Babysterfte kan flink omlaag in Nederland

De babysterfte kan met enkele honderden gevallen per jaar dalen als de overheid extra voorlichting geeft aan zwangere vrouwen. Jaarlijks overlijden ongeveer 1300 baby's voor of direct na de geboorte....

Nederland behoort tot de Europese middenmoot als het gaat ombabysterfte, blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van hetRIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Europeesonderzoek uit 2003 - waarin Nederland de hoogste perinatalesterftecijfers had - wordt daarmee genuanceerd. VolgensRIVM-onderzoeker Achterberg is er echter 'ruimte voorverbetering'. Op termijn van tien jaar zou een kwart van deachterstand op Finland kunnen worden ingelopen.

Betere voorlichting aan allochtone zwangere vrouwen verlaagtde babysterfte met 10 procent, schrijft het RIVM. Allochtonenlijden vaker aan suikerziekte en overgewicht, wat de risico's bijzwangerschap verhoogt. Ook is er geregeld sprake van eenneef/nicht-huwelijk, waardoor de kans op de voortijdige dood vande baby eveneens toeneemt.

Het ontmoedigen van het roken door zwangere vrouwen, kan debabysterfte met 4 procent verminderen. Eenzelfde percentage ishaalbaar door een tweede echo (bij 18 tot 20 weken zwangerschap)aan te bieden en te vergoeden. Met de echo kunnen afwijkingen bijde foetus ontdekt worden. Meestal kiest de vrouw dan voor eenabortus. Zwangerschapsonderbreking telt niet mee in debabysterftecijfers.

Minister Hoogervorst neemt de RIVM-aanbeveling voor de tweedeecho over. Vanaf 1 januari wordt die standaard vergoed in denieuwe basisverzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden