Baantjes trekken tussen de bommetjes

Het is trim-uur in het Sportfondsenbad Oost in Amsterdam. In het 25-meterbad zijn twee banen uitgelegd, waar de snellere zwemmers hun baantjes trekken....

Marc van den Broek

Spelen tijdens deze uren is taboe, bommetjes zijn uit den boze en drijfdingen moeten op de kant. De badmeesters staan alleen heen en weer zwemmen toe.

'Deze trend is al enige jaren geleden in de grote steden ingezet en verspreidt zich naar andere zwembaden', zegt Hans Deltenre, bedrijfsadviseur van Sportfondsen Nederland. 'We adviseren de baden dergelijke activiteit te organiseren, maar het hangt van de directies af of ze dat ook doen. We schrijven ze niks voor.'

Het is raar dat de zwembaden zo'n kleine rol spelen bij het dagelijkse sporten. Elke dag draven duizenden trimmers langs de waterkant en als het een beetje mooi weer is, werken massa's mensen zich op de fiets in het zweet.

Deltenre wijst erop dat zwemmen een prima manier van bewegen is. 'De kans op een blessure is een stuk kleiner dan bij hardlopen of fietsen. Je maakt gebruik van de oerkracht van het medium water. Je bent heel licht.'

Ook heeft zwemmen als voordeel dat bijna alle spiergroepen worden gebruikt. Bij fietsen en lopen, doen vooral de benen het werk.

'Zwemmen is populair in Nederland. Nergens in de wereld hebben zoveel mensen een diploma. Een derde deel van de Nederlanders komt minstens twee keer per jaar in het zwembad.'

Maar de bezoeker die niet wil spelen of spartelen, heeft in de meeste baden weinig te zoeken. Het is vaak domweg te druk met dollende en springende kinderen.

Bovendien ligt in veel bassins een lijn die het diepe van het ondiepe deel scheidt. Begrijpelijk, maar baantjes trekken zit er dan niet in.

Alleen het leggen van roodwitte lijnen in de lengterichting is bij lange na niet voldoende voor de sportieve zwemmer. Er moeten ook verkeersregels gaan gelden in de smalle strook tussen de lijnen, zoals bijvoorbeeld rechts houden, om pijnlijke botsingen te voorkomen. Maar daarmee zijn de badmeesters er nog niet.

Want hoe voorkom je dat de traagste het tempo in de baan dicteert? Inhalen is zo goed als onmogelijk, zeker als het wat drukker in de baan is. In het Sportfondsenbad oost, het moederbad van de organisatie, stelden de badmeesters daarom extra regels in. Eén baan is bestemd voor snelle borstcrawlers. Een slordig gemaakt bord maakt dit de gasten duidelijk. In de tweede baan is ook schoolslag toegestaan.

Met deze verdergaande vorm van baangebruik wordt de taak van de badmeester wel zwaarder. Hij moet niet alleen kijken of mensen dreigen te verdrinken, maar ook te trage zwemmers naar een andere baan verwijzen. Dat lukt niet altijd. In het assertieve Amsterdam laten mensen zich niet zo maar wegsturen. In de snelle baan dobberen steevast mensen die het liefs hun haar droog houden. En dat leidt tot kwade gezichten bij anderen.

In het zwemgekke Australië is dat anders. Daar is de sport zo populair als het schaatsen hier, wat leidt tot een niet opdrogende stroom aan talent. Zwembaden zijn grote complexen met meestal meerdere bassins. Een voor het echte zwemmen en een om te spelen.

In de veelal 50-meter baden liggen bijna altijd lijnen en er wordt fanatiek gezwommen, zoals er op de Hollandse schaatsbanen wordt geschaatst. En vanwege de ruimte zijn er nauwelijks conflicten over snelheid. De ene baan is voor schoolslag, de andere banen voor de trage crawlers, de middelmatige crawlers, de snelle crawlers en de supersnelle crwalers die een koprolkeerpunt maken.

Grote borden maken de regels duidelijk. Hier geldt overigens, net als op de weg, links houden. 'En wees niet beledigd als de badmeester je vraagt naar een andere baan te gaan', staat er ook.

Bovendien kunnen ook volwassen in Australië op zwemles gaan. Alleen zwemmen is soms wat saai, dus biedt elk bad de mogelijkheid om je op bepaalde uren aan te sluiten bij een adult-squad. De trainer, soms een beroemdheid in de zwemwereld, geeft aanwijzingen over de slag en zorgt voor de nodige variatie.

'Australië valt niet met Nederland te vergelijken. Er zijn veel meer openluchtbaden dan hier en dan is er meer mogelijk,' bromt Delterne. 'Als er te weinig bezoekers komen om te trimmen, is het niet vol te houden banen vrij te houden. Baantjes trekken is een vrij eenvoudige activiteit, terwijl cursussen met haltertjes en muziek meer opleveren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden