Baclofen; wonderpil tegen verslaving?

De Universiteit van Amsterdam start een groot onderzoek naar de werking van Baclofen, een experimenteel middel tegen verslaving. Is dit de wonderpil die redding gaat brengen aan onder meer alcoholisten, junks en rookverslaafden?

Gaat één pil de broodnodige hulp bieden aan talloze verslaafden? Het zou kunnen, want het Gamma-aminoboterzuur 'baclofen' heeft volgens sommigen een genezende werking op verslavingen. De UvA start binnenkort een groot onderzoek naar de werking van baclofen, schreef de Volkskrant vandaag.

Al sinds de jaren negentig wordt onderzoek gedaan naar baclofen, een geneesmiddel dat normaal wordt gebruikt als spierverslapper bij multiple sclerose of spasticiteit. Maar pas in 2004 hoorde het grote publiek ervan, toen de Franse cardioloog Olivier Ameisen het boek Het einde van mijn verslaving publiceerde. Ameisen was zelf ernstig alcoholverslaafd geweest, totdat hij zichzelf relatief hoge doses baclofen ging toedienen. Het middel onderdrukte de hunkering bij Ameisen volledig, schreef hij.

Angst
Hoe de baclofen, die in de vorm van een pil wordt toegediend, de verslaving in het lichaam tegengaat is niet bekend. Hoogleraar Reinout Wiers van de UvA denkt dat baclofen zou kunnen werken bij mensen die vanuit angst hun heil zoeken bij verslavende middelen. 'Bij mensen die dat doen vanuit een meer positieve emotie denken we niet dat baclofen veel effect zal hebben', aldus Wiers. Een aanname van de onderzoekers is dan ook dat de spierverslapper een kalmerende werking heeft op verslaafden die hun angst proberen te beteugelen.

Of de baclofen invloed hebben op de geestesgesteldheid of de fysieke gesteldheid van patiënten kan Wiers niet zeggen. 'Bij verslaving lopen die zaken toch vaak door elkaar', zegt Wiers. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar verslaafden die mee willen doen aan het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door verslavingskliniek Solutions.

Proefpersonen
Alle type verslaafden mogen zich melden, als de verslaving maar medisch-psychiatrisch is vastgesteld. Een gokverslaafde komt niet in aanmerking, omdat hier geen officiële medische indicatie voor bestaat. Bram Bakker van Solutions denkt dat de meeste proefpersonen een alcoholprobleem zullen hebben. Dat is namelijk de grootste groep verslaafden binnen de zorg. Maar ook verstokte rokers kunnen zich melden.

Psychiater Bakker schreef baclofen zelf al voor aan zo'n honderd patiënten. Onder hen waren alcoholisten en verslaafden aan cocaïne, cannabis, ghb of benzodiazepines. Hij schat in dat ongeveer de helft van die groep niet meer gebruikt. 'Ik geloof dat het werkt. Maar de reguliere verslavingszorg haalt er zijn neus er voor op. Dat willen we veranderen.' Bakker praat momenteel met een farmaceutisch bedrijf over het op de markt brengen van baclofen, speciaal voor verslaafden. Veel geld kan er echter niet meer mee verdiend worden, aangezien het patent op het middel al jaren geleden is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden