Baan

OMDAT IK te weinig verdien, raadpleegde ik zaterdag het vacatureoverzicht in de krant...

Rob Vreeken

Boeiend. Personeelsadvertenties zijn een barometer van het maatschappelijk klimaat. Waar vroeger werd gevraagd om een 'hoofd interne dienst', of een 'directeur verkoop', staat nu boven de advertenties voor de hogere functies alleen maar: '120.000 - 150.000'.

Ik geef toe, mij is het óók puur om het geld te doen, maar etaleer dat niet zo onbeschaamd. Moeten we de jeugd niet bijbrengen dat arbeidsvreugde minstens zo belangrijk is, aardige collega's, een brokje idealisme?

Op de vraag wat hij later wilde worden, antwoordde mijn zoon van veertien verveeld met: '150.000 - 200.000'.

Verwende aap.

Het bedrag uit die advertentie (dat in de buurt komt van wat ik zoek) is voor een 'senior consultant'. Deze m/v 'adviseert het topmanagement over performance, human resources development, E-business en CRM-vraagstukken en is coach van individuen en groepen met betrekking tot groei- en ontwikkelingsscenario's.'

Hm.

Misschien is deze baan voor mij te hoog gegrepen, en ligt de vacature met de functieomschrijving '95.000' mij beter. Het betreft een 'change manager'. Hij/zij/het is 'verantwoordelijk voor alle technische en organisatorische wijzigingen tijdens het uitroltraject. Stelt een op de wijziging afgestemde Change Advisory Board samen'.

Ook hiervan snap ik werkelijk geen biet. Kennelijk is een aantal ontwikkelingen in de samenleving aan mijn aandacht ontsnapt. En misschien had ik jaren geleden toch moeten luisteren naar mijn intuïtie.

Als kind wilde ik later graag iemand worden die, met een stok met scherpe punt, door parken en plantsoenen wandelt om papierafval te ruimen. Overzichtelijk, zinvol werk. Dus blader ik verder, op zoek naar de advertentie:

met spoed gevraagd PAPIERPRIKKER

Dan maar geen uitroltraject. En die 40.000 - 50.000 neem ik op de koop toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden