Bach met plonzen in het water

Twintig jaar geleden begon het Prinsengrachtconcert als een initiatief van de pianofirma Cristofori. Op een dekschuit van de Gemeentereiniging traden solisten op met klassiek repertoire, aanschouwd door toehoorders op de kant en in toevallig passerende rondvaartboten....

De AVRO is er al vele jaren bij om dit concert te produceren en live uit te zenden, en deed dat ook nu weer, zij het dat het eerste deel van het concert met drie jonge solisten pas aanstaande zaterdag te zien is. Van hen wist cellist Daniel Müller-Schott zich in de rommelige formule van dit evenement het best staande te houden. Het meeklappende publiek zette hij in Brahms' Hongaarse dans nr.5 met zichtbaar genoegen telkens op het verkeerde been. Daar konden Paganini's capriolen door violiste Julia Fisher, hoe knap ook, niet tegenop. Slagwerkster Claire Edwardes zag zich, na haar aanstekelijke openingsroffel, met de Prelude uit de cellosuite nr.5 van Bach op nota bene marimba weer voor heel andere problemen gesteld. Al was het maar omdat tijdens haar optreden een paar toeschouwers met een enorme plons te water raakten.

De als 'wereldkampioen piano

spelen' aangekondigde Arcadi Volodos kwam minder goed uit de verf dan verwacht. Zichtbaar gehinderd door de spontane publieksreacties toonde hij zich veeleer een autistisch magiër. Fijnzinnige Schubertvertolkingen waren in deze ambiance wellicht ook minder op zijn plaats. Zijn reputatie als geweldenaar deed hij pas aan het slot eer aan, toen Liszts Hongaarse Rapsodie en een tweetal toegiften ontaardden in verbluffend pianistisch turbogeweld. De voorspelde hoosbui wachtte eerbiedig met losbarsten tot enkele minuten na het concert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden