Babysterfte al voor conceptie tegengaan

Verloskundigen gaan vrouwen met een kinderwens gezondheidsadviezen geven die het aantal aangeboren afwijkingen en de babysterfte moeten terugdringen. Als ouders al voor de bevruchting gezonder gaan leven, blijken veel complicaties te voorkomen....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Verloskundigen organiseren vanaf volgende maand in het hele land kinderwensspreekuren. Ouders in spe krijgen daar persoonlijk advies over bijvoorbeeld het gebruik van foliumzuur, alcohol en voeding.

De spreekuren zijn onderdeel van een landelijk proefproject van de KNOV, de beroepsvereniging van verloskundigen, waaraan 21 praktijken meedoen. De verloskundigen zijn speciaal geschoold, voor ouders bestaat voorlichtingsmateriaal. In apotheken en bij huisartsen komen folders te liggen. De KNOV wil de spreekuren volgend jaar landelijk invoeren.

In Rotterdam bieden het Erasmus MC en Star Medisch Diagnostisch Centrum vanaf volgende week, bij wijze van proef, kinderwensspreekuren aan. Vandaag worden in Rotterdam 35 duizend folders verspreid over deze zogeheten preconceptiezorg.

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer tweeduizend baby’s vlak voor of net na de geboorte. ‘Daar maak ik me zorgen over’, zegt Eric Steegers, hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde aan het Erasmus MC en initiatiefnemer van het preconceptieprogramma daar.

Aanstaande ouders beseffen soms niet welk effect hun leefstijl kan hebben op hun toekomstige kind, zegt KNOV-voorzitter Sjaak Toet. In de eerste weken van de zwangerschap worden de placenta en de organen van de baby aangelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden