Baas ziet flexwerker als tweederangs

Ondernemers beschouwen flexwerkers als tweederangs werknemers en behandelen hen ook als zodanig. Driekwart van de tijdelijk ingehuurde krachten heeft goed in de gaten dat de baas niet solidair met hen is....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De faculteit bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam trekt deze conclusies uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting Maatschappelijk Ondernemen van MKB-Nederland. De stichting wil aandacht voor de na- en voordelen van de flexibilisering van arbeid.

Van de ondernemers huurt 80 procent tijdelijke werkkrachten, omdat dit de loonkosten drukt. Eenzelfde percentage zal flexibilisering toepassen als dit de omzet vergroot.

De helft van deze ondernemers is niet geïnteresseerd in de privé-omstandigheden van personeelsleden die in vaste dienst zijn. Die ondernemers zullen dan ook niet meewerken aan een verzoek van werknemers die minder uren per week willen werken. De andere helft stelt zich toeschietelijker op, mits het bedrijfsresultaat er niet onder lijdt.

De groei van de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf komt voor 60 procent van de flexbanen. Een op de vijf werknemers meent dat flexbanen het op elkaar afstemmen van werkzaamheden tussen collega's belemmert. Collectieve problemen worden niet opgelost, omdat niemand zich ervoor verantwoordelijk voelt. Tweederde van de werknemers vindt flexibel werken fijn, omdat het positieve effecten heeft op hun privé-leven. Het resterende derde deel ervaart louter negatieve effecten.

Ondernemers spannen zich niet in om de band met flexwerkers aan te halen. Zij zetten hun oproepkrachten in tijdens de weekeinden en feestdagen, en voelen zich niet verantwoordelijk voor het inkomen van werkers die geen vast aantal uren werk hebben. Driekwart van de werkgevers piekert er niet over flexkrachten uit te nodigen voor personeelsfeestjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden