Badhotel binnen de ring

Het gerenoveerde hotel Molitor in Parijs leunt veel te zwaar op het roemruchte verleden van het beeldschone zwembad, en toch pakt het je in.

Chris Buur
null Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press
Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press

Nostalgie is een ongrijpbaar ding, denk je als je over de drempel stapt van hotel Molitor in het wat gezapig-chique 16de arrondissement van Parijs. De Molitor begon in 1929 als een chic zwembad waar je als Parijse celeb voor en na de oorlog gezien wilde worden. Zwemheld en Tarzanvertolker Johnny Weissmuller opende het bad, in 1946 werd de eerste bikini er gepresenteerd. Na de sluiting zestig jaar later werd het een undergroundruimte voor graffiti en raves van, onder anderen, dj David Guetta in zijn wat ruigere, jonge jaren. Zoals elk zelfrespecterend upmarkethotel in de jaren 2010 maakt ook Hotel Molitor zijn heritage tot marketinginstrument en het probeert daarbij in te zetten op béíde roemruchte perioden uit het verleden.

Dat met die graffiti mislukt glorieus: wat kunst op de benedenverdieping, een monsterlijk lelijk bespoten Rolls in de lobby, ooit bezit van Eric Cantona en onder handen genomen door de middelmatige street artist JonOne - niet zozeer undergroud, meer hoe je je het interieur van Ruud de Wild voorstelt.

De nostalgie naar het glamourzwembad van weleer wordt erin gehamerd met belangrijke data die op het tapijt zijn gedrukt, maar verder mogen het gerestaureerde binnen- en buitenbad (waaromheen extra verdiepingen op de bestaande bebouwing zijn gezet, om meer hotelkamers te kunnen maken) voor zich spreken. En net als je moegestreden bent tegen de extreem belangstellingsloze bediening - het cliché van Parijse horeca is nergens waar, behalve hier - en flauw van de kamerinrichting die werkelijk niemand voor het hoofd stoot, besluit je laatste cocktail aan de poolside te genieten, druppelt het kabbelende zwembadwater je oor in, trekken gasten in trage schoolslag voorbij, wikkelen anderen zich in witte badjasjes, overvalt de serene art deco je en is je conclusie: het beste nostalgie-effect bereik je door het niet te hard op te dringen.

undefined

null Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press
Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press

Informatie

Hotel Molitor, Rue Nungesser et Coli 13, Parijs, mltr.fr
Kamers vanaf euro 250, alleen zwemmen kan ook: vanaf euro 45 p.p. (inclusief ontbijt).

null Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press
Beeld Foto Boris Zuliani/Abaca Press
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden