BAe en Marconi worden samen derde wapenfabrikant ter wereld

Het Britse lucht-, ruimtevaart- en defensieconcern British Arerospace (BAe) neemt voor 7,7 miljard pond (24 miljard gulden) het defensiebedrijf Marconi over van het Britse conglomeraat General Electric Company (GEC)....

REUTERS; AFP; ANP

Reuters, DPA, AFP, ANP

LONDEN

Het samengaan van BAe en Marconi Electronics levert een onderneming op met een beurswaarde van ongeveer 15,6 miljard pond (49 miljard gulden). De omzet komt boven de 20 miljard dollar uit (38 miljard gulden). Daarmee laat het concern alleen zijn Amerikaanse branchegenoten Boeing en Lockheed Martin voorgaan.

Volgens John Weston, bestuursvoorzitter van BAe, is de overname een eerste stap op weg naar een Europese wapenindustrie.

Vooralsnog lijken de Britten in die opvatting alleen te staan. Het Duitse concern Dasa zei dinsdag dat de combinatie BAe-Marconi Electronics de integratie van de Europese ruimtevaart- en defensie-industrie kan bemoeilijken. Ook de Franse defensie-industrie reageerde afwijzend.

Verwonderlijk is dat niet. DASA stond op het punt te fuseren met BAe, en het Franse Thomson-CSF meende een goede kans te hebben om Marconi van GEC over te nemen, maar Thomson bood 1,7 miljard pond minder dan BAe. Beide ondernemingen zijn dus gefrustreerd.

BAe verwacht dat de fusie binnen drie jaar zal leiden tot een kostenbesparing van 275 miljoen pond, maar eerst moet er wel een voorziening worden getroffen van 200 miljoen pond.

British Aerospace betaalt de overname met aandelen, wat Marconi Electronics waardeert op 7,7 miljard pond (24 miljard gulden). De aandeelhouders van General Electronics krijgen een belang van 36,7 procent in het nieuwe Europese defensieconglomeraat.

Beleggers op de Londense effectenbeurs konden niet warm worden van de overneming. Rond het middaguur stond het aandeel BAe 8 procent lager. Marktspelers maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de korte termijn. Zo denken ze dat BAe een te hoge prijs heeft betaald: 27 keer de winst. Het aandeel GEC stond op de Londense beurs ongeveer 4 procent in de min.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden