Baby's hongerwinter hebben meer kans op suikerziekte

Baby's die tijdens de hongerwinter van 1944/'45 in de baarmoeder zijn blootgesteld aan ondervoeding, hebben als volwassenen een iets verhoogde kans op ouderdomssuikerziekte....

Van onze verslaggeefster

Suzanne Baart

AMSTERDAM

De onderzoekers van het AMC achterhaalden ruim zevenhonderd volwassenen die tussen eind 1943 en begin 1947 in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam waren geboren en van wie de medische dossiers bewaard zijn gebleven. Bij volwassenen die in de tweede helft van hun prenatale periode met ondervoeding te kampen hadden, vonden de onderzoekers dr. J. van der Meulen en ir. A. Ravelli hogere glucoseconcentraties in het bloed. Bij hun geboorte waren de baby's veel te licht voor hun lengte.

De groep werd vergeleken met mensen die voor en na de hongerwinter waren geboren en niet aan ondervoeding vóór de geboorte waren blootgesteld. Het verhoogde risico van ouderdomssuikerziekte geldt vooral voor degenen die later in hun leven aan overgewicht zijn gaan lijden.

Het AMC-onderzoek is uniek, omdat er in Nederland in 1944/'45 een scherp afgebakende periode was van ernstige voedseltekorten. Voor iedereen was er toen te weinig te eten. Tijdens de oorlog was het rantsoen nog gelijk aan 1800 kilocalorieën per dag, in oktober 1944 daalde dat tot 1400 en later zelfs tot 1000 kilocalorieën. Na mei 1945 was per hoofd van de bevolking weer ongeveer 2000 kilocalorieën per dag beschikbaar.

Uit het onderzoek, dat samen met Engelse onderzoekers is uitgevoerd, blijkt dat de gezondheid van de moeder van grote invloed is op de gezondheid van haar kind in diens latere volwassen leven. Behalve een iets hoger risico van ouderdomssuiker, zijn er ook aanwijzingen dat hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te wijten zouden kunnen zijn aan blootstelling aan ondervoeding vóór de geboorte.

De resultaten van het onderzoek ondersteunen de hypothese van prof. D. Barker van de universiteit van Southampton. Barker, die betrokken was bij het AMC-onderzoek, was een van de eersten die een verband aantoonden tussen slechte omstandigheden vóór de van ernstige ziekten in het latere leven.

De onderzoekers wijzen in hun artikel in The Lancet op de noodzaak van een gezond dieet en beweging voor de groep met een verhoogde kans op diabetes. Zij zijn ook voorstander van suggesties voor gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden