Baarspul bekent in Ceteco-roman

De kasbeheerder van de bankierende provincie Zuid-Holland, Karel Baarspul, bekent dat hij financieel is beloond door een geldmakelaar. In zijn boek Zilverpolder, dat vandaag verschijnt en geheel gaat over de Ceteco-affaire uit 1999, schrijft hij dat zijn grote fout zijn naïviteit is geweest....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Baarspuls boek verschijnt een week voordat hij voor de rechtbank moet verschijnen vanwege fraude en oplichting van de provincie Zuid-Holland. De provincie vermoedt dat Baarspul enige tonnen ontving van geldmakelaar Taurus. Dit kantoor, dat zonder vergunning werkte, heeft 1,8 miljoen gulden aan rekeningen ingediend, waarvoor geen diensten zijn geleverd. Baarspul zou hiervan een gedeelte hebben ontvangen, is de beschuldiging.

Baarspul heeft een roman geschreven over de Ceteco-affaire, waarin hij alle hoofdpersonen een andere naam geeft. De afgetreden commissaris van de Koningin Leemhuis-Stout heet Jantien Vossen-Faut. Baarspuls baas Bloemendaal heet Tulpenveld. De kasbeheerder heeft zichzelf Martin Jacobs genoemd.

Baarspul wijst er op dat de provincie Zuid-Holland meehielp met het witwassen van de Soeharto-miljoenen uit Indonesië. De corrupte ex-president sluisde minstens 1,3 miljard dollar zwart geld het land uit via de Nederlandse vestiging van de Indoverbank. Juist aan deze bank leende de provincie tientallen miljoenen, waardoor ze geld witwaste voor Soeharto.

Baarspul voelt zich door de provincie Zuid-Holland buitengewoon onrechtvaardig behandeld. Jarenlang kreeg hij grote waardering voor de bankiersinkomsten die hij wist te generen. Toen de boel instortte, liet de provincie hem vallen om een aantal politici te redden, zo schrijft Baarspul.

Dit laatste is overigens niet gelukt. Behalve de commissaris van de koningin, Leemhuis-Stout traden ook gedeputeerden en ambtenaren af in de Ceteco-affaire, waarbij de provincie voor in totaal 1,7 miljard gulden bleek te bankieren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden