Bacteriën belagen hart

Een antibioticakuur verkleint de kans dat hartpatiënten opnieuw met hartklachten in het ziekenhuis terecht komen...

Dit suggereert dat hartklachten (deels) worden veroorzaakt door ontstekingsreacties, en dus door bacteriën, menen Britse onderzoekers. Ze schrijven dat in het engelse vakblad Circulation (19 augustus).

Bij hun onderzoek waren meer dan driehonderd hartpatiënten betrokken. Die waren met óf een infarct óf met andere hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Daar kregen zij een (korte) antibioticakuur of een (korte) placebokuur.

Na een jaar werd gekeken hoe het met ze ging. Iets meer dan een kwart van de antibioticagroep was in dat jaar opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten, of was daar inmiddels aan overleden. Bij de placebogroep was dat bijna 40 procent.

De Chlamydia-bacterie en in mindere mate de Helicobacter pylori (maagzuurbacterie) worden in verband gebracht met hart- en vaatziektes.

De ontstekingsreacties die zij veroorzaken, zouden verstopping van aderen - mogelijk makkelijkere aanhechting aan de vaatwanden - bevorderen.

Opmerkelijk in deze studie is dat beide bacteriën ongevoelig zijn voor de gebruikte antibiotica, zodat onduidelijk is waarom antibiotica helpen.

Andere bacteriën spelen blijkbaar ook een rol, en mogelijk is de totale ontstekingssituatie van belang bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, suggeren de Britse artsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden