Baanbrekend jurist en kunstmecenas

Exact zes dagen nadat Piet Sanders in zijn geboorte- en woonplaats Schiedam op 21 september zijn 100ste verjaardag had gevierd overleed hij. De expositie Een Leven met Kunst die ter gelegenheid van die verjaardag in het Stedelijk Museum Schiedam werd gehouden, had hij gelukkig nog wel vier tot vijf keer kunnen bezoeken.


Jurist, hoogleraar en kunstverzamelaar Piet Sanders is van grote betekenis geweest voor de internationale rechtspraak en ook voor de kunst. Hij was een van de mensen die vanaf het begin af aan de Cobra-beweging steunde - al in 1937 kocht hij een Karel Appel - en met vele kunstenaars ook nauw bevriend was. Daardoor kreeg hij vele kunstwerken in handen waarvan een groot deel later weer door hem aan musea in Nederland werden geschonken. 'Het Stedelijk Museum Schiedam zou een stuk minder interessant zijn geweest zonder de giften en bemoeienis van Piet Sanders', erkent directeur Diana Wind van het stadsmuseum.


Piet Sanders wordt in 1912 geboren in Schiedam als zoon van de architect Piet Sanders. Hij studeert van 1930 tot 1934 rechten aan de universiteit van Leiden. Daarna wordt hij advocaat in Schiedam waarbij hij zich specialiseert in arbitragerecht. De Tweede Wereldoorlog valt hem rauw op het dak. Hij is dan bezig met promotie-onderzoek bij professor Cleveringa. Die wordt opgepakt als hij openlijk protesteert tegen het ontslag van Joodse collega's.


Sanders wordt zelf in 1942 opgepakt en als gijzelaar opgesloten in Kamp Sint-Michielsgestel. Na de bevrijding wordt zijn hulp ingeroepen door premier Schermerhorn met wie Sanders, net zoals met vele andere socialisten, goed bevriend is geraakt. Hij vergezelt Schermerhorn een jaar later naar Nederlands-Indië voor onderhandelingen met Soekarno die de onafhankelijkheid van de republiek heeft uitgeroepen.


Sanders keert in 1947 weer terug naar zijn oude professie. Hij ontwikkelt zich tot een internationaal toonaangevend jurist die arbitrageregels opstelt voor bijvoorbeeld de VN en ook belangrijke doorbraken bewerkstelligt in het vennootschapsrecht. In 1959 wordt hij ook hoogleraar in Rotterdam, waar hij een juridische faculteit opzet. Samen met zijn vrouw Ida krijgt hij grote belangstelling voor moderne kunst. Hij koopt veel - vaak voor een habbekrats - van kunstenaars die pas later beroemd worden. Behalve bij het Stedelijk Museum in zijn eigen woonplaats wordt Sanders ook bestuurslid bij Kröller-Müller en Museum Boijmans Van Beuningen. Later krijgt hij ook veel interesse voor Afrikaanse kunst. Pas twee jaar geleden stopt Sanders met verzamelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden