B & W Rotterdam: ambtenaar zat goed

De Rotterdamse topambtenaar die zijn van het Woningbedrijf Rotterdam gekochte huis binnen enkele maanden doorverkocht met een winst van 550 duizend gulden, heeft niets onoorbaars gedaan....

Van onze verslaggever

Volgens het college van B & W gaat het om een 'puur private aangelegenheid'. Het gemeentebestuur wijst erop dat de villa die de ambtenaar huurde, kocht en vervolgens verkocht, onderdeel uitmaakte van het bezit dat is overgedragen aan het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) bij de verzelfstandiging in 1993. De gemeentelijke regels over de verkoop van huizen zijn dan ook niet op deze transactie van toepassing.

Gelet op de publiciteit die rond de kwestie is ontstaan, heeft het college toch een reactie gevraagd aan het Woningbedrijf en de ambtenaar, de directeur sociale zaken en cultuur F. Hengeveld. Op grond van die reacties oordeelt B & W dat de integriteit van het ambtenarencorps niet in gevaar is gebracht. Het college wijst erop dat het WBR voor de verkoop een externe taxateur inschakelde.

Hengeveld huurde het huis, de vroegere ambtswoning van de burgemeester van Hillegersberg, sinds 1976 van Rentegevende Eigendommen, dat opging in het Gemeentelijk Woningbedrijf, dat op zijn beurt werd verzelfstandigd tot het WBR. Dat Hengeveld de woning kon huren, heeft volgens hem niets te maken met zijn toenmalige functie. Hengeveld zegt de zwaar verwaarloosde villa helemaal te hebben opgeknapt. Volgens hem zijn 23 jaar lang 'alle huuraanpassingen maximaal doorgevoerd'.

In januari 1999 kocht de ambtenaar het pand voor 860 duizend gulden van het WBR, nadat hij aanvankelijk een half miljoen had geboden. De martkwaarde in onbewoonde staat was volgens een externe taxateur ruim een miljoen. Het WBR gaf 20 procent korting wegens verhuurde staat.

Drie maanden later is het pand 'aangeboden via het makelaarscircuit', schrijft Hengeveld aan B & W. Dat leverde een bod op van ruim 1,4 miljoen. 'Wij hebben niet verwacht - en kennelijk het WBR ook niet - een dergelijk bod na vier maanden te krijgen', aldus de ambtenaar.

Makelaars in Rotterdam hebben eerder hun verbazing uitgesproken over de lage huurprijs, die gedeeltelijk de basis vormde voor de hoogte van de verkoopprijs. Ook zeggen de makelaars dat het vreemd is dat er geen anti-speculatiebeding was opgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden