B&W Den Helder: Declaraties Hulman rechtmatig

DEN HELDER (ANP) - De door de gemeente Den Helder aan burgemeester Stefan Hulman uitbetaalde declaraties hadden betrekking op zijn functie en voldoen aan alle eisen van rechtmatigheid. Dit stelt het Helderse college van burgemeester en wethouders woensdag in antwoord op vragen van fractieleider Roel Prins van Prins voor Behoorlijk Bestuur.

De afgelopen weken ontstond veel rumoer over het declaratiegedrag van Hulman, die als gevolg van de Helderse woonlastenaffaire inmiddels al zijn taken in Den Helder heeft neergelegd.

Volgens het Helderse college was bij de betalingen aan Hulman sprake van een vergoeding van ,,noodzakelijke en redelijkerwijs gemaakte kosten''. ,,Toetsing van de uitgaven door de gemeentelijke concernstaf en de accountant heeft dit bevestigd'', aldus het college.

Dubbele woonlasten

Wel is op het stadhuis meerdere keren met de burgemeester gesproken voordat rekeningen voor betaling werden geaccordeerd, maar volgens de gemeente bleef Hulman bij het indienen van zijn declaraties binnen de marges van de wet. Daarbij stelt het college dat de declaratieregels die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor burgemeester heeft opgesteld ,,een ruime bandbreedte kennen''.

Hulman kwam in opspraak toen hij de gemeente Den Helder eind vorig jaar vroeg om een tegemoetkoming in zijn dubbele woonlasten. Daarbij hield hij informatie achter over zijn financiële situatie. De dubbele kosten ontstonden toen Hulman na zijn verhuizing naar Den Helder zijn huis in Rotterdam niet verkocht kreeg.

Het Helderse college maakte woensdag in een brief aan de gemeenteraad bekend de onderhandelingen met Hulman te hebben geopend over de aankoop van zijn woning in Julianadorp. De verwachting is dat voor het einde van de maand duidelijk is of een akkoord haalbaar is. Hulman heeft aangegeven bereid te zijn zelf ontslag te nemen en af te zien van wachtgeld als de gemeente zijn huis koopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden