Baan blijkt vaak bron van depressiviteit

Vandaag is het 'Blue Monday', de meest deprimerende dag van het jaar. Komt dit fenomeen opdagen omdat we de wintermaanden beu zijn of omdat we onze goede voornemens niet kunnen waarmaken? Ruim de helft van alle werknemers met depressieve klachten wijst zijn baan aan als grote boosdoener. Op kantoor zijn voor steeds meer werknemers een hoge werkdruk en stress de belangrijkste oorzaken van depressiviteit. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart Gfk, in opdracht van CZ en BNR Nieuwsradio.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Van alle mensen die aan een depressie lijden, heeft 61 procent een betaalde baan. '53 procent van die groep geeft aan dat deze klachten in meer of mindere mate arbeidsgerelateerd zijn. Dat is een opvallend hoog percentage', aldus Rogier van der Hooft, bij CZ verantwoordelijk voor marktonderzoek. Een hoge werkdruk (37 procent) en stress vanwege het werk (ook 37 procent) zijn de meest genoemde zaken waar werknemers met depressieve klachten mee te maken hebben. Andere zaken die vaak worden genoemd zijn het ontbreken van uitdaging (23 procent), slechte samenwerking met leidinggevende (18 procent) en onregelmatige werktijden (17 procent). Verder opvallend: 12 procent van alle mensen met depressieve klachten heeft te maken met dreigend ontslag, 5 procent meer dan een jaar geleden.

Online hulp
Onder werknemers met depressieve klachten bestaat veel interesse in online zelfhulp. Goed als de werkgever dat zou aanbieden, zegt 44 procent. Maar liefst 57 procent vindt het positief als de zorgverzekeraar een vorm van e-health aanbiedt. Des te opmerkelijker is het daadwerkelijke gebruik van online zelfhulp: slechts 1 procent van de respondenten met depressieve klachten geeft aan online zelfhulp te gebruiken. 'Veel mensen zijn niet bekend met deze mogelijkheid of twijfelen aan de effectiviteit. Onterecht, want de resultaten die vooral licht depressieve mensen hiermee boeken zijn vaak erg bemoedigend', zegt Van der Hooft. Om de klachten te lijf te gaan worden vaak nog de traditionele wegen bewandeld: praten met familie en vrienden (52 procent), praten met professionele hulpverleners (30 procent) en praten met de huisarts (29 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden