Bacterie vreet grenen fundering Zaanstreek weg
In Zaandam, Koog aan de Zaan en Zaandijk zijn de grenenhouten funderingen van een aantal woningen aangetast door bacteriën van de pseudomonas-stam....
Van onze verslaggever
Weert Schenk
ZAANSTAD
De bewoners in de desbetreffende wijken, waar veel verzakkingen voorkomen, zijn nog niet geïnformeerd. Tempelaar wil eerst weten hoe de gemeente Haarlem de zaak aanpakt. Daar werd de aanwezigheid van pseudomonas vorig jaar vastgesteld bij 700 van de ruim 1000 onderzochte woningen.
In Haarlem werd vorig jaar voor het eerst het probleem met de pseudomonas-bacterie op grote schaal gesignaleerd. De bacteriën vreten over een periode van veertig tot zeventig jaar de grenenhouten funderingspalen weg. Dit proces is op geen enkele manier te stoppen. Huizen op een fundering van vurenhout hebben geen last van de bacterie.
Geen enkele (overheids)instantie heeft een goed overzicht van de landelijke omvang van het probleem. Directeur P. den Nijs van Wareco bv in Diemen, een belangrijk adviesbureau op het gebied van funderingen, schat dat ongeveer 100 duizend woningen op grenen palen staan.
TNO-Bouw en Wareco zeggen in enkele gemeenten al onderzoek te doen, maar de opdrachtgevers hebben strikte geheimhouding bedongen. Zaanstad blijkt een van die gemeenten te zijn. Ook in de Amsterdamse Rivierenbuurt is op beperkte schaal de pseudomonas-bacterie ontdekt. Volgens TNO-Bouw heeft de bacterie in Friesland eveneens funderingen aangevreten.
Directeur Den Nijs van Wareco zegt dat in Zaandam, Zaandijk en Koog aan de Zaan de pseudomonas-bacterie nog niet is gevonden. Hij twijfelt er niet aan dat analyses de bacterie zullen aantonen. 'De aangetaste grenen palen vertonen hetzelfde beeld als in Haarlem. De oorzaak van de aantasting kan niet iets anders zijn, zoals droogstand. '
Maandag voert een ambtelijke delegatie van Zaanstad overleg met Haarlemse collega's. Door snel een plan van aanpak te maken, bleven daar de sociale en financiële gevolgen van de problemen beperkt.