Bab al-Azizyah is Kaddafi's Pentagon

Het is het hoofdkwartier van Kaddafi's troepen, een 'compound' in het hart van Tripoli. Een complex van grote strategische, militaire, politieke en sympbolische betekenis; Bab al-Azizyah, Kaddafi's Pentagon, is het belangrijkste doelwit van de rebellen.

Ook vandaag zijn er veel explosies rondom Bab al-Azizyah, het hoofdkwartier van Muammar Kaddafi.Beeld ap

De muren zouden zeker een meter dik zijn en vier meter hoog, en niet te doorboren met mitrailleurs of tanks. Normaal gesproken staan er op het zes vierkante kilometer grote complex vele tenten en beveiligingsposten. Er staan appartementen, militaire gebouwen en een ruïne van een huis dat in 1986 door de Amerikanen is gebombardeerd. De ruïne doet nu dienst als gedenkteken.

Tunnels en bunkers
Bab al-Azizyah is de afgelopen maanden vaak geraakt door de luchtacties van NAVO-troepen, maar nog steeds wordt het zwaar bewaakt. Een teken dat belangrijke figuren uit het Kaddafi-kamp zich er schuil houden. Dat doen ze dan waarschijnlijk in het netwerk van tunnels en bunkers dat onder het complex begint en zich vertakt onder delen van Tripoli. Door de tunnels kunnen de troepen van Kaddafi worden bevoorraad. Ook kunnen ze gebruikt worden om in veel delen van de stad de strijd weer te laten oplaaien. Volgens Umar al-Hariri, een militaire functionaris van de Nationale Overgangsraad, zijn sommige van de tunnels wel 30 kilometer lang, en leiden ze tot aan de zee.

Volgens Noman Benotman, een Libische oud-oppositiecommandant en analist bij een Britse denktank, willen Kaddafi's troepen Bab al-Azizyah als een springplank gebruiken. Vanuit de tunnels van het complex willen de troepen 'chaos creëren in Tripoli en het opdelen in verschillende militiezones, precies zoals is gebeurd in Beirut tijdens de Libanon-oorlog', denkt Benotman.

Symbolische waarde
Het complex is ook van grote symbolische waarde. Het is al zo lang het symbolische centrum van Kaddafi's macht, dat de val van Bab al-Azizyah vrijwel zeker het einde van de strijd betekent - zelfs al zou de Libische leider zich ergens anders verschuilen.

Bouwbedrijven
Ondertussen proberen de NAVO en de rebellen erachter te komen hoe het complex er precies uitziet en hoe de tunnels lopen. Daartoe hebben de inlichtingendiensten van de verschillende landen contact gezocht met de bouwbedrijven die de compound in de jaren 80 hebben helpen te versterken, denkt Jon Marks, voorzitter van een Britse informatie-adviesorganisatie.
In die jaren werd in Libië het 'Door Mensen Gemaakte Rivier'-project aangelegd, een project waarbij 3.000 kilometer aan leidingen werden aangelegd die water van bronnen uit de Sahara naar kustgemeenschappen moesten vervoeren. De tunnels onder Tripoli zouden een bij-project geweest kunnen zijn bij deze opdracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden