Babyboomers verliezen voordeel

Alle werknemers met een hoger inkomen gaan er dit jaar netto op achteruit. Degenen die geboren zijn vóór 1953 voelen de crisis het meest.

© Marcel van den Bergh / de Volkskrant. Bijna iedereen moet genoegen nemen met minder salaris. Maar dat geldt sterker voor mensen ouder dan 58 met een betrekkelijk hoog inkomen dan voor jongeren met een laag inkomen.

Vooral babyboomers met een hoger inkomen gaan de crisis in 2012 in hun portemonnee voelen. Werknemers van 59 jaar en ouder met een salaris van twee keer modaal (4.750 bruto per maand) gaan er maandelijks netto 49,50 euro op achteruit.

Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP. De inkomensval voor babyboomers betekent overigens niet dat deze groep netto minder gaat verdienen dan jongere leeftijdsgenoten.
'In 2011 kregen werknemers geboren voor 1953 nog een belastingvoordeel', zegt Dik van Leeuwerden van ADP. 'Die regeling wordt nu afgebouwd, zodat iemand die geboren is in 1952 evenveel belasting gaat betalen als zijn jongere collega's.'

Alle Nederlandse werknemers met een inkomen hoger dan 3.500 euro bruto per maand gaan er dit jaar netto op achteruit. Hoe hoger het inkomen, des te groter de daling. Zo krijgen werknemers met een dubbelmodaal inkomen die na 1953 geboren zijn in 2012 netto 27,45 euro minder. Afhankelijk van het geboortejaar leveren babyboomers met hetzelfde bruto-inkomen enkele tientjes extra in.

De lastenverzwaring voor ouderen en hogere inkomens komt ten goede van de lagere inkomens. Werknemers geboren na 1953 met een modaal inkomen (2.500 euro bruto) krijgen er netto 13,42 euro per maand bij.

De problemen bij de pensioenfondsen zetten de netto-inkomsten in een groot aantal sectoren verder onder druk. Zo leveren oudere werknemers in de metaal en techniek maandelijks netto nog eens 17 euro extra in om hun pensioenkas aan te vullen. Bouwvakkers verliezen om dezelfde reden netto 11 euro extra per maand.

Spaarloon

Werknemers die gebruikmaakten van de spaarloonregeling gaan de daling van hun netto-inkomen nauwelijks terugzien op hun bankafschrift. Via de spaarloonregeling konden werknemers maximaal 51 euro per maand bruto opzijzetten om dit bedrag later belastingvrij op te nemen.

Het spaarloon is nu afgeschaft. Deelnemers krijgen hierdoor een iets hoger maandsalaris. 'Maar ze moeten zich wel realiseren dat ze nu een belastingvoordeel van 17 tot 26 euro per maand missen', zegt Van Leeuwerden.

Werkgevers gaan in 2012 eveneens meer belasting betalen. Zowel de sectorpremies voor werkloosheidsuitkeringen als de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) gaan in 2012 omhoog. Vooral dat laatste is opvallend, aangezien de ZWV-premie in 2012 van 7,75 naar 7,1 procent is verlaagd. De lagere premie wordt echter gecompenseerd door een verhoging van de maximale grondslag van ruim 33 duizend tot 50 duizend euro.

Van Leeuwerden: 'Dat betekent dat vooral bedrijven die werknemers in dienst hebben die bruto 2.800 euro of meer verdienen dieper in de buidel moeten gaan tasten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden