Babymelk Nieuw-Zeeland mogelijk vervuild

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra heeft in zijn productieproces een bacterie aangetroffen die botulisme kan veroorzaken. De bacterie is gevonden bij stoffen die worden gebruikt in babymelkpoeder en sportdranken. Botulisme is een vergiftiging die in sommige gevallen voor een mens dodelijk kan zijn.

redactie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Afgelopen week bleek uit tests dat de gevaarlijke bacterie mogelijk terecht is gekomen in drie partijen weiproteïneconcentraat, een product dat onder meer wordt gebruikt in babymelkpoeder en sportdranken. Het spul is al in mei 2012 geproduceerd.

Volgens de tv-zender TVNZ zijn geen ziekte- of sterfgevallen bekend die het gevolg kunnen zijn van de besmetting. Ook de oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen. De verontreiniging vond plaats in een fabriek in Waikato. Niet gesteriliseerde leidingen zijn de oorzaak. Die zijn inmiddels gereinigd.

In maart van dit jaar bleek pas dat er mogelijk iets aan de hand was, stelde het bedrijf zaterdag. Toen werd duidelijk dat de bacterie clostridium in het concentraat zat, maar nog niet dat het om de schadelijke variant ging. Er bestaan honderden soorten clostridium en de meeste daarvan zijn onschadelijk.

De besmetting zou kunnen leiden tot het terugroepen van producten. Volgens Fonterra staat in ieder geval vast dat zuivelproducten als melk, yoghurt en kaas niet besmet zijn.

Export
Fonterra is de op drie na grootste zuivelproducent ter wereld (na Nestlé, Danone en Lectalis), met een jaaromzet van zo'n 16 miljard Amerikaanse dollar.

De affaire wordt in Nieuw-Zeeland gezien als een grote klap voor de zuivelindustrie, een belangrijke factor in de economie. Ongeveer 95 procent van de zuivelproducten wordt geëxporteerd.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de ontdekking. Consumenten in het buitenland zien Nieuw-Zeeland als een betrouwbare producent van babyvoeding. Er is een grote afzetmarkt onder meer in China, het land dat in 2008 werd getroffen door een schandaal met vergiftigde babymelk, waarbij zes babies de dood vonden.

Afnemers
Fonterra heeft acht afnemers ingelicht over de ontdekte bacterie. De mogelijkheid bestaat dat de ingrediënten zijn verwerkt in producten die nog ergens te koop zijn. De acht afnemers zijn bedrijven die de grondstoffen verwerken tot zuivelproducten. Volgens Fonterra moeten zij zelf bepalen of het nodig is hun klanten te informeren. Directeur Gary Romano gaf de namen van de bedrijven niet prijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden