'Baby kreeg vlak voor dood hartmedicijn'

Baby Amber, een van de vermeende slachtoffers van de Haagse verpleegkundige Lucia de B., heeft vlak voor haar dood een hoge dosis van het hartmedicijn digoxine gekregen....

ANP

Volgens De Wolff kunnen de ziekteverschijnselen van de baby vlak voor haar dood en de manier van doodgaan worden verklaard door de toediening van dit medicijn. Digoxine is een geneesmiddel dat de hartspier versterkt, mits het in de juiste hoeveelheid wordt gegeven. De bandbreedte is klein: het middel is al snel giftig.

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vonden de stof na haar dood in het bloed van Amber, een hartpatiëntje. De Wolff stelt in zijn rapport dat het onmogelijk is dat de digoxine nog in het bloed zat van eerdere toediening. Amber had volgens haar medisch dossier voor het laatst vijftig dagen voor haar dood op 4 september 2001 digoxine gehad.

De Wolff geeft in zijn schrijven aan dat hij zijn conclusie niet alleen heeft gebaseerd op de 'harde' gegevens van het NFI, maar ook op informatie uit het verpleegkundig verslag. Daarin staat onder meer dat Amber twee dagen voor haar dood diarree had en nog eens vlak voordat ze stierf. Volgens De Wolff is dat een symptoom van een digoxinevergiftiging. Hij schrijft aan het hof dat de mogelijkheid bestaat dat de baby twee keer digoxine heeft binnengekregen.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde De B. in maart vorig jaar tot levenslange gevangenisstraf voor vier moorden en drie moordpogingen op patiënten van Haagse ziekenhuizen waar ze tussen 1997 en 2001 werkte. Lucia ging in hoger beroep, omdat ze volgens eigen zeggen onschuldig is.

De rechtbank bleek er vorig jaar van overtuigd dat De B. ook de zes maanden oude baby Amber had omgebracht. De plotselinge en onverklaarbare dood van de baby was voor het JKZ reden de verpleegkundige op non-actief te zetten en een onderzoek naar haar te beginnen. Ook de rechtbank heeft een mogelijke digoxinevergiftiging bij de baby uitgebreid besproken. De Wolff is echter de eerste deskundige die stelt dat het zeker is dat het kind kort voor haar overlijden een 'acute hoge dosering' van het middel kreeg toegediend.

Het overlijden van de baby trok de aandacht omdat een arts haar een uur daarvoor nog uitgebreid had onderzocht. Het kind was ziek, maar niet heel ziek, constateerde die kinderarts. Amber had een hartoperatie goed doorstaan. Ze had verder aangeboren afwijkingen aan longen en hersenen, maar daarvan had ze volgens de ziekenhuisinformatie op dat moment geen last. Een duidelijke doodsoorzaak is bij obductie in het JKZ, noch bij sectie in het NFI gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden