Badkamerleed

Tandpasta zorgt voor huiselijke twist. Dat was al zo toen er nog oprolbare tubes waren die in een kartonnen doosje werden verpakt....

PETER DE WAARD

De nieuwe tubes leken een verademing. Fijn voor het milieu: geen aluminium meer, geen kartonnen doosje. Veel belangrijker was dat man en vrouw vrijelijk in de - plastic - tube konden knijpen.

Maar het huiselijk leed is met de nieuwe tubes niet geleden. Als meer dan de helft van de pasta is verbruikt, moet er omzichtig worden gemanoeuvreerd. Hard knijpen resulteert de ene keer in ploffende windstoten. De andere keer floept de pasta met grote kracht uit de tube - op de spiegel, op de grond, in de wastafel.

De Consumentenbond constateerde onlangs dat bij sommige merken (Aquafresh, Macleans en Signal) sowieso al meer dan 10 procent in de nieuwe tubes achterblijft. Bij een enkel merk zelfs 30 procent. En daar komt nog het deel bij dat door ontactisch knijpen via de wasbak wordt weggespoeld.

Fred Hoolwerf van SmithKline Beecham - producent van Aquafresh en Macleans - zegt het

achterblijven van pasta in de tube te gaan verhelpen. 'De overgang van de romp naar de hals van de tube zal gladder worden uitgevoerd.' Niet dat het probleem daarmee uit de wereld is: 'Ook bij mayonaise blijft een deel achter. Dat heb je nu eenmaal met tubes.'

Resteert het probleem van de rondvliegende klodders. 'Nooit van gehoord', zegt Hoolwerf.

Dat ligt dan zeker aan het badkamergedrag van de Niche-redactie.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden