Baanverlies A'dam werkt door in Almere

In geen enkele provincie is de werkloosheid zo hoog als in Flevoland. Het Flevolandse werkloosheidscijfer is vorig jaar met bijna 3 procentpunt gestegen naar 10,9 procent, ruim voor de nummers twee en drie, Groningen (9,6 procent) en Friesland (9,3 procent).

AMSTERDAM - Dit blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat de werkloosheid in het 'annus horribilis' 2013 veruit het snelst steeg in Flevoland heeft volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen te maken met de scherpe stijging van de werkloosheid in Amsterdam. 'Bijna de helft van de Flevolanders woont in Almere, wat bij uitstek een forensenstad is. Veel Almeerders werken bijvoorbeeld in de financiële sector in Amsterdam, waar veel baanverlies is geweest.' In Amsterdam steeg de werkloosheid het snelst van de vier grote gemeenten, van 7,9 naar 10 procent.


Gemiddeld was in 2013 8,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. In januari is het cijfer verder opgelopen naar 8,6 procent, oftewel 678 duizend werklozen. In alle provincies nam de werkloosheid vorig jaar toe. Na Flevoland steeg de werkloosheid in 2013 het snelst in Limburg: van 5,5 naar 8,3 procent.


Het laagst

Veruit het laagste werkloosheidscijfer heeft Zeeland, waar slechts 5,8 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit. Van de afgelopen tien jaren hadden de Zeeuwen acht jaar het laagste werkloosheidscijfer van Nederland. Dat de Zeeuwse werkloosheid relatief laag en stabiel is, komt deels door het betrekkelijk grote aandeel van de landbouw in de Zeeuwse economie, vermoedt Van Mulligen. Buiten Zeeland bleven in 2013 alleen Noord-Brabant (7,5 procent), Utrecht (7,5) en Gelderland (7,6) onder de grens van 8 procent. Drenthe noteerde van de provincies de geringste stijging: van 7 naar 8,2 procent.


Van de vier grote steden was de werkloosheid in 2013 het hoogst in Rotterdam: 13,9 procent, een stijging van 1,3 procentpunt. Den Haag kwam uit op 11,1 procent, een stijging van slechts 0,2 procentpunt, terwijl Utrecht uitkwam op het landelijk gemiddelde: 8,3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden