Baas Bureau Amsterdam verhuist naar Stedelijk

Leontine Coelewij vertrekt per 1 januari 1999 als conservator van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Zij verruilt deze functie voor een baan als coördinerend conservator beleidsontwikkeling bij het Stedelijk Museum....

Van onze medewerkster

AMSTERDAM

De nieuwe functie van Coelewij is een met het oog op de nieuwbouw van het Stedelijk Museum nieuw gecreëerde post. In de nieuwbouw van de Portugese architect Alvaro Siza zullen tentoonstellingen plaatsvinden, in het oude museumgebouw krijgt de vaste collectie een plaats. In samenspraak met de overige conservatoren en directeur Rudi Fuchs zal Coelewij onder meer de opstelling van de vaste collectie bepalen en zorgen dat de wisselende tentoonstellingen daarop worden afgestemd.

Coelewij trad in 1993 als conservator in dienst bij Bureau Amsterdam, dat de functie van het voormalige Fodor overnam. 'Bureau Amsterdam is de afdeling Amsterdamse Zaken zaken van het Stedelijk Museum', zei Coelewij toen: een dependance van het Stedelijk met een signalerende functie voor jonge, Amsterdamse kunst.

In ruim vijf jaar stelde Coelewij tweeënveertig tentoonstellingen samen van in Nederland wonende kunstenaars (als Arnout Mik, Tom Claassen, Imogen Stidsworthy), maar ook buitenlandse (als Robert Greene, Thomas Houseago of Buphen Kakhar). Zij organiseerde in Bureau Amsterdam lezingenavonden met kunsthistorici, kunstenaars en critici en verzorgde in 1997 (met de Rotterdamse stadsconservator Arno van Roosmalen) de Nederlandse bijdrage aan de Biënnale van Venetië.

Martijn van Nieuwenhuyzen, die vorig seizoen al enkele exposities voor Bureau Amsterdam organiseerde, zegt de nadruk van Bureau Amsterdam op Amsterdamse kunst 'met een niet te vernauwde blik, maar breed te willen opvatten'.

Van Nieuwenhuyzen wil het accent leggen op 'Nederlandse kunst in een internationale context, ook om de contacten van Nederlandse kunstenaars in het buitenland te intensiveren.'. Hij wil expositities organiseren met nationale en internationale kunstenaars en uitwisselingsprogramma's met het buitenland. Voor volgend jaar heeft hij exposities met Uri Tzaig, Liza May Post en Jennifer Tee gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden