al jaren over de gebrekkige bewegwijzering, dus het was hoog tijd dat er iets veranderde', zegt B. van der Broek, die namens de VVV in de projectgroep zat. 'Door de halve-cirkelvormige grachten raakte vooral de Amerikaanse toerist geregeld de weg kwijt. Die is recht-toe-recht-aan gewend en denkt in termen van two blocks away.'

Op de informatiezuilen staat een plattegrond en een toelichting op het systeem in vier talen. Voor een passant met haast kunnen de bordjes echter verwarrend zijn. De projectgroep heeft namelijk de mooiste en daarmee niet altijd de snelste route gekozen. Dat blijkt al op de Dam, waar het bordje met Westerkerk en Jordaan in noordelijke richting wijst. Vijftig meter verderop staat een ander bord dat wél naar het westen wijst. En de toerist die van de kop van de Zeedijk naar het Leidseplein wil wandelen, wordt via een omweg langs het Centraal Station geleid.

Brigadier C. van der Linden, die de Dam in zijn wijk heeft, wijst dagelijks toeristen de weg. Hij vindt de bewegwijzering een goed initiatief, maar hoopt niet dat hij nu minder te doen krijgt. 'Dat zou ik erg jammer vinden. Ik vind die korte gesprekjes met toeristen altijd erg leuk. Dan waarschuw ik ze ook altijd even voor zakkenrollers.'

* Met de tentoonstelling De Opening opent het Utrechts Universiteitsmuseum op 11 oktober officieel zijn nieuwe onderkomen in het hart van de stad, aan de Lange Nieuwstraat 106. Het museum heeft onderdak gevonden in het botanisch laboratorium, dat ingrijpend werd verbouwd tot expositiegebouw naar een ontwerp van architect Koen van Velsen.

De Opening is de eerste grote wisseltentoonstelling, die de cultuurgeschiedenis van het gebit behandelt. Vanaf oktober is in het nieuwe museum een expositie van de Amerikaanse fotografe Rosemund Purcell, die vorig jaar de Utrechtse natuurhistorische en medische collecties fotografeerde. In het Universiteitsmuseum zal in de toekomst vooral de oude en moderne wetenschap worden belicht plus episoden uit 360 jaar universiteitsgeschiedenis.

Na de officiële opening is het museum op 12 en 13 oktober tussen 13 en 17 uur toegankelijk voor het publiek. Daarna zijn de openingstijden: di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

EVENEMENTEN

HARLINGEN: De Harlinger Visserijdagen worden van 28 tot en met 31 augustus door heel Harlingen gehouden. Op het programma staan onder meer een jaarmarkt, het schutten van oude vissersschepen, een open dag in de visveiling en een vlootschouw. Inlichtingen 0517-41.32.53/41.77.49.

BEESD: Alle facetten van het landleven komen van 29 augustus tot en met 1 september aan de orde tijdens de Landgoedfair 1996 op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt tussen Beesd en Tricht in de Betuwe. Er zijn rondleidingen door de moestuin, het koetshuis en de gewelven van het huis. Open do-zon vanaf 10 uur, do en zat open tot 19 uur, vrij tot 22 uur, zon tot 18 uur. Toegang 12,50 gulden

OTTERLO: Blauw van de rook heet de tentoonstelling in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Thema van deze expositie zijn pijprokers die op tegels en ander aardewerk afgebeeld staan. Tot en met 14 november; open di-vrij 10-12.30 en 13-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

UTRECHT: Het Spoorwegmuseum toont met de expositie Spoor en Post een collectie postzegels met spoorwegmotieven uit de hele wereld en een verzameling vrachtzegels. Tot en met 5 januari; open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

VOORBURG: In het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed loopt in Museum Swaensteyn in Voorburg een tentoonstelling over de 'Eerste Nederlandsche Electrozon Bleekerij, Stoom-, Wasch- en Strijkinrichting Middenburg'. Deze wasserij werd in 1896 opgericht en werkte als eerste met ozongas om textiel te bleken. Tot en met 20 oktober; open woe-zon 13-17 uur.

GRONINGEN: Van 13 tot en met 22 augustus is in de Der Aakerk in Groningen de tentoonstelling Het verborgen Verhaal. Onderwerp zijn de ervaringen van Indische Nederlanders tijdens de periode van 1942 tot 1949, die niet in de interneringskampen zaten opgesloten. Open dagelijks 11-16 uur.

ROZENDAAL: Morgen toont de Historische Automobiel Vereniging Nederland tussen 14 en 16.30 uur zestig oldtimers bij Kasteel Rosendael in Rozendaal, bij Arnhem.

SPAKENBURG: Dertig palingrokers demonstreren op 8 augustus vanaf 12 uur hun kunnen tijdens een palingrookwedstrijd in Spakenburg. De visafslag is deze dag speciaal geopend voor publiek. Inlichtingen 033-298.21.56.

LEIDEN: In de Oranjerie van de Hortus Botanicus in Leiden worden vandaag en morgen van 10-17 uur vleesetende planten getoond. Om 12, 14 en 16 uur zijn er lezingen over de verschillende soorten planten en hun verzorging.

OOSTKAPELLE: Het Zeeuws Biologisch Museum houdt op 28 augustus een rondleiding door de Manteling tussen Domburg en Oostkapelle. Aandacht voor het overgangsgebied onder het motto Van zoet naar zout. Aanmelden 0118-58.26.20.

ARNHEM: Tijdens het Visserijweekeinde, vandaag en morgen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, kunnen bezoekers meevaren met een botter om van dichtbij de demonstraties te kunnen volgen van het zeilend vissen met kuilnet en kornet.

Demonstraties vanaf 12 uur. Informatie 0228-31.01.22

BARNEVELD: Op 31 augustus is in de Veluwehal in Barneveld van 9 tot 16 uur het vierde Prentbriefkaartenfestival gehouden met een groot aanbod van oude en moderne kaarten, diashows en taxatiemogelijkheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden