Baby onderscheidt apengezichten

Wie denkt dat de mens in zijn jeugd alleen maar vaardigheden bijleert, komt in Science van 17 mei bedrogen uit....

Een zes maanden oude baby kan, zo blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek, uitstekend apengezichten onderscheiden. Het is een vaardigheid die de maanden erna verdwijnt.

Bekend is dat volwassen apen beter apengezichten kunnen onderscheiden en volwassen mensen beter mensengezichten. Bij baby's ligt dat anders. De onderzoekers namen als proefpersonen dertig baby's van zes maanden oud, dertig van negen maanden en elf volwassenen.

Die kregen steeds twee foto's van apen of mensen te zien, één foto daarvan hadden ze al eerder onder ogen gehad. De test is erop gebaseerd dat langer wordt gekeken naar een nieuwe foto, maar dat kan alleen als er verschil wordt waargenomen.

De zes maanden oude baby's bleken de nieuwe apenfoto bijna twee seconden langer te bekijken. Drie maanden later maken de kinderen geen onderscheid meer.

Volgens de onderzoekers komt hun bevinding overeen met een ander bekend fenomeen bij baby's. Op heel jonge leeftijd kunnen die klanken uit verschilende talen onderscheiden. Rond een half jaar begint echter ook op dit punt de vaardigheid af te nemen. Het herkennen van klanken uit de eigen taal gaat daarmee steeds beter, voor vreemde talen neemt dat vermogen af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden