Bacterie bedreigt meer Haarlemse woningen dan was voorzien

Het in Haarlem geconstateerde probleem met grenenhouten funderingspalen onder woningen is daar veel groter dan tot nu toe werd aangenomen....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

HAARLEM

Uit het grootste in Nederland gehouden funderingsonderzoek onder ruim duizend woningen in Haarlem bleek vorig jaar dat de palen onder zevenhonderd woningen waren aangevreten.

Van de 8800 verdachte woningen in het nieuwe onderzoek staan er ongeveer 3200 in stadsvernieuwingsgebieden, 2800 huizen zijn eigendom van woningcoörperaties en de overige 3200 zijn particulier bezit in duurdere wijken.

Bij een aantal huizen zijn al verzakkingen opgetreden, maar bij veel andere lijkt er nog niets aan de hand. De gemeente heeft al gezegd dat huizen buiten de stadsvernieuwingsgebieden niet in aanmerking komen voor herstelsubsidie.

Geen enkele (overheids)instantie heeft er een idee van hoe groot het probleem landelijk is. Bij funderingsproblemen werd nooit gekeken naar de houtsoort van de palen. In januari is de bacterie ook vastgesteld in Zaanstad.

Buiten Haarlem en Zaanstad zijn er uit andere gemeenten nog geen meldingen over funderingsschade door de pseudomonasbacterie. Gebrek aan onderzoek kan daarvan de oorzaak zijn. Wareco bv in Diemen, een belangrijk adviesbureau op het gebied van funderingen, schat dat in Nederland ongeveer honderdduizend woningen op grenen funderingspalen staan.

De bacteriën van de pseudomonasstam hebben het voorzien op grenenhouten funderingspalen. Ze doen er veertig tot zeventig jaar over om de tot 1965 gebruikte palen onder huizen weg te vreten. Ook zonder dat er sprake is van een verlaagde grondwaterstand, blijkt de bacterie grenen palen over de volle lengte te kunnen aantasten. Het proces is op geen enkele manier te stoppen.

In Haarlem blijkt dat steeds meer kandidaatkopers van particuliere huizen zekerheid willen over de toestand van de fundering. Ze laten onderzoek doen naar de houtsoort van de palen onder het huis of eisen in het koopcontract ontbindende voorwaarden.

De gemeente overlegt binnenkort met de makelaars over de onstane situatie. Wethouder J. Haverkort van volkshuisvesting overweegt alle funderingsonderzoeken voor rekening te laten komen van de gemeente.

Haverkort heeft over twee weken een gesprek met staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting. Hij wil extra financiële steun voor de aanpak van de problemen. Haarlem heeft al 56 miljoen gulden gereserveerd voor funderingsherstel van de zevenhonderd goedkopere woningen in de stadsvernieuwingsgebieden. Dat gaat ten koste van voorgenomen stadsvernieuwingsprojecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden