Baanzoeker blijft niet voor meer geld

Een hogere beloning is voor mensen die op zoek zijn naar een andere baan nauwelijks een reden om tóch bij hun baas te blijven....

Hoezeer iemand zich gewaardeerd voelt en hoe leuk hij of zij het werk (nog) steeds vindt is een veel belangrijker indicator voor behoud van een medewerker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bureau Effectory, in samenwerking met Volkskrant Banen, onder meer dan 150 duizend werknemers in Nederland.

Mensen die zeggen actief op te zoek zijn naar een andere baan, zijn – weinig verrassend – minder tevreden over hun werk dan hun collega’s. Wel zijn de verschillen opvallend groot. Waar actieve baanzoekers slechts een 5,9 over hebben voor hun werkzaamheden, is dat onder de hele onderzoeksgroep een 7,2. Voor de organisatie waar ze werken hebben actieve baanzoekers een 5,2 over, terwijl onder de hele populatie de organisatie een 6,9 krijgt. Ander groot verschil: baanzoekers geven slechts een 3,6 aan het personeelsbeleid van hun werkgever, terwijl dat onderwerp bij de hele populatie een 5,6 scoort.

‘Deze gegevens geven aan dat bedrijven wel degelijk invloed kunnen uitoefenen als mensen willen vertrekken’, verklaart Marc Sijtstra, directeur bij Effectory, de cijfers. ‘Hoe tevreden medewerkers zijn wordt sterk bepaald door hoe ze over de hele organisatie denken, door hun ontwikkelingsmogelijkheden en hun dagelijkse werkzaamheden en veel minder door iets als hun beloning. Je kunt wel lekker verdienen, maar als je werk echt vervelend is en je er geen uitdaging meer uithaalt, dan vertrek je alsnog. Daar kun je als organisatie dus op inspelen als je ziet dat er veel mensen bij je de deur uitlopen.’

Het is voor het eerst dat het Amsterdamse onderzoeksbureau samen met Volkskrant Banen zoveel Nederlandse werknemers ondervraagt. Alle resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op 23 juni, tijdens de uitreiking van de Beste Werkgevers Awards. Ook in de volgende editie van Volkskrant Banen zal uitgebreid aandacht worden besteed aan dit onderzoek.

Zie ook www.beste-werkgevers.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden