Bacterieleugens

Dit produkt bevat acidophilus, een goedaardige bacterie, die in een goed werkend darmstelsel actief aanwezig dient te zijn. Voldoende van dergelijke bacteriën geeft weerstand tegen vele lichamelijke ongemakken.' Deze aanprijzing staat op het etiket van het reformproduct Acidophilus van de HEMA: 75 capsules voor een tientje: dagelijks drie slikken....

Broer Scholtens

Zouden die dode bacteriën al iets gezonds doen in de dikke darm, dan zijn dat er in dat potje van de Hema echter veel te weinig, vindt de Consumentenbond. De bond heeft 27 producten onderzocht - pillen, capsules en enkele yoghurts - met daarin bacteriën die geacht worden in de darm goed werk te doen. Ze herstellen de balans tussen 'goede' en 'slechte' micro-organismen, is de claim. Gezonde mensen met een uitgebalanceerde darmflora hebben dus niets aan dit soort producten.

De Consumentenbond heeft echter niet onderzocht of deze producten, zogeheten probiotica, hun gezondheidsclaim kunnen waarmaken; de bond heeft alleen gekeken of er wel voldoende bacteriën in een capsule of in de yoghurt zitten om dat in potentie te kunnen.

De bacteriën moeten eerst door het agressief zure milieu van de maag en daarna nog een hoge galconcentratie weerstaan voordat ze in de dikke darm terechtkomen. Slechts 10 procent van de bacteriën die via de mond naar binnen gaan, komt uiteindelijk in de darm terecht.

Die bacteriën doen daar alleen wat als ze met veel zijn. Pas dan kunnen ze - in theorie althans - een eventuele verkeerde balans, die is doorgeslagen in de richting van 'slechte' micro-organismen, naar hun hand zetten. Dat zou de kans op darmkanker mogelijk wat verlagen, is een van de vele claims .

In een pil, capsule of in een flesje yoghurt moeten daarom minimaal honderd miljoen tot 1 miljard bacteriën zitten, vindt de Consumentenbond. Als er onvoldoende bacteriën in zitten, komen er ook veel te weinig op de plaats van bestemming. Uit het onderzoek van de bond blijkt dat er in de reformschappen nogal wat lege hulzen worden verkocht tegen een hoge prijs. In slechts 12 van de 27 producten zitten voldoende bacteriën. In zes zitten er geen of veel te weinig. 'Bij die zes is sprake van misleiding van de consument', meent de Consumentenbond. Het betreft onder meer Acidophilus van de HEMA en Darm Flora Optimaal (kauwtabletten) van Kruidvat. De HEMA heeft afgelopen weekend haar bacterieproduct, na eigen onderzoek, uit de winkels teruggehaald. 'Het voldoet niet aan onze kwaliteitseisen, er zitten onvoldoende bacteriën in', meldt het bedrijf. Kruidvat gaat meer bacteriën in een kauwtablet doen, en is bovendien op zoek naar een stabieler bacteriepreparaat opdat er op, weg naar de darmen, meer overleven.

De vier zuivelproducten onder die 27 probiotica zijn eigenlijk de enige waarvan iets gezonds mag worden verwacht. De meeste bacteriën in de zuiveldrankjes zijn nog levend en in groten getale aanwezig. Het zijn makkelijk verteerbare producten die niet al te lang in de maag verblijven. Bovendien smaken die zuiveldrankjes nog ergens naar.

Het betreft Yakult, een mierzoet bacteriedrankje dat van origine uit Japan komt, Danone Actimel, het onbekendere Biotic en de yoghurtdrank Mona Vifit. Deze producten bevatten niet alleen vele miljarden bacteriën per portie maar ook nog eens speciaal geselecteerde zuurbestendige melkzuurbacteriën die bij de doorgang door de maag een hogere overlevingskans hebben, claimen de fabrikanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden