Baan 8

In Week 39 verbazen we ons over de voetbalkennis van Nicolea Mitea en horen we van Eddy Achterberg alles over Kampfgeist....

Charles Bromet

Historisch besef Misschien is het aardig als Ajax naast taalcursussen nog ergens een uurtje clubhistorie kan inlassen voor buitenlandse spelers. Baan 8 wil zich uiteraard nergens mee bemoeien, maar schrok toch wel van een incident, waarbij de Roemeen Nicolae Mitea was betrokken.

Op uitnodiging van de Amsterdamse zender AT 5 gaf Mitea een interview in de perskamer van de Arena, waar hij keurig werd geposteerd voor de legendarische foto van Paul Huf van de Ajax-voorhoede (Cruijff, Keizer, Swart, Nuninga). Om het ijs te breken wees de verslaggever Cruijff op de foto aan en vroeg Mitea of hij wist wie dat was.

De Roemeen haalde vragend zijn schouders op, besloot toen toch nog even de hersenen te pijnigen en riep vervolgens als bevrijd uit: 'Rijkaard!' Amper bekomen van de schrik, besloot de verslaggever toen maar tot het geven van een korte bijles.

Citaat van de week John de Wolf kun je om een boodschap sturen. Vraag de voormalige Feyenoord-verdediger zich in te zetten voor dove sporters en hij laat zich direct benoemen tot 'officieel ambassadeur van de Deaflympics' voor de stichting voor dove sporters (NDC/NDSF).

En bij zo'n functie hoort strijdvaardige taal. Zo trof voetbalmaandblad Johan De Wolf in zijn meest sociaal geageerde bui, toen hij zei: 'Het is een schande dat de Deaflympics, die al bestaan sinds 1924, zo weinig aandacht krijgen.' Waarvan akte.

'Kampfgeist' Toen Schalke 04 trainer Jupp Heynckes ontsloeg vanwege slechte resultaten, werd assistent Eddy Achterberg als interim-coach aangesteld. Die zet pakte niet verkeerd uit. Schalke won voor de UEFA Cup van Liepajas Metalurg, voor de competitie van Borussia Mengladbach en woensdag voor de beker van Kaiserslautern.

Dat was me het weekje wel, meneer Achterberg.

'Ach, 't is maar een week.' Kom, kom.

'Natuurlijk is dit hartstikke mooi. Maar ik weet ook dat als we nu twee keer verliezen alles weer anders is. Wat me wel opvalt is dat ik nu volledig anders word benaderd. Zelfs de mensen uit het hoogste bestuursorgaan, die me altijd voorbijliepen of slechts hun hand opstaken, vliegen me nu om de hals. Dan denk ik: dhoeft nu ook weer niet.'

In Nederland noemen we u weleens 'de keu'. Hoe is dat in Duitsland?

'Precies hetzelfde. De Duitsers moeten me ook maar zo noemen. Dat heb ik ze verzocht.' Hoe lang gaat dit nog duren, Eddy Achterberg als hoofdcoach van Schalke?

'Of het nu nog twee weken of tot het eind van de competitie duurt, ik vind het wel best. Er is nu zoveel Kampfgeist bij de jongens. Dat heb ik er wel ingekregen. En dat op zo'n korte termijn. Ik ben maar blijven praten. Op het laatst kreeg ik er pijn van in mijn hoofd, haha.'

Wie is nu de meest geschikte hoofdcoach voor Schalke?

'Op dit moment zeg ik: Eddy Achterberg. Ik moet nu trouwens echt door, want ik sta in de bioscoop.'

Oh, wat gaat u zien?

'Geen flauw idee. Mijn vrouw haalt net de kaartjes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden