Bachelor-master systeem over drie jaar van kracht
Het Nederlands hoger onderwijs zal reeds over zo'n drie jaar zijn geënt op het bachelor-master model. Minister Hermans (Onderwijs) maant hogescholen en universiteiten tot spoed om de aansluiting bij het buitenland niet te missen....
In zijn notitie Naar een open hoger onderwijs ontvouwt de minister zijn denkbeelden over de meest wenselijke ontwikkeling van het hoger onderwijs in de komende jaren. Aanleiding tot deze vinger oefening is de Bologna-verklaring, waarin Hermans en 28 Europese collega's vorig jaar het voornemen vastlegden om de uitwisseling van studenten en docenten te vergemakkelijken. Om dit te bereiken, moeten de verschillende onderwijsstelsels van vergelijkbare ijkpunten worden voorzien.
Voor het Nederlands bestel brengt dit streven een aantal veranderingen met zich mee. Een academische opleiding zal in de nabije toekomst uiteenvallen in twee delen: een brede, multidisciplinaire undergraduate- of bachelor-fase van drie jaar, gevolgd door een specialistische graduate- of masterfase van één of (in het geval van de bèta-opleidingen) twee jaar. Beide fases zullen voortaan apart worden bekostigd door de overheid. Wie het volledige traject heeft doorlopen, mag zich master noemen, maar kan ook een van de bestaande academische titels voeren.
Hermans houdt de mogelijkheid open dat studenten hun opleiding na het behalen van hun bachelor's degree beëindigen, maar hij moedigt dit niet aan. Elke bachelor moet master kunnen worden in het wetenschappelijk onderwijs. In het hbo dient de bachelor's degree als einddiploma te worden beschouwd.
Voor 'excellent' academisch talent komt er een apart tracé: de top-master.