Babes zijn aandacht voor borsten en billen beu

'Stop met zoeken naar een nieuwe tennisbabe', smeekte Jelena Dokic op de US Open. Maar de speelsters profiteerden ook zelf van de trend om hun sport als een modeshow te verkopen....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Hoewel Anna Koernikova vanwege een rugblessure niet kan tennissen en inmiddels uit de tophonderd is gevallen, speelt het Russische sekssymbool een prominente rol op de US Open. Voor het Amerikaanse USA Network maakt Koernikova tenenkrommende reportages over 'de meest opwindende speler uit het circuit', of de juwelen van de spelersvrouwen, waar zelfs commentator John McEnroe zich voor lijkt te generen.

Maar Koernikova is nog altijd hot en haar optreden past in de trend om niet het spel, maar de speelsters te promoten. De Wo-men's Tennis Association heeft de vooroordelen zelf in de hand gewerkt door kalenders te produceren, die de indruk wekten dat het vrouwentennis één grote modeshow was.

Zo werd Mary Pierce Het Lichaam, hoefde Koernikova geen toernooi te winnen om haar schoonheid wereldwijd te exploiteren en maakte Daniëla Hantuchova naam als De Benen.

De sponsors van de US Open haakten gretig in op de tendens dat de fysionomie van de toptennissters belangrijker is dan hun slagenrepertoire. De afwezige Monica Seles laat op een enorm billboard haar tanden zien. 'Kreun als je van vrouwentennis houdt', luidt de begeleidende slogan. 'Wie wordt de babe van de US Open', vroeg een Amerikaanse krant zich af, alsof die verkiezing het enige alternatief was voor een gedevalueerd toernooi zonder de zusjes Williams.

De speelsters profiteerden optimaal van de – inderdaad overwegend mannelijke – aandacht voor hun borsten, billen en benen. In haar catsuit liet Serena Williams niets aan de verbeelding over, zus Venus zou op de US Open een weinig verhullende creatie presenteren van de Amerikaanse ontwerpster Von Finkenburg. De blonde Sjarapova is in haar roze pakje de nieuwe Anna en de 18-jarige Harkleroad wenst zich als de Amerikaanse Koernikova te manifesteren.

Het werd tijd om in te grijpen.

Jelena Dokic vertolkte afgelo-

pen week het groeiende onbehagen bij de speelsters over de ongezonde beeldvorming in het vrouwentennis. 'Stop met zoeken naar een nieuwe tennisbabe', smeekte Dokic. 'En beoordeel ons alleen op ons spel.' Lindsay Davenport hield de internationale media op subtiele wijze een spiegel voor. 'Vrouwen worden op onredelijke wijze met hun uiterlijk geconfronteerd', stelde Davenport en ze sprak uit ervaring.

Hoe vaak had de drievoudig Grand Slam-kampioene niet moeten horen dat ze 'te dik' was? 'Vrouwelijke atleten worden onder een microscoop gelegd. Ik lees nooit dat een tennisser in een slechte conditie verkeert of slecht beweegt.' Na haar eerste titel in New York in 1998 biechtte Davenport al op dat het lang geduurd had voor ze van haar lichaam ging houden. Ze was nu eenmaal niet een perfect gebeeldhouwde atlete als Steffi Graf.

Volgens de Amerikaanse Fed Cup-captain Billie Jean King, feministe van het eerste uur, lijden vrouwen onder een body image, 'gedicteerd door media, die door mannen worden beheerst'. Niet alleen Davenport leerde de keerzijde kennen van de volgens haar éénzijdige fascinatie voor de uiterlijke kenmerken van de speelsters.

Hantuchova was dit jaar zo mager geworden dat The Legs tijdens Wimbledon door een Brits roddelblad werd afgeschilderd als het 'Slowaakse Skelet'. Op Flushing Meadows leek Hantuchova iets te zijn aangekomen. Maar de berichtgeving over haar vermeende eetstoornissen hadden de nummer negen van de wereld zo aangegrepen dat ze ook op de US Open wanhopig naar haar vorm zocht.

Fijntjes wees oud-honkballer Fred Haynes, de vader van het Amerikaanse tennistalent Angela Haynes, op de dubbele moraal bij het promoten van het vrouwentennis. Uit recent onderzoek van de Amerikaanse tennisbond bleek dat één op de drie nieuwkomers van Afro-Afrikaanse of Spaanse afkomst is.

'Maar tennis is in Amerika nog steeds een upperclass sport', vertelde Haynes aan de New York Times. Een blanke sport, waarin volgens Haynes 'het stereotiepe beeld van de blonde schoonheid wordt omhelst'.

Maar juist de donkere supersterren Venus en Serena Williams – zij het niet hun saaie Sister Act – worden het meeste gemist op de weer ouderwets voorspelbare US Open. Zonder enige weerstand bereikten Henin en Davenport de kwartfinales en de discussie over de beeldvorming van de WTA Tour camoufleert het werkelijke probleem.

Het vrouwentennis heeft inderdaad geen behoefte aan een nieuwe pin-up. Maar zolang de elite niets te vrezen heeft, zal de jacht op een nieuwe tennisbabe worden voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden