Update

Baarn druk met voorbereidingen uitvaart

Baarn was woensdag volop in de weer met de voorbereidingen voor de uitvaart van prins Friso, vrijdag in Lage Vuursche. Onder meer burgemeester Mark Röell, de marechaussee en de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) moeten ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Hoe laat de plechtigheden in de Stulpkerk en op het kerkhofje beginnen, is nog niet bekend.

null Beeld epa
Beeld epa

Het was woensdag druk in Lage Vuursche, het dorpje dat bij Baarn hoort. Veel belangstellenden kwamen een kijkje nemen bij de kerk. 'Het is nog volop vakantietijd, we moeten nu snel handelen om alles in goed banen te leiden. Er komen zeker wegafsluitingen', zeggen gemeente en politie.

Sommige inwoners denken dat vooral prinses Beatrix de keuze voor de begraafplaats heeft bepaald, om zo haar zoon dicht bij haar te hebben als ze straks in kasteel Drakensteyn gaat wonen. 'Bovendien wordt het makkelijker voor de kinderen om het graf van hun vader te bezoeken. Als ze dat in de grafkelder in Delft moeten doen, kan ik me voorstellen dat er veel meer moet worden geregeld', zegt een vrouw die werkt in een Baarnse horecagelegenheid.

Uit het buitenland komt in ieder geval de Noorse koning Herald V. Hij is peetvader van Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 als een van de weinige buitenlandse koninklijke gasten aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit. Van het Belgische hof komt niemand. Koning Filip en koningin Mathilde hebben eerder al wel hun medeleven overgebracht aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De RVD publiceerde woensdag een aantal foto's van prins Friso. Op een ervan is hij lachend te zien met zijn dochtertjes Luana en Zaria. Op een andere is hij samen met prinses Mabel te zien, lachend en tegen elkaar aanleunend op een zonnige plek.

De eerste ministerraad na de vakantie krijgt vrijdag een sober karakter. De vergadering begint eerder zodat er geen overlap is met de begrafenis van de prins. Ook houdt premier Mark Rutte geen persconferentie na afloop van de ministerraad.

In Delft houden de eerstejaarsstudenten hun normale introductieweek. Er was sprake van dat het programma versoberd zou worden als de prins in de Nieuwe Kerk zou worden bijgezet. Wel wil het bestuur vrijdag een programmaonderdeel inlassen waarbij stil wordt gestaan bij Friso, die ooit lucht- en ruimtevaarttechniek studeerde aan de TU Delft.

Het Nederlands voetbalelftal speelt woensdagavond met rouwbanden tijdens de oefeninterland in en tegen Portugal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden