Babe wel, Bond niet in Chinese bioscopen

De Australische film Babe, over een varkentje dat een herdershond wil worden, zal dit jaar wel degelijk in de Chinese bioscopen te zien zijn....

AFP; ANP

AFP/ANP

PEKING

'Babe is al door de censuur. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de film wordt uitgebracht', aldus Zhang Runchang, directeur van de firma China Film Import and Export, die het monopolie op de aankoop van buitenlandse films voor China bezit.

De laatste James-Bondfilm Goldeneye kan echter geen echter genade vinden in de ogen van de censuur. China Film wilde ook Goldeneye invoeren maar kreeg geen toestemming van het Filmbureau, dat verantwoordelijk is voor de censuur. 'Als reden gaf men op dat de film te zeer tegen een buitenlands land is gericht', zei Zhang. Waarnemers menen dat de film, die in het post-communistische Rusland speelt en over de roof van kernwapens gaat, slecht is gevallen bij de machthebbers in Peking.

De censuur heeft zich nog niet uitgesproken over Apollo 13, over een bijna rampzalige Amerikaanse ruimtevaartexpeditie. In filmkringen in Peking heet het dat de aarzeling te maken heeft met de problemen in de Chinese ruimtevaartindustrie. In februari ontplofte een Chinese raket kort na de lancering.

China heeft in 1994 voor het eerst de import van een tiental Westerse films, voor het merendeel uit de Verenigde Staten, toegelaten. Zo kregen de Chinese filmliefhebbers vorig jaar True Lies, The Lion's King en The Fugitive te zien. Peking hoopt zo de eigen filmindustrie uit het slop te halen. Veel bioscopen blijven leeg omdat de belangstelling voor eigen films onder de maat blijft. Ook heeft de eigen productie te lijden onder de concurrentie van televisie en video.

De komende vijf jaar wil China vijftig 'grote' films produceren die 'de geschiedenis en de dagelijkse werkelijkheid in ons land op juiste wijze weergeven', zo liet het ministerie van Communistische Propaganda vorige maand weten. De import uit het Westen moet ondertussen de filmzalen een steuntje in de rug geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden