Nieuws

Babbelen-tijdens-het-gamen-dienst Discord is vele miljarden waard

Net als andere gamediensten heeft chatplatform Discord het afgelopen jaar flink geprofiteerd van de coronacrisis. De app, die inmiddels miljarden waard is, wordt echter voor meer gebruikt dan alleen discussies over games.

Laurens Verhagen
Jongeren spelen een online multiplayer-game in een internetcafé in de hoofdstad van Iran, Teheran. Beeld AFP
Jongeren spelen een online multiplayer-game in een internetcafé in de hoofdstad van Iran, Teheran.Beeld AFP

De wereldwijde lockdown legt voor sommige takken van sport geen windeieren. Alles wat met thuiswerken, thuisvermaak en digitale communicatie heeft te maken, profiteert van de kleiner geworden fysieke wereld. Audio-app Clubhouse bijvoorbeeld, dat alleen nog voor Apple-bezitters beschikbaar is, is een grote hype. Of gamestudio Roblox, waarvan de recente beursgang 42 miljard dollar opleverde.

Ook Discord heeft het tij mee. Inmiddels heeft de in 2015 opgerichte chatdienst maandelijks 140 miljoen actieve gebruikers, veel meer dan een jaar geleden. Volgens VentureBeat bekijkt het bedrijf nu de mogelijkheden om zijn waarde te verzilveren. Dat kan via een verkoop of via een beursgang. De waarde van de dienst wordt door de oprichters op minimaal tien miljard dollar geschat.

Voorname kanshebber, mocht het inderdaad tot een verkoop komen, is Microsoft, zo meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Maar in kannen en kruiken is dat nog allerminst. Discord zou met verschillende partijen praten, en daarbij is een beursgang volgens sommige bronnen waarschijnlijker. Voor Microsoft zou overname een logische stap zijn. Discord zou geïntegreerd kunnen worden met Microsofts bestaande Xbox-gameplatform.

Donkere kant

Discord is een dienst waarbij mensen via tekst, spraak of video kunnen communiceren, bijvoorbeeld over de games die ze op dat moment spelen. Zo is de dienst ooit bedacht door oprichters Eros Resmini, Stanislav Vishnevskiy en Jason Citron. De laatste is nog steeds de eindverantwoordelijke.

Maar Discord heeft ook een donkere kant. Vanwege het besloten karakter is de dienst al bijna sinds de oprichting tevens populair bij minder frisse types. ‘Discord is een chaotische plek geworden waar de stemmen van onschuldige gamers steeds meer vermengd raken met die van duistere criminelen, kinderlokkers, haatzaaiers en, het meest berucht, witte supremacisten’, zo constateerde Forbes twee jaar geleden.

Ook Nederlanders aan de zijkant van het politieke spectrum weten de dienst al een tijdje te vinden. Al in 2017 zag de Volkskrant dat aanhangers van het exreem-rechtse studiegenootschap Erkenbrand in de besloten groepen van Discord bijeenkwamen. Een jaar later keek de krant maandenlang mee in afgesloten chatgroepen op Discord en Whatsapp en trof in online-discussies tussen Forum voor Democratieleden en -aanhangers volop Jodenhaat aan.

Op deze duistere kant van de chatapp zit Microsoft of een andere koper uiteraard niet te wachten. Sowieso is het de vraag of de dienst blijft functioneren zoals die nu doet. Mocht Microsoft inderdaad toeslaan, dan is een mogelijk scenario dat Discord niet meer als virtuele kroeg voor alle onderwerpen functioneert, maar alleen nog voor Xbox-games.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden